Nederlandse speelkalender staat vast: streep door zondagavond

26 juni 2020, 10:17   Bijgewerkt: 26 juni 2020, 10:48

De KNVB heeft de speelkalender voor komend seizoen officieel vrijgegeven. Daaruit blijkt dat er een streep is gezet door zondagavond 20.00 uur als vast aanvangstijdstip. Verder is het schema flexibel ingericht om in te spelen op (lokale) coronapieken. De Eredivisie start in het weekend van 12/13 september. In de Eerste Divisie begint de bal op 28 augustus te rollen. Het definitieve speelschema wordt in de tweede helft van juli bekendgemaakt.

Steevast wedstrijden op zondagavond was aanvankelijk een idee, maar leverde weerstand op bij clubs en supporters. Vooralsnog zijn er op dat tijdstip geen wedstrijden ingepland. Dit kan nog veranderen als clubs verplichtingen hebben in Europa. Afgelopen seizoen werd hier voor het eerst gebruik van gemaakt. In de Eredivisie wordt voornamelijk op zaterdag en zondag gespeeld en minder op vrijdag. Naast 18.45 uur, 20.00 uur en 21.00 uur op zaterdag is 16.30 uur ook nog een mogelijkheid. Verder de kalender kent vier midweekse speelrondes: 22/23 december, 12/13/14 januari, 26/27/28 januari en 13 mei (Hemelvaartsdag). De winterstop duurt maar kort. Clubs in de Eredivisie genieten van 23 december tot 8 januari van een kerstreces. De Eerste Divisie ligt stil van 18 december tot 3 januari. De twee laatste speelrondes van de Eredivisie worden gespeeld op 13 en 16 mei, de Eerste Divisie eindigt op 14 mei.

Lees ook: Play-offs gespeeld over één duel

Kaskrakers

Met het vaststellen van het programma, gaat de KNVB rekening houden met zogenaamde 'kaskrakers'. 'Wedstrijden tegen topclubs worden waar mogelijk verspreid over het gehele seizoen', belooft de KNVB. 'Daarnaast kunnen alle clubs aangeven wat voor hen twee mooie tegenstanders zijn voor uit- en thuisduels. Deze wedstrijden worden dan - net als de derby's en de wedstrijden die het afgelopen seizoen niet zijn gespeeld - zo veel mogelijk later in het competitieprogramma geplaatst, in de hoop dat er tegen die tijd weer met volle stadions mag worden gevoetbald. Om sportieve redenen wil de KNVB dat elke club minimaal 14 of 15 tegenstanders heeft getroffen voor het einde van de eerste seizoenshelft.'

"Corona heeft ons geleerd dat we in een nieuwe realiteit en met nieuwe onzekerheden leven. Ook bij onverwachte onderbrekingen willen we de competitie kunnen uitspelen. Hiervoor hebben we extra momenten ingebouwd waarop wedstrijden kunnen worden ingehaald", licht Jan Bluyssen als manager competitiezaken toe op de website van de KNVB. "We hebben bovendien de mogelijkheid gecreëerd om uit te kunnen wijken naar andere regio's in Nederland, mochten ergens regionale beperkingen gelden. Verder stonden vooral de wensen van de clubs en de zendgemachtigden centraal bij het opstellen van de nieuwe speeldagenkalender."

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen