Jans kijkt ook met huurlingen al naar lange termijn van FC Twente

6 oktober 2020, 16:30   Bijgewerkt: 6 oktober 2020, 21:46

Ron Jans keerde dit seizoen na een avontuur in het buitenland, dat korter duurde dan hem lief was, terug in de Eredivisie. Als hoofdtrainer van FC Twente heeft hij na een enerverende voorbereiding de leiding over een elftal dat veelbelovend aan de competitie is begonnen. Ondertussen lopen de korte- en langetermijnbelangen bij zijn nieuwe club dwars door elkaar heen en hangt het coronavirus als het zwaard van Damocles boven het betaald voetbal. FCUpdate.nl zocht de oefenmeester op en sprak met hem over zijn start in Enschede.

Met de remise tegen FC Emmen, waarin met name in de eerste helft indruk werd gemaakt, gaat FC Twente ongeslagen en met acht punten uit vier duels met een tevreden gevoel de interlandbreak in. Tijd om even bij te praten met Jans, die optimistisch is zoals we hem kennen. Optimistisch over bijna alles, behalve de lege Grolsch Veste: "Waarom testen we niet eerst in hoeverre het bezoeken van een voetbalwedstrijd in de buitenlucht daadwerkelijk besmettelijk is? Het is zo makkelijk om de boel meteen op slot te gooien", baalt hij nog altijd van het besluit van het kabinet. Wat dat betreft komt de interlandbreak voor Twente als geroepen, maar wat de prestaties betreft niet. 

Wederopbouw in Enschede

Met acht punten uit vier wedstrijden is FC Twente inderdaad prima aan het seizoen 2020-2021 begonnen. Het is echter nog niet zo lang geleden dat er vanuit de hele voetbalwereld sceptisch naar Enschede werd gekeken. De Tukkers eindigden het afgebroken corona-seizoen op een niet onverdienstelijke veertiende plaats, maar het jaar had niet veel langer moeten duren of de ploeg was nog in degradatienood gekomen. Op de ranglijst was een vrije val ingezet en binnen de selectie en technische staf was het onrustig. 

Mede daarom werd de club afgelopen zomer een duiventil. Hoofdcoach Gonzalo García moest het veld ruimen, net als technisch directeur Ted van Leeuwen. De trainer werd vervangen door Jans, terwijl Jan Streuer in De Grolsch Veste eindverantwoordelijk werd voor het technisch beleid. Onder contract stond nog slechts een handjevol spelers, acht stuks op het veld en vier onder de lat, waardoor er voor de nieuwe technische leiding direct een gigantische puzzel klaar lag. Uiteraard moest de selectie dus fors worden aangevuld, maar gezien de financiële situatie van de club was dat nog geen ABC-tje.

De ervaren Streuer en Jans beschikken echter over een fors netwerk in de voetballerij, waardoor er veel spelers op huurbasis naar Enschede kwamen. Streuer zag in eerste instantie liever minder huurlingen naar zijn nieuwe club komen, maar tijdelijke contracten bleken een noodzakelijk kwaad. Jans stoort zich er niet aan dat er op deze manier moest worden gewerkt: "We hebben steeds gezocht naar de balans tussen de financiën van de club en de noodzaak voor goede spelers. Het aantal huurlingen moet in de komende jaren natuurlijk wel worden afgebouwd, maar voor nu vind ik dat we een hele leuke selectie hebben weten samen te stellen."

De tactische principes van Jans en zijn staf, die verder bestaat uit Ivar van Dinteren, Andries Ulderink en keeperstrainer Sander Boschker, worden door de selectie gretig opgepakt. "Het is geen compleet nieuw team dat we op het veld hebben staan, maar het scheelt niet veel. We hebben veel jonge spelers, die ook nog niet eens allemaal op hetzelfde moment zijn binnengekomen. Maar wat je ziet is dat die jongens ontzettend open staan voor samenwerken met elkaar, leren van elkaar en hard werken voor elkaar. Dat maakt het voor ons als staf gewoon een heerlijke groep om mee te werken."

VAR

Een fenonomeen waar Jans in zijn vorige periode als Eredivisie-coach nog niet mee te maken had is de VAR. De trainer vindt dat er nog het nodige schort aan de virtuele assistent van de man in het zwart. De wedstrijd van Twente tegen Groningen lag na een goal van Cerny bijna vijf minuten stil omdat een moment veelvuldig werd bekeken, waarna uiteindelijk de beslissing van de arbiter óp het veld bleef staan. "De irritatie zat hem bij iedereen, dus ook bij mijzelf, in de lange duur. Bijna vijf minuten zo'n moment bekijken, dat kán gewoon niet." 

Lees ookErgernis over minuten durende VAR-beslissing: "Hiermee stoppen" 

Jans vervolgt: "Met dit soort beslissingen wordt aanvallend voetbal niet bevoordeeld, wat in mijn optiek wel zou moeten. Bij de goal van Václav was het zelfs na 4 minuten en 43 seconden nog onduidelijk of het nou buitenspel was, of niet. Dan zou je de aanvallande partij dus eigenlijk het voordeel van de twijfel moeten geven. Maar in dit geval resulteerde de twijfel erin dat de beslissing op het veld werd gerespecteerd. Stel je voor dat we hierdoor punten hadden verloren. Dat zou nauwelijks goed te praten zijn geweest", aldus Jans. 

