"Ik snap nu nog beter hoe bevoorrecht ik, als wit mens, soms ben"

20 juni 2020, 12:52

Sinds enkele maanden staat Siem de Jong onder contract bij FC Cincinnati. Door de coronacrisis heeft de oud-Ajacied zijn debuut in de Major League Soccer nog niet kunnen maken. Tijdens de voetballoze periode is in de Verenigde Staten en vervolgens wereldwijd het debat over racisme opgelaaid. Cincinnati beraadt zich op acties om een statement tegen racisme te maken, zoals veel clubs en sporters al hebben gedaan.

"We willen graag een geluid laten horen. Om te bevestigen dat het probleem van racisme bestaat en dat we daar gezamenlijk iets aan moeten doen", vertelt De Jong in een interview met De Gelderlander. Met mensen in zijn omgeving praat de 31-jarige aanvallende middenvelder over racisme. "Ik vind racisme een belangrijk onderwerp. Door verhalen te lezen en naar ervaringen te luisteren, begrijp je het probleem beter."

"Ik snap nu nog beter hoe bevoorrecht ik, als wit mens, soms ben. Al denk ik dat je nooit letterlijk kunt begrijpen wat racisme inhoudt, als je het niet zelf hebt ervaren. Maar je kunt je er wel in verdiepen. Je ervan bewust zijn dat het bestaat en vervolgens kijken wat je eraan kunt doen", aldus De Jong.

De oud-speler van Ajax wordt sinds kort getraind door Jaap Stam, de opvolger van Ron Jans. De nieuwe trainer van FC Twente stapte in februari op bij Cincinnati na een racisme-rel. "Hij was net weg toen ik kwam. Wat ik merk, is dat racisme nog steeds een groot item is. Bij de club. In het land. In de hele wereld. Het is een maatschappelijk issue."

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen