Zidane schiet Frankrijk naar WK-finale

Ger
5 juli 2006, 22:55

Het afscheid van Zinedine Zidane krijgt wellicht een gouden rand. Dankzij een benutte strafschop van de middenvelder van Real Madrid versloeg Frankrijk woensdagavond Portugal in de halve finales. De Haantjes krijgen daardoor zondag in Berlijn tegen Italië de kans om na 1998 de tweede WK-titel in de wacht te slepen.

Portugal en Frankrijk hadden opmerkelijk genoeg voor de halve finale in München nog niet eerder tegenover elkaar gestaan op een WK. Dat stonden ze wel in de halve eindstrijd op het EK van 2000. Na een 1-1 eindstand in de reguliere speeltijd pakte Frankrijk destijds alsnog het ticket voor de finale in de 117e minuut. Invaller Sylvain Wiltord schoot de bal in het zestienmetergebied op de hand van Abel Xavier, waarna Zinedine Zidane de toegekende strafschop benutte.

Zes jaar later is er bij Portugal het nodige veranderd onder leiding van bondscoach Luiz Felipe Scolari. De Braziliaan heeft van de Zuid-Europese formatie een ijzersterk collectief gemaakt. "Portugal kan wereldkampioen worden", liet Scolari al zelfbewust weten in aanloop naar de wedstrijd tegen Frankrijk. "In de groepsfase werd de ploeg nog volop bekritiseerd, maar wij hebben altijd veel respect voor dit elftal gehad."

De Haantjes kenden een moeizame start van het toernooi, maar vanaf de laatste groepswedstrijd tegen Togo begon het beter te draaien. Aanvoerder Zidane, die in Duitsland zijn afscheid al een paar keer zag uitgesteld, nam zijn ploeg bij de hand en had een belangrijk aandeel in de zege tegen Brazilië in de kwartfinale. De as van het Franse elftal bestaat naast Zidane al jaren voor een belangrijk deel uit dezelfde spelers.

In hun eerste WK-ontmoeting hielden beide landen elkaar lang in evenwicht. De eerste mogelijkheid was voor Frankrijk via Florent Malouda. De middenvelder van Olympique Lyon bevond zich alleen in een te lastige positie om doelman Ricardo te verschalken. Kort daarna toonde de Portugese ploeg zich gevaarlijk. Op een schot van Deco had doelman Fabien Barthez een moeizame redding in huis. Maniche, de kwelgeest van Oranje in de achtste finales, beproefde zijn geluk in de negende minuut. Zijn uithaal scheerde net over het Franse doel.

Na het doelpunt gaven de Portugezen meer druk naar voren. Barthez had grote moeite om een lastig stuiterschot van Maniche onder controle te krijgen. In de 37e minuut schreeuwde Portugal om een strafschop na een vermeende duw van Willy Sagnol tegen Cristiano Ronaldo. De vleugelspeler van Manchester United - continu uitgefloten door de Franse fans - ging echter wel heel theatraal naar het gras.

Met verse krachten Simao, Paulo Ferreira en Helder Postiga wilde Portugal een late gelijkmaker forceren. De Zuid-Europeanen dwongen echter weinig kansen af. Klunzig keeperswerk van Barthez deed de Franse harten nog wel even overslaan. De sluitpost verwerkte een vrije trap van Cristiano Ronaldo niet goed, maar in de rebound kopte Figo over. In het restant van het duel kwam de voorsprong van Frankrijk nauwelijks meer in gevaar. De strafschop van Zidane bleek voldoende om de Portugezen opnieuw de das om te doen. 

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen