SC Cambuur verslaat ook De Graafschap en is terug aan KKD-kop

19 november 2020, 22:51

SC Cambuur is de nieuwe koploper van de Eerste Divisie. De ploeg van Henk de Jong bleek donderdagavond de sterkste in een rechtstreeks gevecht met concurrent De Graafschap. Op een tegenvallende voetbalavond was een fraaie goal van Giovanni Korte het absolute hoogtepunt en lieten de bezoekers zien aan de bal verder te zijn dan de rivaal uit Doetinchem (0-2).  

Het affiche op voorhand was vermoedelijk fijner dan het uiteindelijke veldspel donderdagavond, want het fysiek sterke De Graafschap haalde het in bloedvorm verkende SC Cambuur in het eerste bedrijf knap uit het spel. Het afstoppen van de Friezen – die in de laatste acht duels 31 (!) treffer produceerden – bleek de laatste weken voor vrijwel alle ploegen een onmogelijke opgave, maar met het winnen van veel persoonlijke duels lukte dat De Superboeren dat alleraardigst.

Het nadeel van die spelopvatting was echter dat de thuisploeg, ondanks de prachtige sfeeractie van de eigen fans voor het duel (zie onder), zelf aanvallend vrijwel niets klaarspeelde. Alleen uit lange ballen en daaruit volgende spelsituaties creëerde De Graafschap enkele doelpogingen. Na ruim een half uur was Toine van Huizen met een kopbal het dichtst bij een treffer namens de Doetinchemmers.

De verdediger mikte echter naast uit een spelhervatting en zag vervolgens hoe een corner aan de andere kant wél raak was. Net als afgelopen zondag tegen Almere City (7-2 zege) kwam aanvoerder Erik Schouten op het scoreformulier, al was het ditmaal niet met een kopbal, maar een tegendraads schot uit de kluts. De knulligheid waarmee de bal tussen drie spelers van De Graafschap over de doellijn rolde, paste in het wedstrijdbeeld.

De kraker in de Eerste Divisie was voetballend geen seconde goed, maar bleef wel tot de laatste minuut spannend. In het tweede bedrijf zette De Graafschap namelijk nog meer druk op SC Cambuur, dat anders dan voor rust volledig werd teruggedrongen – zonder dat de Leeuwarder achterhoede overigens echt in grote problemen kwam tegen het pompen-of-verzuipen-voetbal. 

Het spel van De Graafschap veranderde ondanks de tegentreffer echter niet: via hoge ballen en met fysiek geweld probeerde het elftal van Mike Snoei een aansluitingstreffer te forceren, waardoor het duel spannend bleef, zonder dat het echt grote kansen opleverde voor de thuisclub. Juist de bezoekers waren in de counter nog het dichtst bij de definitieve beslissing, via topscorer Robert Mühren, die voor de verandering eens geen hoofdrol had. Hij had een hele fraaie stift in huis, maar Rody de Boer was net op tijd terug op zijn post. Even later schoot de Volendammer in een volgende counter tegen de doelman aan. 

Dat er geen treffer meer viel voor de gasten, was alleen voor het ongekende doelpuntenmoyenne van SC Cambuur een kleine domper. Verder kwam de ploeg van De Jong uiteindelijk niet echt in de problemen op De Vijverberg, ondanks dat het een stuk moeizamer ging dan de laatste weken. Dat was vooral de verdiensten van De Graafschap, maar aan de bal bracht die ploeg juist véél en véél te weinig. Dat SC Cambuur met deze zege terugkeert aan de top van de Eerste Divisie is vooralsnog dan ook zeker terecht.

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen