De Jong halvefinalist, goal Van Wolfswinkel helpt Nederland niet

11 augustus 2020 – Luuk de Jong blijft met Sevilla in de race om de zesde (!) Europa League-winst in de clubhistorie. De Nederlandse aanvaller had een marginale inbreng in de late 0-1 zege van de Spaanse ploeg op Wolverhampton Wanderers, maar kon als invaller het feestje van Lucas Ocampos wel meevieren. Verder kwam Ricky van Wolfswinkel tot scoren, maar zijn goal viel te laat.

De Jong halvefinalist, goal Van Wolfswinkel helpt Nederland niet

De Jong was enkele minuten voor het openingsdoelpunt op het veld gekomen en had de bal amper gehad, toen Sevilla de twaalfde corner van de wedstrijd kreeg. De Spaanse ploeg was eigenlijk heel het duel heer en meester, al ontsnapte het wel aan een vroege tegentreffer. Na een klein kwartier mocht Raúl Jiménez aanleggen voor een strafschop, nadat de pijlsnelle Adama Traoré onderuit was gehaald. De Portugees miste voor het eerst in zijn loopbaan een 'officiële' strafschop, die hij zacht en niet goed geplaatst inschoot.

Zodoende kon Sevilla de tijd nemen om het veldoverwicht uit te drukken in de score. Daarvoor kreeg het genoeg corners, halve kansen en schoten van afstand, maar écht gevaarlijk werd het amper. Totdat De Jong inviel en Éver Banega een kortgenomen corner voor het doel slingerde. Ocampos verlengde de bal en kopte raak met het enige doelpunt van de avond. Zodoende gaat het met Internazionale, Manchester United (de opponent) en Shakhtar Donetsk (zie onder) bepalen wie de Europa League-winnaar wordt. Het zou voor Sevilla al de zesde keer kunnen zijn dat het dit nog jonge toernooi wint. 

Shakhtar Donetsk - FC Basel 4-1
Vanuit Nederlands oogpunt was een zege van FC Bssel gewenst, want dan waren 'we' komend jaar zeker van de negende plaats op de UEFA-coëfficiëntenlijst en dat betekende een klein voordeel voor de nummer twee van volgend jaar in de Eredivisie. Die zou een voorronde later in mogen stromen. Maar dat scenario zat er eigenlijk geen seconde in, want de Oekraïners waren véél sterker dan basisspeler Jasper van der Werff en consorten.
 
De Nederlandse verdediger kon niet voorkomen hoe Moraes met een kopbal uit een corner simpel de score opende. Die treffer kreeg na ruim een kwartier een vervolg via Taison, die na een fraai overstapje de bal met enig fortuin binnenschoot. Fortuinlijk was de voorsprong en zege van Shakhtar overigens zeker niet, want het was veel sterker dan FC Basel en raakte voor de rust ook nog het aluminium.

In het tweede bedrijf drongen de Zwitsers nog wel aan en riep het een paar keer om een pingel, maar echt spannend werd het niet meer, want een kwartier voor tijd besliste Alan Patrick middels een pingel het duel en zorgde Dodo voor de vierde van Shakhtar. Ricky van Wolfswinkel zorgde nog wel voor de eretreffer door een lage voorzet bij de tweede paal binnen te lopen, maar dat mocht niet meer baten. Zodoende krijgt Nederland geen helpende hand van FC Basel in de coëfficiëntenstrijd. 


UEFA Europa League

gerelateerd