Wouters: "Er zijn weinig die nee zeggen tegen Ajax"

8 november 2020 – Voor veel fans van FC Utrecht is de thuiswedstrijd tegen Ajax één van de belangrijkste en misschien wel de belangrijkste wedstrijd van het jaar. Het sentiment tussen de twee clubs leeft nog altijd behoorlijk, zo ondervond Sean Klaiber onlangs nog. Jan Wouters vindt dat het niet moet worden overdreven.

Wouters: "Er zijn weinig die nee zeggen tegen Ajax"

Wouters maakte in 1986 de pikante overstap van Utrecht naar Ajax, iets wat Klaiber onlangs ook deed. Wouters zat destijds in het zelfde schuitje: Utrecht-fans rekenden hem de transfer aan en fans van Ajax waren niet blij met zijn komst. "De overstap naar Ajax is natuurlijk geweldig voor hem. Geloof me nu maar: in Nederland zijn er weinig spelers die nee zeggen als Ajax voor de deur staat", vertelt Wouters aan Voetbal International. "Het gevoel dat Ajax de grote rivaal is, wordt door de omgeving gevoed. En dat gebeurt steeds jonger. Vroeger hadden we die jeugdcompetities nog niet. Ik was zeventien toen ik voor het eerst tegen Ajax speelde. Begrijp me niet verkeerd, ik hou wel van die emotie. Wedstrijden worden alleen maar mooier als er een beetje lading op zit. Maar we moeten het ook niet overdrijven."

Klaiber werd om de oren geslagen met zijn eerdere teksten over Ajax. "Wat mij betreft moeten we niet te veel waarde hechten aan een uitspraak van zoveel jaar geleden. Dat doen jonge spelers nu eenmaal. Zoiets zeg je uit emotie", weet Wouters. "Het kan ook zijn dat je de achterban wil pleasen. Als speler ken je het sentiment. In mijn tijd bij Utrecht heb ik waarschijnlijk ook gezegd dat ik nooit naar Ajax zou gaan. Misschien niet voor een camera of tegen een journalist, maar zeker intern. Dat kwam ook voort uit die frustratie. Maar als Ajax je vervolgens belde, ging je bij wijze van spreken op je fietsje naar Amsterdam."

Utrecht - Ajax staat om 12.15 uur op het programma.

Ajax

gerelateerd