Barça loopt bij Alavés tegen vierde puntenverlies op rij aan

31 oktober 2020, 23:02

De zege op Juventus in de Champions League was indrukwekkend van FC Barcelona, maar in La Liga blijft het aanmodderen voor Ronald Koeman en zijn ploeg. Tegen het tiental van Deportivo Alavés werd er met 1-1 gelijkgespeeld. Barcelona was op achterstand gekomen door een enorme blunder van keeper Norberto Neto.

Barcelona verloor vorige week van Real Madrid en dat was een gevoelige nederlaag. Niet alleen omdat het pijn deed om van de concurrent te verliezen, maar ook omdat het ervoor zorgde dat de Catalanen verder achterop raakten in de titelstrijd. Midweeks werd er vertrouwen getankt in Turijn tegen Juventus (0-2), waar Koeman zijn ploeg de beste wedstrijd onder zijn leiding zag spelen.

Zaterdag ging het echter weer uiterst moeizaam tegen Deportivo Alavés, dat net als Barcelona in het rechterrijtje staat. Het eerste wapenfeit kwam op naam van Ansu Fati, maar zijn poging vloog voorlangs. De thuisploeg trok zich zoals verwacht veelvuldig terug, maar kreeg na een halfuur ineens een goal in de schoot geworpen. Gerard Pique speelde de bal niet lekker terug op Norberto Neto en de keeper ging in paniek enorm de fout in. Luis Rioja profiteerde en liep de bal simpel in het doel. Kort daarna was er een penaltyclaim na een duw aan Frenkie de Jong, maar daar ging de arbiter niet in mee.

Omdat Barcelona matig speelde en weinig kansen kreeg, greep Koeman halverwege in. Hij haalde Clement Lenglet, Sergio Busquets en Ousmane Dembélé naar de kant voor Pedri, Francisco Trincao en Miralem Pjanic. Met name Pedri viel goed in. Barcelona kreeg na een uur spelen een korte opleving vanaf het moment dat Jota een rode kaart kreeg. Antoine Griezmann profiteerde van onrust in de defensie en maakte er 1-1 van met een prima stift. Het was pas zijn tweede goal in de laatste twintig duels voor Barcelona.

Tegen tien man gaf Barcelona meer gas, maar kansen bij elkaar spelen bleek enorm lastig. Messi zag een gekruld schot uit de hoek getikt worden en een doelpunt van Griezmann werd afgeblazen wegens buitenspel. Aan die afgekeurde goal ging een prachtige pass van Frenkie de Jong vooraf, die de tweede helft veelal centraal achterin opereerde. Sergino Dest kwam twintig minuten voor tijd ook in het veld, maar kon zijn stempel niet drukken.

In de slotfase trok de arbitrage vijf minuten blessuretijd bij. In die minuten gaf Barcelona veel druk naar voren, maar kwam het er niet meer van om te scoren. Messi was met twee schoten nog wel dichtbij. Het zal tot grote ontevredenheid leiden bij Koeman, die een teleurstellende start kent. Na zes duels staat de ploeg met acht punten slechts twaalfde. Vier duels op rij zonder winst in La Liga is voor de in verval geraakte grootmacht dramatisch te noemen.

Manchester City - Real Madrid: Win 100 keer je inzet als Manchester City wint!