Oranje op rapport: weergaloze Frenkie, dramatische Hateboer

15 oktober 2020, 08:02

Het Nederlands elftal trad woensdagavond in een nieuw systeem aan tegen Italië en kwam na de gelijkmaker van Donny van de Beek uitstekend voor de dag in Bergamo. De 5-3-2 geeft Oranje een bepaalde houvast, waarin Frenkie de Jong kon schitteren. Door het 1-1 gelijkspel is het team van bondscoach Frank de Boer nog in de race voor de groepszege in de Nations League. FCUpdate.nl legt de internationals zoals altijd langs de meetlat.

Jasper Cillessen – 7,5

Het slot op de deur bij Oranje. Letterlijk, maar ook figuurlijk. Cillessen had in de eerste helft geen antwoord bij het doelpunt van Lorenzo Pellegrini, maar redde later uitstekend op een schot van Ciro Immobile. Diezelfde Immobile zal vannacht nog wel eens zwetend wakker worden als hij terugdenkt aan zijn kans in het tweede bedrijf, na een slippertje van Hans Hateboer. De Gouden Bal-winnaar kreeg de bal zo in zijn voeten geschoven, maar de uitkomende Cillessen redde fantastisch. Dat was nog niet alles, want de goalie van Valencia liet ook zien over voldoende snelheid te beschikken, gezien het uitkomen in blessuretijd om Moise Kean van scoren te beletten. Cillessen liet zien dat de vijfmansdefensie op hem kan vertrouwen en dat is een welkome opsteker.

{image[342976][right-half][]}Hans Hateboer – 4

De rechtsbackpositie is al vaker het zorgenkindje van Oranje geweest en dat zal na deze avond nog wel even zo blijven. Want juist in 'zijn' Bergamo stelde Hans Hateboer teleur. Is bij Atalanta in vorm, maar valt bij Oranje juist op door het maken van cruciale fouten. Tegen Mexico had hij het lastig met Jesús Corona en in Bosnië zat hij dan ook op de bank. Daar viel Denzel Dumfries juist weer tegen, waardoor Hateboer een nieuwe kans kreeg. Maar die greep hij niet tegen Italië, integendeel zelfs. Bij de openingstreffer van Pellegrini dekte Hateboer aan de verkeerde kant en in de tweede helft mocht hij Cillessen op zijn blote knieën danken dat Immobile niet scoorde nadat Hateboer hem zo de bal in de voeten schoof. Een slechte beurt van de rechtsback.

Stefan de Vrij – 7

'Nederland, verdedigersland' kopte Voetbal International afgelopen week met Stefan de Vrij groot afgebeeld op de cover. Hoe kan het ook anders, de beste verdediger van de Serie A weet wel wat het is om spitsen af te stoppen. Helemaal als het dan ook nog een Italiaanse is. Met Ciro Immobile had De Vrij de Italiaanse topscorer van afgelopen seizoen tegenover zich staan. Hij belette hem van scoren en veroverde met acht keer de meeste ballen voor Oranje. Was daarnaast ijzersterk in de lucht en stond bij het gevaar van Italië vaak op de goede plaats. Behalve bij de 1-0, toen hij even uit het centrum weg was. Het wordt interessant om te zien of De Vrij zijn basisplaats behoudt als Matthijs de Ligt weer terug is van zijn schouderblessure.

Virgil van Dijk – 7

Zoals zo vaak was Van Dijk weer eens de rust zelve achterin bij Oranje. De aanvoerder was op weinig fouten te betrappen, al was hij in de eerste helft wel even Immobile kwijt toen een lange bal achter hem belandde. Maar Van Dijk zou Van Dijk niet zijn als hij het niet zelf zou oplossen. In de tweede helft stond captain zijn kompaan Aké bij, door Moise Kean meermaals in de tang te houden. Aanvallend droeg our number four ook zeker zijn steuntje bij door de opbouw uitstekend te verzorgen en keert dus tevreden terug naar Liverpool.

Nathan Ake – 5,5

Versterkte de achterhoede in een vijfmansdefensie. Aké speelde een uitstekende eerste helft en maakte Federico Chiesa daarin meermaals het leven zuur. Wat opviel is dat hij altijd goed naar de bal blijft kijken, wat het lastig maakt om Aké uit te spelen. Zijn snelheid is bovendien een pluspunt, want de rappe Barella en ook Chiesa kwamen Aké meerdere malen tegen. Toch liet de tweede helft van de Manchester City-verdediger ook zien dat er nog werk aan de winkel is voor hem. Aké legde het af tegen de ingevallen Moise Kean en hapte in de slotfase meerdere malen naar adem. Aan de zijkant oogt hij bovendien kwetsbaar, toen hij de plek overnam van Daley Blind.

