Zorgen over fitheid: "Tot januari is het een kwestie van overleven"

18 november 2020, 11:28   Bijgewerkt: 18 november 2020, 11:35

Het hoge aantal blessures momenteel in de voetballerij zal voorlopig niet flink verminderen. Door de coronastop van maanden en het extreem drukke programma daarna zijn er ontzettend veel spierblessures momenteel. "Een topsporter heeft vier zaken nodig om te kunnen presteren: training op niveau, regelmaat, ritme van spelen en voldoende herstel."

Dat vertelt Leo Echteld (foto op archiefbeeld), eerder werkte hij bij het Nederlands elftal als het gaat om de fysiek fitheid, tegenover de NOS. "Als sporters in een ritme zitten en gewend zijn aan de belasting dan is een intensief programma niet zo'n probleem. Maar dat ritme is doorbroken door de coronapandemie, voor iedereen overigens." Bij onder andere Liverpool [a,https://www.fcupdate.nl/voetbalnieuws/375521/meer-liverpool-zorgen-henderson-haakt-af-bij-engelsen/,_blank,is er ontzettend veel blessureleed]. 

Het seizoen is met bijna dertig dagen ingekort, terwijl er na dit voetbaljaar wel een eindtoernooi wacht en er meer interlands zijn ingepland dan normaal. Echteld: "Tot eind januari is het een kwestie van overleven. Daarna wordt het wedstrijdprogramma weer normaler. Clubs en hun spelers zijn op dit moment speelbal van diverse omstandigheden."

Lees ook: FIFA verschuift WK voor clubs naar nieuw kalenderjaar

Volgens Echteld ligt er ook een rol voor de werkgevers van de spelers. Zo gaf FC Groningen hun aanvaller Jørgen Strand Larsen vakantie, maar werd die vervolgens door Noorwegen alsnog opgeroepen. "Clubs zullen hun spelers zo goed mogelijk moeten blijven beschermen en begeleiden. Van de speler zelf wordt nu nog meer discipline gevraagd. Dan moet je denken aan extra rust en verzorging en goede voeding bijvoorbeeld."

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen