Drama voor HSV: promotie niet meer in eigen hand

21 juni 2020, 17:35   Bijgewerkt: 21 juni 2020, 19:17

Hamburger SV is de grote verliezer in de 2. Bundesliga sinds de coronacrisis. De club uit Hamburg stevende af op directe promotie, maar heeft het nu niet meer in eigen hand. De nummer drie van de ranglijst verloor zondagmiddag op dramatische wijze met 2-1 bij directe concurrent 1. FC Heidenheim en zakt daardoor af naar plaats vier. Dat is precies de plek waar de topteams níét willen staan.

Twee weken geleden stond HSV nog op de tweede plaats, een plek die recht geeft op directe promotie. Door enkele gelijke spelen, waaronder de 1-1 remise tegen VfL Osnabrück, gleed de ploeg van Dieter Hecking echter af. Twee van de laatste drie duels eindigden in een gelijkspel en dus moest er vandaag gewonnen worden bij Heidenheim. Die ploeg stond vierde en zou bij winst over HSV heen wippen. Een cruciale pot dus.

HSV had het moeilijk, maar kwam na rust wel op voorsprong. Zeventien seconden na rust maakte Joel Pohjanpalo de bevrijdende 0-1, maar de thuisploeg beet vervolgens goed van zich af. Heidenheim maakte de gelijkmaker, maar die werd afgekeurd door een handsbal. HSV was zodoende gewaarschuwd. Toch lieten de bezoekers, met Timo Letschert en Rick van Drongelen in de defensie, zich verrassen. Tien minuten voor tijd frommelde Tim Kleindienst de gelijkmaker in het doel en het drama werd nog groter toen het de remise in de 95ste minuten uit handen gaf. Een gelijkspel was voldoende geweest om de derde plaats, die recht geeft op play-offs, in handen te houden. De thuisploeg pakte echter het volle pond door via Konstantin Kerschbaumer te scoren in extremis. Hij werkte binnen na een knappe aanval waarbij de verdedigers van HSV de kluts volledig kwijt leken te zijn. Er is sprake van enorme promotiepaniek bij de roemruchte Duitse club.

Door de bizarre zege vliegt Heidenheim met nog één speelronde te gaan over HSV heen naar plaats drie. HSV staat vierde met een punt minder dan Heidenheim en zal volgende week in de laatste speelronde in ieder geval moeten winnen. Heidenheim staat voor een zware klus, want het speelt uit tegen kampioen Arminia Bielefeld. Voor HSV zijn er dus nog kansen, maar is de vrees groot voor een derde seizoen op rij op het tweede niveau.

Stuttgart naar Bundesliga

Ondertussen sloeg VfB Stuttgart zijn slag door met liefst 0-6 te winnen bij laagvlieger 1. FC Nürnberg. Daardoor staat die ploeg stevig op plaats twee en kan het alleen als het volgende week verliest en Heidenheim met enorme cijfers wint, nog naast directe promotie grijpen.