Mendes Moreira blikt terug: "Ik heb het een plek gegeven"

17 november 2020 – Het is een jaar geleden dat Ahmad Mendes Moreira wereldnieuws werd. Niet op de manier hoe de speler van Excelsior graag wilde, maar op zeer vervelende wijze. In het stadion van FC Den Bosch werd hij namelijk racistisch bejegend door een deel van de aanhang van de Brabanders. De buitenspeler van Excelsior heeft die noodlottige novemberdag inmiddels een plek gegeven.

Mendes Moreira blikt terug: "Ik heb het een plek gegeven"

Maak deze avond spannender en leuker: zet in op een voetbalwedstrijd en krijg bij je eerste storting tot €50,00 extra als welkomstbonus bij Jacks.nl!
Wat kost gokken jou. Stop op tijd 18+, hands24x7.nl.

In tranen verliet Mendes Moreira het veld in Den Bosch. De wedstrijd werd tijdelijk stilgelegd, Mendes Moreira scoorde vervolgens zelfs en haalde zijn gram naar de aanhang van Den Bosch. Na de wedstrijd ging het pas echt los, toen iedereen schande sprak van de racistische geluiden die er te horen waren. "Achteraf ben ik blij dat het met mij gebeurde, want ik bleef mijn emoties daarna de baas. Anders had het misschien nog veel erger kunnen worden", zegt de 25-jarige speler tegen de NOS.

"En nu ben ik voor altijd de aanleiding voor de racismediscussie in het voetbal. Je hebt liever dat ze het over je kwaliteiten als aanvaller hebben, maar ik heb het een plek gegeven. Ik probeer vooral positief te kijken naar de manier waarop de KNVB het probleem nu aanpakt", zegt de aanvaller, doelend op de commissie Mijnals die in het leven is geroepen. "In de amateurs riepen ze ook wel eens wat vanuit het publiek. Maar dan bleef het bij die ene gek. Ik had nooit verwacht dat het ooit zo heftig zou worden als vorig jaar in Den Bosch. En op dat moment krijg je nog niet eens mee wat het aan reacties losmaakt."

Het regende daarna reacties. "Ik heb daarna een dag niet meer op mijn telefoon gekeken. Gelukkig kreeg ik veel steun vanuit mijn nabije omgeving. De meesten reageerden erg trots, maar ik zag ook hoe mijn moeder zich sterk probeerde te houden", vertelt Mendes Moreira, die onder meer op bezoek ging bij premier Mark Rutte. Den Bosch-fans stelden echter dat het ging op zogenaamde kraaiengeluiden en niet om racistische klanken. Daar kan de speler zich niet in vinden. "Telkens als ik de bal kreeg, klonk er gefluit en gescheld. Ik had niet het idee dat ze vanuit de club of de supportersvereniging hun best deden zich daarvan te distantiëren."

Reacties

Keuken Kampioen Divisie

gerelateerd