Simpele zege voor FC Twente tegen uiterst pover Fortuna

12 september 2020, 23:01

In de eerste wedstrijd van het seizoen heeft FC Twente in de eigen Grolsch Veste Fortuna Sittard gemakkelijk met 2-0 van zich afgezet. Na een sterke start, waarin de 1-0 werd gemaakt door Queensy Menig, kwam de wedstrijd meer in evenwicht, maar Fortuna was bij lange na niet in staat Twente pijn te doen. Toen Danilo uit een strafschop de 2-0 maakte, was de wedstrijd gespeeld en hoewel het spel vaak niet goed was, waren beide ploegen tot het einde toe zeer fel, wat blijk geeft van een goede conditie aan beide zijden.

Na een gedwongen corona-pauze van meer dan vijf maanden traden twee hernieuwde elftallen ten strijde op de eerste speeldag van het Eredivisie-seizoen 2020-2021. Net zoals de gehele Eredivisie verloren ook deze ploegen belangrijke inkomsten, en ook zagen ze verschillende sterkhouders vertrekken; FC Twente raakte onder andere Aitor en Haris Vuckic kwijt, en bij Fortuna Sittard namen Mark Diemers en Amadou Ciss afscheid. Daartegenover stonden vele transfers aan beide zijden, maar de strategie van beide ploegen verschilde. Fortuna haalde maar liefst elf spelers binnen, waarvan de meeste transfervrij. Op deze manier werden toch wel verrassend Mats Seuntjens (overgekomen van Genclerbirligi) en Sebastian Polter (Union Berlin) opgehaald. FC Twente trok negen spelers aan, waarvan de meeste op huurbasis, en haalde onder andere Vaclav Cerny (FC Utrecht) en Danilo (Ajax) op deze manier binnen.

Na een hevige vuurwerkshow voorafgaand aan de wedstrijd was het FC Twente dat voor een 8000-koppig publiek flitsend uit de startblokken kwam. Na slechts enkele minuten was het oudgediende Wout Brama die na matig keeperswerk van Alexei Koselev het eerste schot van de wedstrijd loste. De thuisploeg bleef daarna druk houden op doel van de Moldavische keeper, wat al snel resulteerde in het eerste doelpunt van de wedstrijd. Na een goede combinatie met Jayden Oosterwolde, een basisdebutant uit de eigen jeugd, kwam Queensy Menig vrij door een goede steekbal. De linksbuiten werd door de verdediging van Fortuna, die nog niet bij de les was, nauwelijks aangepakt, waardoor hij het strafschopgebied binnen kon dribbelen en via de rechterpaal de bal binnenschoot.

Daarna hield de ploeg van nieuwe trainer Ron Jans voor enkele minuten het overwicht vast, maar nadat Danilo voor een leeg doel een grote kans op de 2-0 miste, zakte het tempo van de wedstrijd in en kwam de wedstrijd meer in evenwicht. Fortuna kreeg meer balbezit, en middenvelder Jorrit Smeets strooide met mooie ballen, maar door goed verdedigingswerk van FC Twente lukte het de Fortunezen nauwelijks om Polter in stelling te brengen. Aan beide kanten waren er soms mooie acties te zien: onder andere de solo's van Seuntjens en Menig waren fraai om naar te kijken, maar de eindpass bleef uit. Kort voor rust kreeg de thuisploeg nog twee vrije trappen, maar ook hierbij hoefde Koselev geen redding te verrichten.

De wedstrijd bleef zich in hetzelfde tempo afspelen, en het was dan ook een verrassing toen al vroeg in de tweede helft het tweede doelpunt van de wedstrijd viel. Even daarvoor ging Danilo in het strafschopgebied al tevergeefs naar de grond, maar toen Jesse Bosch even later zacht door Ninaj werd geraakt en ook ter aarde stortte, gaf Allard Lindhout wel een penalty. Ditmaal wist Danilo de buitenkans op de 2-0 wel te benutten, waardoor hij Fortuna Sittard nog dieper in de penarie bracht.

Na dit doelpunt moest de ploeg van Kevin Hofland, die de honneurs dit jaar heeft overgenomen van Sjors Ultee, naarstig op zoek naar de aansluitingstreffer, maar dit was niet af te lezen aan het spel. De ploeg uit Sittard was slordig en nog niet goed op elkaar ingespeeld, wat bleek uit veel balverlies en spelers die niet lieten zien waar ze (waarschijnlijk) toe in staat zijn. FC Twente had niets te vrezen van Fortuna, en Ron Jans gaf dan ook de ruimte aan enkele jonge spelers, Nathangelo Markelo, Thijs van Leeuwen en Rafiz Zerrouki om hun Eredivisie-debuut te kunnen maken. Zij brachten nog wel wat jeugdige bravoure in de ploeg, maar konden niets meer afdwingen. Een goede zege voor de ploeg van Ron Jans, terwijl Kevin Hofland nog genoeg stof heeft om deze week over na te denken.

Opstellingen en beoordelingen*

FC Twente: Joel Drommel 6; Jayden Oosterwolde 7, Xandro Schenk 6,5, Julio Pleguezuelo 6,5, Tyronne Ebuehi 6 (75. Nathangelo Markelo -); Jesse Bosch 6,5 (91. Ramiz Zerrouki -), Godfried Roemeratoe 5,5, Wout Brama 6; Vaclav Cerny 6,5 (75. Lazaros Lamprou -), Danilo 6,5 (63. Alexander Jeremejeff 6), Queensy Menig 7 (75. Thijs van Leeuwen -).

Fortuna Sittard: Alexei Koselev 5,5; Roel Janssen 6, Martin Angha 5,5, Branislav Ninaj 5 (63. George Cox 6), Lazaros Rota 5; Jorrit Smeets 7, Mats Seuntjens 6,5, Ben Rienstra 6 (72. Lisandro Semedo -); Emil Hansson 5 (84. Bassala Sambou -), Sebastian Polter 5, Zian Flemming 5.5.

Man of the match: Jayden Oosterwolde

*: Speler moet minimaal 20 minuten hebben gespeeld om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen