Dit staat Koeman te wachten bij zijn aanstelling bij FC Barcelona

18 augustus 2020, 18:37   Bijgewerkt: 18 augustus 2020, 18:56

Ronald Koeman wordt de nieuwe trainer van FC Barcelona. De bondscoach van het Nederlands elftal tekent op korte termijn een tweejarig contract en is de volgende coach in het rijtje, die moet proberen om de Europese successen en het Barça-spel terug te brengen in Camp Nou. Ondanks dat het instapmoment zeker niet geweldig is, is er wel reden om aan te nemen dat het voor Koeman anders wordt dan voor zijn voorgangers.  

Oude selectie op de schop

Gerard Piqué (33), Jordi Alba (31), Sergio Busquets (32), Ivan Rakitic (32), Arturo Vidal (33), Lionel Messi (33), Luis Suárez (33). Niet alle oudgedienden zullen direct vertrekken uit de selectie van Barça, maar dat er flink de bezem doorheen moet, is al jarenlang aan de hand. De historische 2-8 nederlaag tegen Bayern is alleen een hele goede stok achter de deur dat er ook echt knopen doorgehakt moeten worden in de zomer en dat de jeugd weer een nieuwe kans moet krijgen. De laatste speler die echt doorbrak, was Sergi Roberto en die kan met zijn 28 jaar al bijna tot het rijtje routiniers gerekend worden.

De balans in de selectie moet eveneens worden hersteld. Nelsón Semedo zakte tegen Bayern keihard door het ijs, maar is wel de enige serieuze optie als rechtsachter. Ook centraal achterin moeten er spelers bijkomen, terwijl op het middenveld doelpunten worden gezocht. Die zal Miralem Pjanic niet direct komen brengen. Het zwaartepunt ligt en lag de laatste jaren extreem in de voorhoede van de Catalanen, maar de bouw van de Sagrada Familia is ook begonnen met de onderste stenen. Tot slot is meer power en (atletische) kracht nodig, zoals tegen Bayern bijzonder pijnlijk werd aangetoond. De tijd dat Barcelona zich met balbezit onder die duels kon uitvoetballen, ligt definitief in het verleden en dat lijkt men ook te beseffen. Werk aan de winkel voor de opvolger van de ontslagen Abidal.

Talent wél een kans geven

Carles Pérez, Marc Cucurella, Rafinha, Gerard Deulofeu, Denis Suárez, Cristian Tello, Munir El Haddadi, Marc Bartra, Sergi Samper, Martin Montoya, Bojan Krkic, Jonathan dos Santos, Isaac Cuenca, Andreu Fontás. Het lijstje van jeugdtalenten waarover men in La Masía vol lof sprak en zonder een absolute doorbraak werd weggedaan, is vrijwel oneindig. Natuurlijk had een groot aantal nog niet het niveau om de eerste selectie van Barcelona sterker te maken. Dat had echter ook te maken met het hoge instapniveau voor de talenten. Barcelona was de toonaangevende ploeg van Europa, waardoor het voor talenten extreem moeilijk was om een plek te veroveren.

Ongetwijfeld heeft Koeman de opdracht gekregen om het voorbeeld van Van Gaal te volgen, onder wie onder andere Xavi, Andrés Iniesta en Charles Puyol debuteerden. De jeugd kreeg een kans, deed ervaring op en betaalde dat terug. Of die supertalenten rondlopen in Catalonië? Op La Masía beweren ze al jarenlang van wel, toch blijven de doorbrekende spelers uit. Met Ansu Fati, Ronald Araújo, Riqui Puig en Pedrito loopt er genoeg talent rond in de A-selectie, terwijl Barcelona B een meer dan uitstekend jaar kende, vergelijkbaar in de periode dat Sergio Busquets, Pedro en anderen doorbraken onder Pep Guardiola. Talent genoeg, maar ze verdienen een eerlijke kans.

Troebele financiële situatie

Een hele flinke klus is er sportief al te klaren in de A-selectie. Er moet iets radicaals veranderen. Maar de financiële middelen daarvoor zijn al langer een groot probleem in Camp Nou. Geen club werd harder geraakt door de coronacrisis dan FC Barcelona, gezien de torenhoge lonen die worden betaald. Het is daarom snel zaak om dure, ervaren krachten te slijten en ruimte te maken in het salarishuis. Desnoods transfervrij. Met een schuld van een miljard euro is er op de transfermarkt heel weinig ruimte om spelers te halen. Met het vertrek van enkele sterkhouders is er wellicht wat mogelijk, maar zonder transferinkomsten, zijn er vrijwel geen spelers te halen.

Lees ookPresidentskandidaat: "Gevaar dat Barcelona nieuwe Milan wordt" 

Josep Bartomeu

Josep Bartomeu

Toekomst Messi

Hoelang gaat de kleine Argentijn nog door? Geruchten doen de ronde dat Messi er deze zomer een punt achter zal zetten bij FC Barcelona. Sommige analitici zeggen zelfs dat het voor Koeman makkelijker zou zijn om de ploeg te vernieuwen. Absolute grootverdiener Messi is namelijk extreem bepalend in de kleedkamer van de Catalanen. Bovendien is hij goede maatjes met Luis Suárez en was Neymar vooralsnog de enige aanvaller die echt bij dat duo kon aarden. Je moet in het pulletje passen bij Messi – die logischerwijs hoge eisen stelt -, anders heb je een zware periode in Catalonië als voorhoedespeler. Bovendien doet Messi bij balverlies een stuk minder dan in zijn beste tijd onder Pep Guardiola, toen hij natuurlijk nog een stuk jonger was. Met Messi moet een manier gevonden worden om bij balbezit van de tegenstander toch druk te krijgen op een opponent en duels te winnen.

Rol van Nederlanders

Frenkie de Jong zou een belangrijke rol hebben gehad in de komst van Koeman naar Barcelona en ook bij het feit dat Alfred Schreuder (met wie hij in Amsterdam werkte) meekomt als assistent-trainer. De Nederlandse middenvelder wordt gezien als een van de pijlers van het nieuwe FC Barcelona en krijgt daarom het vertrouwen. Met Johan Cruijff, Rinus Michels, Louis van Gaal en Frank Rijkaard komt Koeman in elk geval in een fraai rijtje coaches, waarbij de druk uit (de resultaten van) het verleden in elk geval hoog ligt.

Concurrenten

De afgelopen tien jaar was Real Madrid dé grote concurrent, ondanks dat de Madrilenen opvallend weinig landstitels pakten. De Koninklijke hebben Zinedine Zidane afgelopen jaar teruggehaald en opnieuw zorgde de Fransman voor succes. Ook daar is de verjongskuur inmiddels ingezet en is er geen reden om aan te nemen dat Real Madrid een stapje achteruit zal doen de komende jaren, integendeels zelfs. Dat wordt van Atlético Madrid wel gezegd, waarbij de kritiek op de dure Diego Simeone na de uitschakeling in de Champions League is toegenomen.

Vooralsnog lijkt de club het echter nog niet over een andere boeg te gooien en zal het een vervelende horde blijven voor Barcelona, al moet er wel iets gebeuren om een titelkandidaat te worden. Europa League-finalist Sevilla timmert met Julen Lopetegui wel uiterst serieus aan de weg, met een flink aantal aankopen. Het is niet uitgesloten dat zij in de komende jaren meer bovenin gaan meedraaien. Voor Valencia - die voor Barcelona, Real Madrid en Atlético de laatste titel pakte - geldt dat in elk geval geenszins de komende jaren.

Toekomstperspectief

Lees terugColumn: Barça voorlopig niet 'més que un club' meer

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen