FC Twente grijpt koppositie na overtuigend optreden

17 oktober 2020 – Het blijft FC Twente onder het bewind van Ron Jans vooralsnog voor de wind gaan. Ook na de interlandbreak kwamen de Tukkers zeer overtuigend voor de dag. Dat leverde een klinkende overwinning op Willem ll en, in ieder geval tot zondagmiddag, ook de koppositie in de Eredivisie op. Danilo was met twee goals en een assist de man van de avond (0-3).

FC Twente grijpt koppositie na overtuigend optreden

Het duel was koud twee minuten onderweg of FC Twente stond al op voorsprong. Een belabberde Tilburgse inspeelpass van achteruit werd onderschept door Václav Cerny, die alert handelde en Danilo in stelling bracht. De van Ajax gehuurde aanvaller kon alleen op Robbin Ruiter af en rondde koel af: 0-1. Het was precies de start die de Tukkers zich wensten, niet in de laatste plaats vanwege het feit dat bij een zege de koppositie in de Eredivisie in ieder geval voor 24 uur in Twentse handen zou zijn.

Willem ll moest op haar beurt dus al snel achter de feiten aan en kwam er direct achter dat het wel eens een taaie avond kon worden. De Tilburgers zochten naar ruimte en konden met name over de linkerflank wel voor wat gevaar zorgen, maar in de eindfase van de aanval liep men zich keer op keer stuk op een compact spelend Twente. Halve mogelijkheden en corners bleken daardoor het maximale resultaat, totdat Vangelis Pavlidis kort voor rust de gelijkmaker op zijn schoen kreeg. Na een harde en lage voorzet van John Yeboah, die de al vroeg geblesseerd geraakte Driess Saddiki verving, kon de Griekse spits haast vrijstaand binnen tikken. De aanvaller raakte de bal echter niet goed, waardoor de kans verkeken ging – een zeldzaamheid voor de goaltjesdief.

Een tactische ingreep van Willem ll-trainer Adrie Koster ten spijt herhaalde zich vlak na rust het scenario van het begin van de wedstrijd. Danilo was ditmaal de aanstichter van het gevaar, door mee te geven aan Oosterwolde. De verdediger had vervolgens even de tijd nodig omdat de klus die voor hem lag normaal gesproken niet onder zijn verantwoordelijkheden valt, maar rondde vervolgens toch netjes af: 0-2. Het leek direct kantelpunt in de wedstrijd te worden, want terwijl het vertrouwen bij Twente met de minuut groter werd zakte het niveau aan Tilburgse zijde steeds verder weg.

De 0-3 leek er dan ook snel te komen, de vraag was alleen wie hem ging maken. Jesse Bosch miste van dichtbij na goed voorbereidend werk van Julio Pleguezuelo en Tyronne Ebuehi zag zijn van richtig veranderde voorzet bijna het doel in waaien. Dat moment kreeg even later echter een staartje, toen scheidsrechter Higler naar de kant werd geroepen door de VAR. Die had geconstateerd dat de hand van Willem ll-verdediger Miquel Nelom de voorzet van Ebuehi van richting had doen veranderen. Dat bleek een terechte constatering, waarna Higler niet anders kon dan naar de stip wijzen. Danilo nam plaats achter de bal en klaarde het klusje in twee instanties. Zijn penalty was dramatisch, maar de rebound des te beter: 0-3.

Willem ll leek daarop de handdoek definitief in de ring te gooien, want het scheelde weinig of Cerny kon van heel ver doelman Ruiter verrassen. De goalie was echter net op tijd terug op zijn lijn om die vernedering te voorkomen. De bezoekers kregen in de slotfase van het duel nog vaker de kans om hun voorsprong te vergroten, maar raakten via goudhaantjes Cerny en Danilo tweemaal het alluminium. In gevaar kwam de zege echter nooit meer, waardoor Jans en zijn team als trotse koploper de bus terug naar Enschede in stapten: 0-3.

Opstellingen en beoordelingen*
Willem ll: Robbin Ruiter 4.5, Leeroy Owusu 6 (46. Vincent Schippers 5), Sebastian Holmén 5, Miquel Nelom 4.5, Derrick Köhn 5.5, Driess Saddiki 6 (43. John Yeboah ), Görkem Saglam 4.5 (66. Jan-Arie van der Heijden ), Ole Romeny 4.5 (73. Paul Gladon -), Mats Köhlert 6, Vangelis Pavlidis 5.5, Mike Trésor 5.5

FC Twente: Joël Drommel 6, Tyronne Ebuehi 6.5, Dario Dumic 7, Julio Pleguezuelo 6.5, Jayden Oosterwolde 7, Jesse Bosch 7 (83. Halil Dervisoglu -), Wout Brama 6.5, Godfried Roemeratoe 6.5 (89. Ramiz Zerrouki -), Vaclav Cerny 7 (89. Lindon Selahi -), Danilo 7.5 (83. Alexander Jeremejeff -), Queensy Menig 5 (66. Lazaros Lamprou 5)

Man of the Match: Danilo
*Spelers moeten minimaal twintig minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling

Eredivisie

gerelateerd