Drie penalty's en doelpunt Brobbey loodsen Ajax langs Fortuna

31 oktober 2020, 22:02

Ajax heeft zaterdagavond een regelmatige overwinning geboekt op Fortuna Sittard. De Amsterdammers kwamen in eigen stadion verrassend op een 0-1 achterstand, maar bogen die uiteindelijk om in een 5-2 overwinning. Davy Klaassen was met twee doelpunten belangrijk voor de ploeg van trainer Erik ten Hag. Ajax blijft ook na dit weekend in ieder geval gedeeld koploper, terwijl Fortuna nog altijd op zoek is naar de eerste competitiezege van dit seizoen.

Fortuna liet in de beginfase zien dat het zich niet net als provinciegenoot VVV-Venlo naar de slachtbank wilde laten leiden. De Limburgers begonnen sterk, waar George Cox de bezoekers na acht minuten spelen verrassend op voorsprong schoot. De linksback werd op maat bediend door Flemming en liet Andre Onana kansloos met een lage schuiver. Daar bleef het echter niet bij voor de manschappen van Hofland. Polter ontsnapte aan de aandacht van meerdere Ajacieden, maar zijn schot werd wel gekeerd door Onana. Vervolgens begon Ajax steeds meer aan te dringen, al moest Van Osch enkel ingrijpen op een knal van Davy Klaassen. In het eerste half uur kwam Ajax sowieso alleen tot gevaar met afstandsschoten.

De tweede helft was amper begonnen of Fortuna schreeuwde ook om een strafschop. Flemming kwam ongelukkig in botsing met Onana en Mulder vond dat geen penalty waard. Niet veel later leek Noussair Mazraoui de bal in zijn eigen zestien met zijn arm te raken, maar Mulder wees andermaal niet naar de stip. Aan de overkant was Ajax dreigend. Van Osch keepte echter een prima wedstrijd en voorkwam treffers van Quincy Promes en Traoré. De ijverige Burkinees werd daarna vervangen door jongeling Brian Brobbey, die voor de eerste keer zijn opwachting maakte in de hoofdmacht. De achttienjarige spits hoefde niet lang te wachten op zijn eerste treffer. Nadat David Neres de paal had geraakt, tikte Brobbey de 3-1 achter Van Osch.

Even daarvoor had Fortuna een enorme kans op de gelijkmaker laten liggen. Martin Angha kopte uit een vrije trap rakelings langs het doel van Onana. Voor die misser kregen de bezoekers twee minuten later de rekening dus gepresenteerd. Polter en Flemming lieten in de slotfase nog na om de wedstrijd weer spannend te maken. De aanvaller van Fortuna vonden Onana op hun weg naar de aansluitingstreffer. Aan de overkant legde Mulder de bal voor de tweede keer op de stip. Een handsbal van Angha werd gezien door de VAR en Dusan Tadic bepaalde de ein vanaf elf meter op 4-1. In blessuretijd ging de bal andermaal op elf meter na hands van Lazaros Rota. Promes maakte er 5-1 van, maar het slotakkoord was daarna nog voor Cox. De linksback van Fortuna vuurde nog een eretreffer achter Onana: 5-2. Ajax heeft nu een pittige week voor de boeg. Dinsdag wacht in de Champions League een uitwedstrijd bij FC Midtjylland. Daarna reist de ploeg van Ten Hag zondag af naar FC Utrecht. Fortuna speelt vrijdagavond in eigen huis tegen PEC Zwolle.

Opstellingen en beoordelingen*:

Ajax: Andre Onana 6; Noussair Mazraoui 6 (64. Sean Klaiber 6), Perr Schuurs 6, Daley Blind 6, Lisandro Martínez 5.5; Davy Klaassen 7, Ryan Gravenberch 6.5 (78. Edson Álvarez -), Jurgen Ekkelenkamp 4.5 (46. Quincy Promes 6.5); Antony 5.5 (66. Dusan Tadic 6.5), Lassina Traoré 6.5 (66. Brian Brobbey 6.5), David Neres 6.

Fortuna Sittard: Yanick van Osch 6.5; Lazaros Rota 6, Martin Angha 6, Ben Rienstra 5.5 (58. Samuel Moutoussamy 6.5), Jaroslaw Jach 6.5, George Cox 7; Jorrit Smeets 6, Tesfaldet Tekie 6, Mats Seuntjens 5.5 (72. Emil Hansson -); Zian Flemming 6.5, Sebastian Polter 6.5 (79. Lisandro Semedo -).

Man of the Match: Davy Klaassen

*spelers moeten minimaal twintig minuten spelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.