Real Sociedad te hoog gegrepen voor onmachtig AZ

5 november 2020, 20:53   Bijgewerkt: 5 november 2020, 21:10

AZ heeft voor het eerst punten laten liggen tijdens hun Europese campagne. De constante druk van Real Sociedad werd AZ in de tweede helft uiteindelijk te veel: 1-0. Nog net binnen het uur gaf Mikel Oyarzabal het openingsdoelpunt cadeau aan Christian Portu. Het was uiteindelijk ook het laatste doelpunt van de wedstrijd. Het regende kansen voor Real Sociedad, maar Marco Bizot presenteerde zichzelf als een behoorlijke keeper.

AZ had uitzicht op een klein persoonlijk Europees recordje door de beste start sinds 2004-2005 neer te zetten. Na eerdere overwinningen op Napoli en HNK Rijeka moest daarvoor afgerekend worden met de Spaanse koploper Real Sociedad. De evenaring van het record was dichtbij, maar tegelijkertijd toch zo ver weg.

De ploeg van Arne Slot bleef in de eerste helft achteruitlopen en had het strafschopgebied van doelman Miguel Moya eigenlijk geen moment in zicht. De thuisploeg daarentegen grossierden in het missen van kansen. Negen hoekschoppen, zeventig procent balbezit en een aantal grote kansen waren in de eerste helft niet genoeg om tot scoren te komen. Met de brillenstand op het bord zochten beide ploegen dus de kleedkamer op.

Gezien het spelbeeld van de eerste helft was een overwinning voor de Alkmaarders ver weg. Dat klopte uiteindelijk ook. Direct in de openingsfase van de tweede helft waren twee uitstekende reddingen van Bizot nodig om AZ op de been te houden. De score bleef hierdoor nog even onveranderd, maar na ongeveer een uur spelen moest AZ toch het hoofd buigen. Nacho Monreal rukte voor de zoveelste keer op over de linkerkant en legde af op Oyarzabal. De jonge aanvoerder hield het overzicht en schonk Portu een niet te missen kans.

Een schande is het niet, maar AZ heeft niets klaargespeeld in San Sebastian. Na negentig minuten lang verdedigen, keken de onervaren spelers van Slot naar een 1-0 eindstand op het scorebord. Doordat de Alkmaarders er wonderlijk in slaagden om maar een tegendoelpunt te incasseren, staan ze nog steeds op de eerste plaats in de poule. Er is nog altijd licht aan het einde van de tunnel.

Opstelling en beoordelingen

AZ Alkmaar: Marco Bizot 7.5, Jonas Svensson 6, Pantelis Hatzidiakos 5.5 (71' Timo Letschert -), Teun Koopmeiners 5.5, Owen Wijndal 6, Fredrik Midtsjo 4.5, Albert Gudmundsson 5 (63' Zakaria Aboukhlal 6), Dani de Wit 5.5, Calvin Stengs 4 (71' Tijs Velthuis -), Myron Boadu 4.5 (63' Ferdy Druijf ), Jesper Karlsson 5 (63' Hakon Evjen 5.5)

Man of the match: Marco Bizot

*: spelers moeten ten minste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.