Openbaring Kudus neemt Ajax bij de hand tegen RKC Waalwijk

20 september 2020 – Ajax heeft zondagavond een gemakkelijke overwinning geboekt op RKC Waalwijk. De Amsterdammers hoefden zich in de Johan Cruijff ArenA nauwelijks in te spannen om de Waalwijkers met een 3-0 nederlaag terug naar Noord-Brabant te sturen. Op de plaats van de naar Manchester United vertrokken Donny van de Beek maakte debutant Mohammed Kudus een uitstekende indruk namens de ploeg van trainer Erik ten Hag.

Openbaring Kudus neemt Ajax bij de hand tegen RKC Waalwijk

Ten Hag kon in Amsterdam niet beschikken over de geschorste Nicolás Tagliafico en de geblesseerde Ryan Gravenberch. Zij werden vervangen door Lisandro Martínez en Mohammed Kudus, die zijn debuut mocht maken in de Eredivisie. De door Bayern München begeerde Sergiño Dest zat wel bij de wedstrijdselectie, maar begon op eigen verzoek op de reservebank. Aan de zijde van RKC besloot trainer Fred Grim twee wijzigingen door te voeren. Melle Meulensteen en Nicolás Olsak speelden in plaats van Lars Nieuwpoort en Richard van der Venne. Er waren ook basisplaatsen voor Kostas Lamprou en Vurnon Anita, die allebei in het verleden de clubkleuren van Ajax verdedigden.

De gastheer nam direct het heft in handen tegen de degradatiekandidaat uit Waalwijk. Zakaria Labyad en Dusan Tadic lieten zich zien in aanvallend opzicht, maar zij konden Lamprou nog niet aan het werk zetten. Na tien minuten kwam Ajax toch op een verdiende 1-0 voorsprong. Tadic verraste de defensie van RKC door de bal met een halve omhaal in het doel te werken. Niet veel later dacht ook Labyad zijn doelpuntje al mee te kunnen pikken, maar zijn treffer werd na inmenging van de VAR afgekeurd. Ajax bleef de aanval zoeken en Labyad, Martínez en Schuurs probeerden het van afstand. Uiteindelijk slaagde eerstgenoemde er alsnog in om Lamprou te verschalken. Na een fraaie pass van Kudus verzorgde Noussair Mazraoui de assist en frommelde Labyad de 2-0 binnen. Ajax liet de teugels daarna wat vieren en zodoende kreeg RKC zowaar twee mogelijkheden, maar André Onana hield zijn doel schoon.

Na de thee leek Ajax het allemaal wel prima te vinden. RKC kon er af en toe een keer uit komen, al leverden die uitbraken nauwelijks gevaar op. De thuisploeg dacht vervolgens op 3-0 te komen via Quincy Promes, die op aangeven van Labyad scoorde. Die treffer werd echter afgekeurd vanwege buitenspel. De VAR mengde zich even later ook in het voordeel van Ajax. Luuk Wouters kreeg in eerste instantie geel van Nijhuis omdat hij Labyad naar de grond had gehaald, maar die kaart werd alsnog rood na het bekijken van de beelden. Daarmee was het helemaal gedaan met het verweer van RKC. Lamprou bracht nog redding op een fraaie vrije trap van Tadic, maar had even later geen antwoord op een harde kopbal van Martínez. De gelegenheidslinksback knikte raak na een fraaie combinatie tussen Promes en Tadic.

Ajax wisselde er in de slotfase lustig op los en dat kwam het tempo niet bepaald ten goede. Met een mannetje meer bleef er wel druk op het doel van Lamprou, die weinig problemen kende om een grotere uitslag te voorkomen. Edson Álvarez en David Neres namen het doel van de Brabanders nog wel onder vuur. Lamprou lag steeds goed in de weg. RKC bleef het dapper proberen, maar Onana hoefde op zijn beurt niet tot nauwelijks in actie te komen. Ajax komt door de eenvoudige overwinning op zes punten. Heerenveen, PSV en Vitesse hebben na twee wedstrijden ook nog de volle buit. Volgende week zaterdag komen de Arnhemmers op bezoek in de Johan Cruijff ArenA. RKC staat net als FC Emmen, ADO Den Haag, Sparta Rotterdam en Fortuna Sittard op de hatelijke nul. Zondagmiddag moet daar op bezoek bij FC Utrecht verandering in gaan komen.
 
Opstellingen en beoordelingen*
Ajax
: André Onana 6; Noussair Mazraoui 6, Perr Schuurs 6, Daley Blind 6 (80. Sergiño Dest -), Lisandro Martínez 6.5; Edson Álvarez 6, Mohammed Kudus 7,5, Quincy Promes 6 (83. Klaas-Jan Huntelaar -); Dusan Tadic 6.5 (83. Noa Lang -), Zakaria Labyad 6.5 (70. Lassina Traoré 6), Anthony 6 (70. David Neres 6).

RKC Waalwijk: Kostas Lamprou 6.5; Saïd Bakari 6, Ahmed Touba 6.5, Melle Meulensteen 6, Luuk Wouters 5; Nicolás Olsak 6 (87. Nicolás Olsak -), Vurnon Anita 6, Anas Tahiri 6; James Efmorfidis 5.5 (61. Morad El Haddouti 6), Finn Stokkers 6 (72. Thierry Lutonda -), Lennerd Daneels 5.5 (61. Sylla Sow 6).

Man of the Match: Mohammed Kudus
*spelers moeten minimaal twintig minuten spelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Ajax

gerelateerd