Wat de geboren Zwollenaar betreft heeft de VAR wel degelijk een toegevoegde waarde, maar moet het allemaal veel duidelijker en alleen bij een veelomvattend besluit. "Kijk, zo'n moment met Edson Alvarez bij Ajax bijvoorbeeld. Iedereen die zelf gevoetbald heeft, ziet dat dat geen natuurlijke beweging is en dus een vervelende overtreding. Alleen de scheidsrechter nam het op het veld niet waar. Dan is het dus goed dat de VAR daarop ingrijpt. Dat moet alleen niet doorslaan, want dan worden we een jurysport. Dan heb ik liever wat onrechtvaardigheid af en toe."

{image[342711][left-half][Grolsch Veste]}Corona

Een ander onderwerp dat de voetbalwereld ongekende hoofdbrekens oplevert, is het coronavirus. Jans voelt hoe het virus zich als een donkere wolk samen heeft gepakt boven het betaald voetbal. Recent riep hij ook op om weer fans toe te laten in het stadion, omdat het in zijn ogen op een verantwoorde manier kan. "Plezier in het leven is toch wel heel erg belangrijk. Of je je ontspanning nou haalt uit Eredivisie-voetbal, het lokale theater of simpelweg een familiebezoek, dit soort dingen zijn gewoon belangrijk voor mensen. Op een gegeven moment moet je je dus gaan afvragen of je alles maar aan de kant moet schuiven om enkel en alleen dat virus te stoppen."

Jans is zich echter ook bewust van de tegenstrijdige belangen rondom het coronavirus. "Ik snap hoe lastig dit soort keuzes politiek gezien liggen. Je moet echter ook aan de maatschappelijke kant van het verhaal denken. Ik ga hier echt niet alleen maar zitten pleiten voor het voetbal, begrijp me goed. Maar er zijn bij Twente bijvoorbeeld al achttien mensen weggesaneerd. En wij zijn daarin echt niet de enige club. Mensenlevens gaan hierdoor kapot, dus laten we daar alsjeblieft óók rekening mee houden."

Het is daarbij wrang dat er geen voetbalfans  worden toegelaten bij wedstrijden in de open lucht, terwijl er binnen nog wel evenementen doorgang mogen vinden. Bovendien is niet aangetoond in hoeverre de kans op besmetting aanwezig is in voetbalstadions. Jans keek dan ook met de nodige verwachtingen naar het op handen zijnde onderzoek van Feyenoord-clubarts Casper van Eijk, die met zijn team in kaart wilde brengen wat het besmettings- en verspreidingsrisico van en voor voetbalfans is.

Maar dat is niet het enige probleem dat het coronavirus naast de financiële gevolgen met zich mee brengt. Met het uitgestelde EK 2021 is de voetbalkalender te vol geworden. Jans: "Al zijn we daarin niet de enige sport. Kijk maar eens naar het wielrennen. De Vuelta en de Giro moeten nog worden gereden en in het voetbal heb je al die voorrondes in Europa en straks ook weer de Nations League. Dat slaat dus weer door de andere kant op voor het dienen van commerciële belangen. Het zou mooi zijn als men daar nou eens een balans in ging zoeken."

{image[342170][right-half][]}Uitstekende start

Corona, de hevige transferzomer - die in Enschede met de komst van Halil Dervisgolu vermoedelijk is afgesloten - en het rommelige vorige seizoen ten spijt: FC Twente is uitstekend gestart onder Jans. De ervaren coach weet met welk bijltje te hakken, maar beseft ook dat, om in wielertermen te blijven, Parijs nog ver is. De oefenmeester waakt ondanks de succesvolle start van het seizoen dan ook voor al te veel positiviteit. "Prestatiedoelen staan bij mij de laatste jaren sowieso steeds meer op de achtergrond. Ik focus me meer op doelen die prestaties tot gevolg hebben. Het ontwikkelen van spelers en een speelwijze bijvoorbeeld, of de groei van mijn staf. Als dat soort doelen worden bereikt, dan ga je namelijk vanzelf presteren. De prestaties van FC Twente moeten dus een gevolg worden van waar we hier in Hengelo dagelijks aan werken, in plaats van een doel op zich."

Met Dervisoglu is er op het scheiden van de transfermarkt dus nog een speler bijgekomen, nadat iets daarvoor ook Luka Ilic nog werd binnengehaald. De twee moeten de ploeg van Jans het laatste zetje geven, maar ook zonder hen was de coach tevreden geweest. "Ik vind écht dat we een hele leuke selectie hebben. Als ik bijvoorbeeld de klik zie tussen Danilo en Cerny, dan word ik daar vrolijk van. En ook Queensy Menig was al een keer onze beste aanvaller. Dat is natuurlijk mooi om mee te maken als trainer. Met een selectie van dit niveau hoor je mij niet klagen!" Dan, concluderend en met een glimlach: "Uiteindelijk gaat het natuurlijk altijd om resultaat. Maar het lijkt wel of wij al een stuk meer duidelijkheid hebben op het veld en over onze speelwijze dan dat momenteel bij andere ploegen het geval is, terwijl die ploegen vaak minder wisselingen hebben gehad. Dát is wat mij momenteel een blije trainer maakt, misschien nog wel meer dan de punten die we al binnen hebben gehaald."

Door: Daan ten Berge

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen