SC Heerenveen
0 – 1
PSV

PEC Zwolle pakt eerste winst tegen geplaagd tiental Sparta

26 september 2020 – PEC Zwolle heeft zaterdag op overtuigende wijze afgerekend met het nog puntloze Sparta Rotterdam. Na 45 saaie minuten stond de wedstrijd plotseling in brand. Spartaan Michael Pinto maakte hands op de doellijn, kreeg rood en zag Reza Ghoochannehjad scoren. Een loodzware en kansloze tweede helft volgde voor Sparta met drie tegentreffers. Ghoochannejhad, Clint Leemans en Yuta Nakayama voerden de score verder op: 4-0.

PEC Zwolle pakt eerste winst tegen geplaagd tiental Sparta

PEC pakte vorige week het eerste punt tegen AZ en Sparta was mede door het moeilijke schema nog puntloos. Ook de start van het duel in Overijssel was pover voor de ploeg van Henk Fraser. PEC liet vanaf de eerste minuut zien dat het in eigen huis speelde. Het nam meteen het initiatief, maar dat leidde niet meteen tot directe scoringskansen. Het veld was voorafgaand aan de wedstrijd flink besproeid en dat resulteerde in meerdere glijpartijen. Onder andere Sam Kersten ondervond hinder van het natte veld, want door zijn slippertje kwam Mohamed Rayi bijna in scoringspositie.

Ook Zwolle had mede door de staat van het veld bijna succes. Sai van Wermeskerken zag een afvallende bal op zich afkomen, aarzelde geen moment en haalde van grote afstand uit. Zijn inzet kreeg extra snelheid door het natte gras en Sparta-goalie Benjamin van Leer moest zodoende in actie komen. Niet veel later diende de volgende Zwolse mogelijkheid zich aan. Clint Leemans mocht aanleggen voor een vrije trap en laat dat nou net een specialiteit van de middenvelder zijn. Waar hij in het verleden vaak raad wist met dit soort momenten, was dat nu anders. Hij schoot de bal namelijk hard in de Spartaanse muur.

Daarna kwamen er kansen voor Sparta, maar de laatste fase van de eerste helft was voor PEC. Nadat twee hoekschoppen niks hadden opgeleverd, was het driemaal scheepsrecht voor PEC. Alhoewel, er werd niet direct gescoord vanuit de derde corner, maar het leverde wel een penalty én een rode kaart voor Sparta op. Michael Pinto stond op de doellijn en kreeg de bal op de hand. Hiermee voorkwam hij een treffer van PEC en dus legde scheidsrechter Allard Lindhout de bal op de stip. Reza Ghoochannejhad ging achter de bal staan en benutte het buitenkansje: 1-0.

Het is zo'n beetje de ergste nachtmerrie voor een voetbalclub: een rode kaart én een benutte strafschop op slag van rust. Het overkwam Sparta dus en stonden de Rotterdammers voor een hele lastige opgave in de tweede helft. Die opdracht werd twee minuten na de thee zowat onmogelijk gemaakt door Ghoochannejhad. De Iraniër tikte de bal van dichtbij binnen voor 2-0.

Het spelbeeld van de tweede helft was al snel zonneklaar: PEC in de aanval en Sparta in de verdedigende stellingen. De Zwollenaren bleven de aanval zoeken en dat resulteerde in de 3-0 van Leemans. Hij ving een voorzet van Kenneth Paal op, nam even de tijd en haalde vervolgens verwoestend uit.

Na de derde treffer nam PEC wat gas terug. Dat gaf Sparta de gelegenheid om eens rustig adem te halen na die twee snelle Zwolse treffers. Het beschikte niet meer over de middelen om het de tegenstander nog moeilijk te maken en dus was het beperken van de schade het enige wat nog restte. Ook dat ging niet bepaald van harte, want twintig minuten voor tijd zorgde Nakayama voor de 4-0. Nadat hij eerst zijn schot tot corner verwerkt zag worden tot corner, kopte hij uit diezelfde hoekschop de bal tegen de touwen.

Sparta stond erbij en keek ernaar. Het stevende af op een grote nederlaag en tevens de derde verliespartij van het seizoen. PEC vond het na vier treffers wel welletjes en boekte zodoende de eerste overwinning van het seizoen.

Opstellingen en beoordelingen*
PEC Zwolle: Michael Zetterer 6.5; Sai van Wermeskerken 6.5, Sam Kersten 6, Bram van Polen 6, Kenneth Paal 6.5; Dean Huiberts 6, Yuta Nakayama 7 (74. Thomas van den Belt -), Jesper Drost 6.5 (67. Mustafa Saymak ); Clint Leemans 6 (83. Eliano Reijnders -), Reza Goochannejhad 7.5 (74. Mike van Duinen -), Immanuel Pherai 6.5 (82. Slobodan Tedic -)

Sparta Rotterdam: Benjamin van Leer 6; Dirk Abels 5.5, Bart Vriends 5.5, Tom Beugelsdijk 5.5, Michael Pinto 5; Abdou Harroui 6.5 (63. Emanuel Emegha ), Adil Auassar 6, Jeffry Fortes 6 (83. Laros Duarte -); Aaron Meijers 6, Lennart Thy 6.5 (74. Danzell Gravenbergh -), Mohamed Rayi 6.5

Man of the match: Reza Ghoochannejhad
*: spelers moeten minimaal twintig minuten hebben meegedaan om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Eredivisie

gerelateerd