ErediVisie: Tafstande, Cerny, Eigenwijze Erik en Semisdo

5 oktober 2020, 12:39   Bijgewerkt: 19 oktober 2020, 09:22

In het buitenland was het een krankzinnig weekend, maar wat te denken van de Nederlandse Eredivisie? AZ dat een 0-4 voorsprong nog uit handen gaf, Ajax dat opnieuw punten verspeelde bij FC Groningen en PSV dat ondanks de zege werd weggespeeld door Fortuna Sittard. Zoals elke week blikken we met de opmerkelijkste dingen terug op de afgelopen speelronde in onze wekelijkse rubriek ErediVisie. 

Oussama Tafstande

De creatieve middenvelder van Vitesse is een speler waar de echte voetballiefhebbers van houden, maar ook iemand waar trainers soms helemaal gek van worden. Onder Thomas Letsch is dat nog niet echt aan de hand. In de eerste vier duels maakte hij namelijk twee fraaie doelpunten van afstand en daarmee staat de teller in 2020 van de international van Marokko op vijf treffers van buiten het zestienmetergebied. Daarmee maakte hij meer goals dan vrijwel alle Eredivisieclubs dit kalenderjaar. Vitesse voert door Tannane dat lijstje aan met in totaal zes doelpunten.

{image[342802][right-half][]}Eigenwijze Erik

Na een uitstekende voorbereiding leek Ajax ondanks het verlies van veel sterkhouders op weg naar een goed seizoen, er leek veel vuiltje aan de lucht. Ondanks twee rode kaarten in de eerste drie duels werd de volle buit gepakt, toch liet het veldspel in elk van de wedstrijden nog wel te wensen over. Zakaria Labyad blijkt niet de valse spits die Ajax beter maakt, Edson Álvarez als controleur is in balbezit onvoldoende en Quincy Promes komt vooralsnog absoluut niet uit de verf als nummer tien. Op bezoek bij FC Groningen kwam dat opnieuw aan het licht, gecombineerd met een laksheid die de Amsterdammers zich klaarblijkelijk niet konden permitteren. Tel daarbij op dat ook de weerbaarheid op de proef wordt gesteld - de laatste zes keer dat Ajax op achterstand kwam in de Eredivisie werd er verloren – en er zijn serieuze zorgen voor Ten Hag. Voor paniek is het nog weliswaar te vroeg, maar op meerdere fronten zijn er met de loodzware Champions League-poule wel zorgen voor Ten Hag. Vanuit alle kanten klinkt in elk geval de roep om een aantal spelers te vervangen: gaat hij luisteren of blijft Erik eigenwijs? 

Cerny lost belofte eindelijk in

Vaclav Cerny werd in Amsterdam ooit gezien als een van de buitenspelers met de meeste potentie. Ook in eigen land stond de Tsjech te boek als een megatalent, maar zijn belofte inlossen deed Cerny. Ook bij FC Utrecht kwam het nog niet tot een absolute doorbraak, maar in Enschede is hij compleet opgeleefd. Met vernieuwd vertrouwen en extra energie maakte de rechtsbuiten in de eerste vier duels drie treffers en gaf hij een assist. Bovendien is hij met FC Twente nog altijd ongeslagen en is hij ongetwijfeld vastberaden om daar een groot aandeel in te houden. Ontzettend prettig voor de aanvaller zelf, voor FC Twente is het jammer dat ze geen optie tot koop hebben bedongen in de huurperiode. 

Het leek wel Jiskefet. De tweede helft van Marco Biz oh oh oh tegen Sparta Rotterdam (4-4, na een 0-4 voorsprong) was lachwekkend te noemen. Eerst zorgde hij voor een tegentreffer door een indirecte vrije trap te veroorzaken, daarna verkeek hij zich volledig op een afstandschot en voorafgaand aan de 3-4 veroorzaakte hij een pingel en moest hij met rood van het veld. Een bizarre vertoning. En dat voor de derde keeper van het Nederlands elftal! Bij de eerste treffer wilde hij de bal naar eigen zeggen goed leggen en hij vond de pingel bij de 3-4 zwaar. "Als alles tegenzit, dan dat ook", reageerde Bizot, die overigens ook wel zelfkritisch was. Eerder was hij ook in de voorronde Champions League en op bezoek bij Fortuna Sittard niet op dreef dit seizoen. Vandaag meldt hij zich voor Oranje, met ongetwijfeld het schaamrood op de kaken. Kan hij de vorm van vorig jaar weer enigszins pakken?

Lisando Semisdo

Na de promotie naar de Eredivisie nam Fortuna Sittard op huurbasis afscheid van vleugelaanvaller Lisandro Semedo (24). De geboren Portugees zorgt weliswaar voor heel veel dreiging, maar een gebrek aan rendement werd hem weleens verweten. En dat was ook tegen PSV aan de hand. De buitenspeler was een ware plaag voor de achterhoede van PSV, maar zoals weleens vaker bij hem ontbrak het aan effectiviteit. Na vier duels staat hij weliswaar op één asssist, maar dat hadden er meer moeten zijn. Als 'ie moest schieten, speelde hij vaak af en als hij moest afgeven, besloot hij te schieten. In beide gevallen zonder rendement… 

En dan nog even dit...

Zelfs spreekkoren zonder publiek!

Dat moet men aan de Balk schrijven

Warm welkom bij het Haags kwartiertje

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen