Italië wil uitzwaaiduel Zidane verstoren

Koen Freriks
9 juli 2006, 11:00

Vanavond is het zover. Dan is de eindstrijd van het WK tussen Italië en Frankrijk. Het duel staat ook in het teken van het afscheid van Zinedine Zidane. Acht jaar terug schoot hij de Fransen met twee doelpunten in de WK-finale tegen Brazilië naar de eerste wereldbeker voor Frankrijk. 'Zizou' zal er alles aan doen een tweede wereldtitel te pakken bij zijn afscheid als profvoetballer. Daar wil Italië echter een stokje voor steken.

Italië heeft geen boodschap aan het uitzwaaiduel van Zidane. De Squadra Azzurra hoopt de pijn van het omkoopschandaal in eigen land en van de zelfmoordpoging van Juventus-manager Gianluca Pessotto te verzachten. Daarnaast willen ze nog iets rechtzetten tegen Frankrijk.

In 2000 stond Italië voor het laatst in de finale van een groot toernooi. De titel leek op het Europees kampioenschap in Nederland en België bij een 1-0-voorsprong binnen, maar een bizarre slotfase bracht daar razendsnel verandering in. In de laatste seconden van de blessuretijd hielp Sylvain Wiltord Frankrijk langszij, waarna David Trezeguet direct aan het begin van de verlenging het winnende doelpunt maakte in de finale: 2-1.

Trezeguet, Wiltord, Fabien Barthez, Lilian Thuram, Patrick Vieira, Zinedine Zidane en Thierry Henry maken nu nog steeds deel uit van de Franse selectie. Van de Italiaanse spelersgroep waren Alessandro del Piero, Alessandro Nesta, Fabio Cannavaro en Francesco Totti zes jaar geleden ook van de partij.

Italië is historisch gezien favoriet. In het verleden troffen beide landen elkaar 33 keer. Italië was zeventien maal de sterkste, Frankrijk acht keer. De overige acht duels eindigden gelijk.

Waar de Fransen één maal beslag legden op de wereldtitel, lukte dat Italië drie keer: in 1934, 1938 en 1982. Net als tijdens de voorgaande duels kan de Italiaanse bondscoach Marcello Lippi niet beschikken over Alessandro Nesta. Hij heeft nog steeds last van de bovenbeenblessure die hij opliep in het groepsduel tegen Tsjechië.

Verder is iedereen fit. De Franse bondscoach Raymond Domenech kent geen personele problemen.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen