Bosz start met monsterwinst op Nice, zege Benfica

22 oktober 2020, 20:50   Bijgewerkt: 22 oktober 2020, 21:03

Peter Bosz is donderdagavond met Bayer Leverkusen uitstekend gestart aan de Europa League-campagne. De Nederlandse coach zag dat zijn elftal na een kwartier met 2-0 voor stond tegen OGC Nice dankzij twee wonderschone treffers en dat verschil stond aan het einde van het duel nog steeds overeind – meer dan dat zelfs: 6-2.

Uit een heerlijke pass van Leon Bailey schoot Nadiem Amiri na goed tien minuten al de 1-0 binnen en ook de tweede treffer, van de voet van Lucas Alario kort daarna, was van grote schoonheid. De aanvaller kwam uit een pass van Julian Baumgartlinger aan de zijkant van het strafschopgebied uit en pegelde de baal via de onderkant van de lat snoeihard binnen.

Niet bepaald de start waarop Kasper Dolberg met OGC Nice in Groep C had gehoopt tegen zijn oude coach, met wie hij nog altijd een goede relatie heeft. Pijn kon hij de Nederlandse trainer niet doen in de zeventig minuten die hij speelde. Dat deed zijn collega-aanvaller Amine Gouiri wel na een half uur: uit de draai maakte hij de aansluitingstreffer namens de Fransen.

Maar een goed resultaat kwam er niet voor de Fransen, want waar Bosz in eerdere duels zag dat zijn elftal moeite had met het maken van doelpunten, lukte dat donderdagavond wél. Een enorme fout in de opbouw bij Nice gaf Diaby de kans om van dichtbij de 3-1 te maken en de wedstrijd te beslissen. Treffers van invallers Karim Bellarabi en Florian Wirtz deden de score nog flink oplopen, met enkele fraaie goals daarbij. Een eretreffer van OGC Nice deed aan het mooie resultaat voor Bosz met zijn ploeg helemaal niks af.

Lech Poznan – Benfica 2-4

Een vroege strafschop van Pizzi betekende het eerste doelpunt van dit officiële Europa League-seizoen. Maar het was niet de inleiding van een eenvoudige avond voor de Portugese topclub in Polen in Groep D, want het elftal met Filip Bednarek in het doel boven de afwezige Mickey van der Hart knokte zich tot twee keer terug in de wedstrijd. Mikael Ishak maakte direct in de tweede helft de 1-2 van Darwin Núñez ongedaan, maar de Portugezen trokken uiteindelijk tóch aan het langste eind. Hij schoot na een uur uit de draai knap raak in de verre hoek en liet Bednarek kansloos. De derde achterstand van de avond kwam de thuisploeg niet meer ongedaan en in blessuretijd maakte Núñez zijn hattrick compleet.