Matig Oranje verliest bij debuut De Boer in oefenduel van Mexico

7 oktober 2020, 22:43   Bijgewerkt: 8 oktober 2020, 00:51

In de eerste interland onder de nieuwe bondscoach Frank de Boer heeft Oranje met 0-1 verloren van Mexico. Raul Jimenez maakte het enige doelpunt van de wedstrijd uit een strafschop. Vlak voor tijd misten Luuk de Jong en Memphis Depay nog grote kansen op de gelijkmaker, maar daar had Nederland te veel mee gekregen. Er is werk aan de winkel voor De Boer richting de Nations League-duels met Bosnië-Herzegovina en Italië.

Voortborduren op het werk van Ronald Koeman. Dat zei Frank de Boer bij zijn aanstelling als bondscoach. Uiteraard wel met eigen accenten, dat wel. Maar van die accenten was woensdagavond in de Johan Cruijff Arena nog weinig terug te zien. De Boer koos dan ook niet voor de gebruikelijke basiself, met het oog op de belangrijkere wedstrijden in de Nations League van aankomende zondag (Bosnië) en woensdag (Italië). Wel waren er onder meer basisplaatsen voor doelman Tim Krul, linksback Owen Wijndal en middenvelder Teun Koopmeiners.

Een centrum dat nog nooit had samengespeeld. Daar koos De Boer voor in het begin van de tweede helft. Hij verving Stefan de Vrij en Virgil van Dijk voor Joël Veltman en Nathan Aké. Het spelbeeld van de eerste helft veranderde daar niet mee, want Oranje bleef de onderliggende partij. Corona miste allereerst oog in oog met Krul, maar vijf minuten later was het wel raak. Aké hield Jimenez vast bij een vrije trap en de bal ging op de stip. Het slachtoffer ging zelf achter de bal staan en schoot onberispelijk raak: 0-1.

Hij werd vervangen door Stengs. De buitenspeler van AZ zit bij zijn club in een lastige situatie, maar liet zich bij Oranje wel zien. Met links gaf hij de bal indraaiend geweldig voor op Luuk de Jong, die met het hoofd echter niet kon afdrukken. De rebound was vervolgens niet aan Memphis besteed; hij raakte de lat. Het waren eigenlijk de enige kansen voor Oranje en dat zal stof tot nadenken geven aan De Boer. Met de vaste formatie waarmee Nederland onder Koeman speelde, zal Nederland waarschijnlijk beter voor de dag komen aanstaande zondag. Er is in ieder geval werk aan de winkel voor Oranje.