Hyballa spreekt zich fel uit tegen 'td' Van Den Abbeele

20 juni 2020, 09:17

NAC Breda-trainer Peter Hyballa heeft zich zéér kritisch uitgelaten over technisch manager Tom Van Den Abbeele. De Duitse coach van de Eerste Divisie-club zegt 'een andere kijk op voetbal' te hebben dan de Belgische technische man. Het open interview zal daarom ongetwijfeld nog een flink staartje krijgen.

Dat interview doet hij tegenover BN/De Stem. "De technisch manager en ik hebben een andere kijk op voetbal, onze visies komen niet overeen. Hij komt met jonge buitenlandse spelers van 18, 19 jaar uit Afrika, Oost-Europa, Frankrijk en België waar intern nog nooit iemand van gehoord heeft", stelt Hyballa. "En in algemene zin heeft die categorie voetballers last van heimwee, omdat ze uit hun directe omgeving worden getrokken. Nog geen twintig jaar, de eerste keer zonder hun moeder, alleen in een onbekend land, een andere taal en uitgescholden door een vol stadion. Daar worden de spelers en NAC niet beter van. Hij biedt ons ook spelers aan met twee of drie wedstrijden in twee seizoenen. 'Ze komen van grote clubs', zegt hij dan. Wat interesseert mij dat nou? Nieuwe spelers moeten in ieder geval direct van waarde zijn. NAC moet kwaliteit aan zich binden. NAC is geen sociëteit of opvanghuis. NAC moet presteren."

Hyballa is opvallend kritisch richting zijn directe collega, met wie hij de selectie voor komend seizoen moet samenstellen. Ook als het gaat om de talenten van City, waar de Duitser wel voor open staat. "Maar de technisch manager komt steeds met dezelfde lijst waarvan wij al tien keer hebben gezegd dat die spelers niet goed genoeg zijn. Twee City-spelers, die door ons live bekeken zijn, waren zeker interessant voor ons. Maar in het gesprek dat volgde, miste ik nederigheid bij die spelers", aldus de coach. "Als wij niet de spelers krijgen die we willen, waarom zouden we dan wel die andere spelers van City nemen? Alleen maar om een relatie in stand te houden? Je moet als NAC altijd onafhankelijk denken, anders ben je verloren."

Lees ook'Technisch manager van NAC Breda in beeld bij Cercle'

Bruijn, Liefink, Drost

Hyballa is zo open omdat hij zelf de kop van jut is, als het misgaat. Zo was Van Den Abbeele in zijn ogen niet doortastend bij Jordy Bruijn (naar NEC) en Elmo Lieftink (Go Ahead Eagles) en nu bij Jesper Drost opnieuw niet. "De technisch manager pakte helaas steeds niet door, want het is bij Bruijn en Lieftink niet op de financiën afgeketst. Dat is de waarheid. Die spelers zijn evenals Thom Haye overigens niet door Van Den Abbeele ingebracht. Ik speel geen spelletjes. Wat ik nu vertel, is intern al lang geen geheim meer. De technisch manager, de oude en de nieuwe algemeen directeur, de mensen in de raad van commissarissen, mijn technische staf; allemaal weten ze wat ik van de huidige situatie vind. Dat heb ik ze tijdig en vaak genoeg verteld."

De Duitse coach vindt dat de kern uit Nederlandse spelers moet bestaan bij NAC Breda, met de nodige ervaring. Pele van Anholt hoort daar in zijn ogen bij. Daarnaast nog twee vleugelaanvallers, een goede middenvelder en een linksbenige centrale verdediger.

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen