Glazen Bol deel IV: Ajax meest kampioensproof, AZ valt tegen

11 september 2020, 12:27   Bijgewerkt: 11 september 2020, 12:33

Krijgen we dit seizoen wél een officiële kampioen? Voor welke club wordt de KNVB Beker een prooi? En voor wie ligt er aan het einde van dit seizoen een enkeltje naar de Eerste Divisie klaar? Met de start van de Eredivisie voor de deur halen de redacteuren van FCUpdate.nl hun glazen bol uit de kast en wagen zij zich aan een voorspelling. In deel V is redacteur Jeffrey van der Maten aan de beurt.

Kampioen: Ajax

Ook PSV heeft een goede selectie staan en door Eindhoven waait sinds de komst van de nieuwe oefenmeester Roger Schmidt een frisse wind. PSV komt echter vooral in de breedte tekort, net als Feyenoord. De mogelijkheid om te kunnen rouleren in de basiself wordt dit jaar misschien wel belangrijker dan ooit. Met een stortvloed aan duels en daardoor het hoge risico op blessureleed na de lange periode zonder voetbal, lijkt Ajax het meest kampioensproof.

Verrassing: Fortuna Sittard

Tegenvaller: AZ

Afgelopen seizoen vochten Arne Slot en zijn mannen tot verplichte coronastop mee om de landstitel, dit jaar stellen de Alkmaarders vooralsnog flink teleur. Zwakke resultaten in de voorbereiding en een zwaarbevochten zege op Viktoria Plzen in de tweede voorronde van de Champions League kunnen onmogelijk vertrouwen geven aan AZ. Door het vertrek van de in Nederland misschien wel onderschatte centrumverdediger Stijn Wuytens zit Slot krap in zijn defensieve mogelijkheden. Daarbij profiteerde AZ afgelopen jaar vooral van de slechte fases van concurrenten Feyenoord en PSV, die dit seizoen aanzienlijk sterker ogen.

Degradanten: RKC en PEC Zwolle

Promovendi: De Graafschap en Cambuur

Tijd voor wraak in de Keuken Kampioen Divisie, zo zullen De Graafschap en Cambuur denken. De Graafschap wordt kampioen en halen daarmee hun gram na de afgepakte promotie van afgelopen seizoen. De Superboeren herenigden het superduo Ralf Seuntjens-Johnatan Opoku, door laatstgenoemde over te nemen van VVV. In 2017 hielpen zij de Limburgers al aan de titel. De Doetinchemmers zijn door de komst van spelers als Rody de Boer en Elmo Lieftink nóg sterker dan afgelopen seizoen. Cambuur hield de succesformatie knap in stand en wordt aan de hand van superspits Robert Mühren tweede.

Bekerwinnaar: FC Utrecht

Utrecht presteert eigenlijk traditioneel goed in het bekertoernooi. Afgelopen seizoen reikte John van de Brom met zijn team nog tot de eindstrijd, die door de coronapandemie nooit gespeeld werd. Utrecht was woest, maar zal dit jaar azen op eerherstel. De Domstedelingen gaan dit seizoen meedoen om de derde plaats én pakken de beker. Met Eljero Elia en Mimoun Mahi op de flanken completeert Gyrano Kerk in de spits vooralsnog  het supertrio, al mag de rappe aanvaller voor een miljoenenbedrag vertrekken. Op het middenveld heeft Van den Brom een topclub-waardig arsenaal. Bovendien keert Willem Janssen na een slepende knieblessure terug in het hart van de defensie. Wraak is ook in Utrecht aanstaande.

Lees ook:

- Deel I: Ajax kampioen

- Deel II: Fortuna verrast

- Deel III: opmars Vitesse en degradatie PEC Zwolle

Overig

Topscorer: Steven Berghuis (Feyenoord)

Meeste clean sheets: Andre Onana (Ajax)

Snelst ontslagen trainer: John Stegeman (PEC Zwolle) 

Eerste doelpuntenmaker: Mike Tresor Ndayishimiye (Willem II)

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen