Strand Larsen loodst Robben-loos Groningen langs slecht Fortuna

25 oktober 2020 – FC Groningen had aan één uitstekende helft genoeg op bezoek bij Fortuna Sittard. Het spel van de Trots van het Noorden was in de eerste helft uitstekend en via twee doelpunten van Jörgen Strand Larsen gingen de gasten met een comfortabele stand de rust in. In de tweede helft bracht Mats Seuntjens de spanning terug in de wedstrijd vanaf de penaltystip, maar een vrije trap van Bart van Hintum bracht de definitieve beslissing: 1-3.

Strand Larsen loodst Robben-loos Groningen langs slecht Fortuna

Groningen begon met Alessio Da Cruz in de basis aan het duel met Fortuna en dat bleek al snel een goede keuze van trainer Danny Buijs. De aanvaller maakte het de verdedigers van Fortuna lastig en combineerde goed met zijn medespelers. Zijn basisplaats had overigens ook te maken met de absentie van de niet fitte Arjen Robben. Groningen had niet lang nodig om het verschil te maken tegen een onthutsend zwak Fortuna: Jörgen Strand Larsen zorgde al na zes minuten spelen voor de 0-1. Hij tikte een voorzet van Bart van Hintum knap achter Alexei Koselev.

Dat het absoluut niet de beste helft was van Fortuna maakte de keeper van de ploeg uit Sittard nog even duidelijk halverwege het eerste bedrijf. Hij wilde een tegenaanval opzetten met een snelle uitworp, maar de bal vloog rechtstreeks over de zijlijn. Toch kreeg Fortuna, ondanks het slechte spel, een honderd procent kans op de gelijkmaker. Lisandro Semedo vond echter Sergio Padt op zijn weg.

Verdedigend was het zwaar onder de maat bij de thuisploeg: Strand Larsen profiteerde nog voor rust van de geboden ruimte. Het was een vrijwel identieke aanval als bij de 0-1. Van Hintum gaf de bal goed voor, Strand Larsen kwam kinderlijk eenvoudig voor zijn man en liet Koselev wederom kansloos: 0-2.

Fortuna-trainer Kevin Hofland was duidelijk niet tevreden over het spel van zijn ploeg in de eerste helft en bracht na de rust Emil Hansson en Lazaros Rota binnen de lijnen. Het leek in eerste instantie niet veel te helpen, maar Groningen-aanvaller Patrick Joosten hielp de thuisploeg in het zadel met een oliedomme overtreding in het eigen strafschopgebied. Mats Seuntjens mocht aanleggen vanaf de penaltystip en faalde niet: 1-2.

Zo was Groningen absoluut de betere ploeg in Sittard, maar moest het dus toch weer oppassen door het doelpunt van Seuntjens. Het was echter niet zo dat Fortuna beter ging voetballen door de aansluitingstreffer, Groningen kwam dichtbij een doelpunt door een fraai schot van invaller Gabriel Gudmundsson. Koselev stond een doelpunt in de weg.

Tien minuten voor tijd gooide Groningen de wedstrijd alsnog in het slot. Een vrije trap net buiten het strafschopgebied van Fortuna bracht de beslissing: Mo El Hankouri legde de bal goed opzij in de richting van Van Hintum, die Koselev met een geplaatst schot verschalkte voor de 1-3.

Fortuna zat voor de wedstrijd tegen Groningen al in zwaar weer, maar lijkt dit seizoen serieus te moeten vechten tegen degradatie. Bij Groningen kan de blik omhoog: de mannen van trainer Danny Buijs staan na zes wedstrijden op een zevende plaats.

Opstellingen en beoordelingen*:
Fortuna Sittard
: Alexei Koselev 5; Martin Angha 4,5, Branislav Ninaj 4, Roel Janssen 4, George Cox 5 (45. Lazaros Rota 5,5); Tesfaldet Tekie 5,5, Mats Seuntjens 5,5, Jorrit Smeets 5,5; Zian Flemming 5, Sebastian Polter 4,5 (45. Emil Hansson 5), Lisandro Semedo 5 (60. Samuel Moutoussawi 5,5)

FC Groningen: Sergio Padt 6,5; Damil Dankerlui 6,5, Wessel Dammers 6,5, Ko Itakura 7, Bart van Hintum 8; Ahmed El Messaoudi 7,5, Azor Matusiwa 7, Daniel van Kaam 6,5 (90. Thomas Suslov -), Patrick Joosten 5 (62. Mo El Hankouri 6); Alessio Da Cruz 7 (62. Gabriel Gudmundsson 6,5), Jörgen Strand Larsen 8 (86. Remco Balk -)

Man of the Match: Bart van Hintum
*: spelers moeten ten minste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling

Eredivisie

gerelateerd