Daley Blind – 6,5

Aan die linkerkant leek Daley Blind wel de Leonardo Spinazzola van Oranje. Want waar de Italiaanse back een maand geleden nog als een sneltrein langs de lijn denderde, was die rol nu weggelegd voor Blind in Bergamo. Het aanvalsspel van Oranje liep meermaals via de zijde van Blind, waar hij uitstekend combineerde met Frenkie de Jong en Memphis Depay. Samen met Depay creëerde Blind de meeste kansen (vier) en hij stond dan ook aan de basis van de gelijkmaker, toen hij de bal teruglegde. In de slotfase was Blind moe gestreden en werd hij vervangen door Joël Veltman.  

Donny van de Beek – 6,5

Zijn diepgang is een kwaliteit, maar het kwam er te weinig uit. De compacte speelstijl van de Italianen maakte het er niet beter op voor Van de Beek, die niet veel te zien was in het spel van Oranje. Toch is de balbehandeling van Van de Beek wel een pluspunt, waardoor hij in balbezit weinig fouten maakte. En dan hebben we het nog niet over het scorend vermogen gehad van de middenvelder van Manchester United. Na een voorzet van Blind schoot Depay de bal tegen Van de Beek aan, die vervolgens niet twijfelde om de trekker over te halen. Zo was hij in een onopvallende wedstrijd toch belangrijk voor Oranje met zijn eerste goal als international.

{image[342971][left-half][]}Frenkie de Jong – 8

In Bergamo zagen we een ouderwetse Frenkie de Jong over het veld dartelen. De balvirtuoos was zeer nadrukkelijk aanwezig met zijn kenmerkende rushes, die Oranje in staat stelden om ten aanval te trekken. In de tweede helft creëerde hij zelfs nog een kans voor zichzelf door vanaf eigen helft twee Italianen uit te spelen, maar vervolgens was zijn pass op Daley Blind niet goed genoeg. Maar met zijn rust aan de bal, de passjes tussen de linies door (ook bij de gelijkmaker!) en het felle verdedigen op de helft van Italië, was Frenkie de Jong weer eens de dirigent die Nederland beter liet spelen.

Georginio Wijnaldum – 6

Een nuttige speler op het middenveld, die zich in balbezit en balverlies liet gelden. Maar niet altijd op een positieve manier. Leverde veel ballen zomaar in en leidde daarmee gevaarlijke tegenaanvallen in. Is net als Van de Beek een speler die het moet hebben van zijn diepgang, maar kon die in deze wedstrijd nauwelijks benutten. Toen de gaten in de tweede helft wat groter werden tussen de linies had Wijnaldum daar meer ruimte voor, maar was zijn afwerking slordig toen hij een keer in de positie kwam om te schieten op het doel van Gianluigi Donnarumma. Wijnaldum kwam wel een keer in de zestien, maar was Chiellini er net op tijd om er voor te zorgen dat de Liverpool-speler kon koppen.

Memphis Depay – 5,5

Werd zeer gemist afgelopen zondag in Bosnië en de vraag was dan ook of Depay de aanvallende leegte kon opvullen die er toen was. Legde veel energie in de wedstrijd, maar was toch vooral ongelukkig met zijn momenten. Kon veelal geen vuist maken tegen de ervaren Bonucci en Chiellini. Depay leek wel de gelijkmaker binnen te schieten, maar zijn schot werd geblokt en alsnog afgemaakt door Van de Beek. In de tweede helft had hij de 1-2 op zijn schoen, maar stond Donnarumma in de weg. Wat vooral bij bleef na de onderbreking waren zijn dramatische hoekschoppen. Depay nam er zes, maar geen één leverde een kans op. Depay kan beter, maar moest wellicht ook wennen in het 5-3-2 systeem waarin hij minder vrijheid had dan normaliter. 

Luuk de Jong – 5,5

Moet gebruikt worden naar zijn kwaliteit en heeft dus ballen door de lucht nodig. Die kreeg hij in de eerste helft wel degelijk, maar vaak legde Luuk de Jong het af tegen Bonucci en Chiellini. Als hij dan in positie kwam om gevaarlijk te worden, was hij te onzuiver. Bovendien kon hij de bal vaak genoeg niet goed bij zich houden. Herstelde zich in de tweede helft nog aardig, maar zijn optreden als kapstok in het elftal was ondermaats. Kwam afgelopen weekend ook al niet echt uit de verf en is voor Oranje toch meer een breekijzer.

Invallers

Joël Veltman en Ryan Babel speelden te kort om in aanmerking te komen voor een beoordeling

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen