Tan: "Racisme bestrijden gaat verder dan stickertje op je mouw"

7 juli 2020, 11:55

Humberto Tan pleit ervoor dat clubs en de KNVB bij een vacature verplicht in gesprek moeten met een gekleurde kandidaat of een met een migratie-achtergrond. Tan werd vorige week geïnstalleerd als voorzitter van de commissie Mijnals, die racisme en discriminatie geen bestrijden binnen het voetbal.

De verplichting om een sollicitatiegesprek aan te gaan met een kanidaat met kleur of migratie-achtergrond, bestaat al sinds 2003 in de NFL. In de American Footballcompetitie heet dat de 'Rooney Rule'. "In de NFL sprong het aantal zwarte leidinggevenden door de Rooney Rule van 6 naar 22 procent", zegt Tan tegen Trouw. "Je merkt nu stagnatie. Je ziet dat NFL-clubs één niet-witte kandidaat uitnodigen en vervolgens slecht motiveren waarom die niet wordt aangenomen. Je moet goede gronden hebben om iemand aan te nemen, maar óók goede redenen om iemand niet aan te nemen. Het moet geen vrijblijvend gesprek blijven. Wij gaan hierover eerst in gesprek met de KNVB. Stap voor stap. Voordat je Usain Bolt bent, moet je eerst leren kruipen."

Lees ook: Gullit en Tan in commissie van KNVB die racisme gaat bestrijden

Het is niet de eerste keer dat er binnen het voetbal veel te doen is om racisme. Volgens Tan is de sport weinig op geschoten sinds de jaren negentig, toen Stanley Menzo een banaan naar zich toe kreeg gegooid. "In de praktijk niet, nee. Het voorbeeld is André Onana, een fantastische keeper. Die kon vorig jaar naar een club in Italië, maar die belde later terug: we willen liever geen zwarte keeper. Al hou je dus vijftien keer de nul, het maakt voor die club niks uit. Hoeveel van de clubs denken zo? Het punt is dat er nog altijd weinig maatregelen zijn genomen, maar het grote verschil is dat er nu echt de bereidheid is om dingen te gaan veranderen. Racisme bestrijden gaat verder dan een stickertje op je mouw."

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen