Efficiënt Ajax met goed gevoel en ruime zege richting Liverpool

18 oktober 2020, 16:30   Bijgewerkt: 18 oktober 2020, 19:36

Ajax heeft zondagmiddag een overtuigende overwinning geboekt op sc Heerenveen (5-1). De Amsterdammers hadden aan een sterke eerste helft genoeg, want de ploeg van trainer Erik ten Hag was halverwege eigenlijk al klaar met de bezoekers, maar moest in het tweede bedrijf toch nog even aanzetten na een doelpunt van Henk Veerman. Dat bleek echter geen probleem voor Ajax, die Heerenveen én Feyenoord passeert op de ranglijst.

Ten Hag gooide zijn elftal na de nederlaag bij FC Groningen flink om. Zo maakte de kersverse aanwinst Davy Klaassen zijn officiële rentree in het shirt van de Amsterdammers en waren er ook basisplaatsen voor Perr Schuurs, Mohamed Kudus, David Neres en Lassina Traoré. Dat ging ten koste van Jurriën Timber, Edson Álvarez, Quincy Promes, Antony en Zakaria Labyad. Johnny Jansen had op zijn beurt weinig redenen om zijn ploeg na de uitstekende seizoensstart te wijzigen. Toch moest hij noodgedwongen een verandering toepassen. Arjen van der Heide kon er vanwege een blessure niet bij zijn en werd vervangen door Ibrahim Dresevic, waardoor sc Heerenveen verdedigend begon met vijf man achterin. Smaakmaker Joey Veerman was lange tijd een vraagteken, maar hij bleek fit genoeg om te starten in Amsterdam.

De thuisploeg begon zeer overtuigend in eigen stadion en kwam ondanks de Friese muur al na vier minuten op voorsprong via Dusan Tadic. De aanvoerder van Ajax startte de wedstrijd als linksbuiten en verraste zijn directe tegenstander Sherel Floranus al na vier minuten met een actie naar zijn mindere rechterbeen. Dat bleek echter geen probleem voor Tadic, die de bal achter de kansloze Erwin Mulder in de bovenhoek krulde: 1-0. Ajax bleef daarna sterk spelen, maar ontsnapte wel tot twee keer tot aan de gelijkmaker. Na balverlies van Daley Blind ontsnapte Joey Veerman, die op zijn beurt een uitstekende voorzet afleverde bij Henk Veerman. Andre Onana bracht redding op de harde kopbal van de spits. Niet veel later kreeg de goalie hulp van Traoré, die een pegel van Joey Veerman onschadelijk maakte.

Na de thee liet Ajax de teugels wat vieren en had Heerenveen in eerste instantie weinig moeite om het doel verder schoon te houden. Ryan Gravenberch en Traoré probeerden het wel, maar hun pogingen konden Mulder niet verontrusten. Nadat Joey Veerman Onana al had getest met een schuiver, had de doelman van Ajax geen antwoord op een schot van Henk Veerman. De spits kreeg de bal uitstekend van ploeggenoot Mitchell van Bergen en schoot de 3-1 achter de kansloze Onana. De gasten geloofden daarna even in een resultaat, maar die wilde plannen konden snel de prullenbak in. Rodney Kongolo maakte een overtreding op Traoré en na overleg met de VAR legde Kuipers de bal voor de tweede keer op de stip. Het buitenkansje was dit keer besteed aan Klaassen, die zijn rentree extra mooi maakte met een doelpunt: 4-1. Sowieso speelde de van Werder Bremen overgekomen middenvelder een uitstekende wedstrijd, waarmee het middenveld van Ajax eindelijk de gewenste bezetting heeft gekregen. 

Ajax: Andre Onana 6; Noussair Mazraoui 6.5 (61. Sean Klaiber 6), Perr Schuurs 6, Daley Blind 6 (82. Lisandro Martínez -), Nicolás Tagliafico 6; Davy Klaassen 6.5, Ryan Gravenberch 6.5, Mohammed Kudus 6.5; David Neres 6 (80. Quincy Promes -), Lassina Traoré 6.5 (82. Klaas-Jan Huntelaar -), Dusan Tadic 7 (61. Antony 6.5).

sc Heerenveen: Erwin Mulder 6; Sherel Floranus 4.5, Jan Paul van Hecke 6, Pawel Bochniewicz 6, Lucas Woudenberg 5.5; Joey Veerman 5.5, Ibrahim Dresevic 6, Rodney Kongolo 5 (81. Sieben Dewaele -); Mitchell van Bergen 6.5, Henk Veerman 6.5, Oliver Batista Meier 5 (46. Benjamin Nygren 6).

Man of the Match: Dusan Tadic

*spelers moeten minimaal twintig minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen