"Johan heeft al duizend keer gezegd dat hij tegen racisme is"

1 juli 2020, 08:03

Marieke Derksen bekijkt vanaf een afstandje hoe de discussie over haar vader Johan en Veronica Inside verloopt. "Ik wíl me er ook niet in mengen. Maar af en toe heb je een zwak moment en dan denk je: dat gaat wel héél ver", zegt Derksen, voor wie het anderzijds ook haast ondoenlijk is om zich afzijdig te houden.

"Het gaat er zo emotioneel aan toe en voor je het weet zit je er middenin", zegt de veertigjarige uitgeefster van diverse sportboeken als Gijp, Kieft en Geen Genade in De Telegraaf. "Het is toch bi-zar dat het al een week trending topic is? Alsof er niets groters in de wereld aan de hand is. Jongens, waar hébben we het over? Het is een voetbalpraatprogramma!"

Derksen beseft ook dat haar vader veel heeft uitgedeeld. "Dus ik snap het ergens ook wel. Alleen, wat ik zo spijtig vind aan deze hele situatie: ik probeer het nuchtere midden te houden, maar dat blijkt er niet meer te zijn. Het is zo extreem, de twee kampen waarin je blijkbaar wordt verdeeld. En dat vind ik wel angstig. Dat is dan het enige waar ik me in deze discussie zorgen over maak. Dat is toch niet normaal, hoe we nu allemaal lijnrecht tegenover elkaar lijken te staan?"

De grap van Johan Derksen over rapper Akwasi was aanleiding van alle commotie. "In de context, als je het hele programma hebt gezien – én het klinkt hard, én ik ben wit, I know – vond ik het niet zo heel raar. Maar kun je het in deze tijd zeggen? Nee. Het is niet handig als je weet hoe de emoties ervoor staan. Maar om daar nou zo lang over door te gaan... Volgens mij heeft Johan al duizend keer gezegd dat hij tegen racisme is. Het lijkt er nu een beetje op alsof Nederland ruzie maakt over de details. Aan allebei de kanten", aldus zijn dochter.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen