Heerenveen geeft zege weg na rode kaart voor Dewaele

22 november 2020, 18:57   Bijgewerkt: 22 november 2020, 19:10

SC Heerenveen heeft zondagmiddag op bezoek bij RKC Waalwijk de overwinning uit handen gegeven. De Friezen kwamen prima voor de dag: Henk Veerman opende de score en de formatie van Johnny Jansen had het overwicht, maar moest vlak voor rust verder met tien man na een rode kaart van Sieben Dewaele. In de tweede helft deed RKC er alles aan om de gelijkmaker te maken en werd tien minuten voor tijd beloond met de gelijkmaker door Vitalie Damascan (1-1).

In de openingsfase gebeurde er niet veel in de wedstrijd. RKC Waalwijk had wel de controle, maar was in de eindfase niet scherp genoeg. Pas na een kwartier was er een kans voor de ploeg van Fred Grim, maar de voorzet van Saïd Bakari kon niet worden afgemaakt door de voorhoede van de ploeg uit Waalwijk. SC Heerenveen had het voorzichtige overwicht, zondat zelf gevaarlijk te worden.

De ploeg van Johnny Jansen vond na het openingsdoelpunt opeens vaker de ruimte achter de verdediging, maar Mitchel van Bergen stuitte meerdere malen op Lamprou. Waar Heerenveen door had kunnen stoten, was het toch RKC Waalwijk dat de betrere kansen kreeg, maar niet tot scoren kwam. De ploeg uit Waalwijk kreeg net voor rust wel een zetje in de rug. De Friezen moesten namelijk verder met tien man, nadat Sieben Dewaele - de vervanger van de door corona afwezige Oliver Batista Meier - te laat was met zijn tackle, waarop scheidsrechter Christiaan Bax direct de terechte rode kaart trok.

In de tweede helft schoot RKC Waalwijk goed uit de startblokken, waar Richard van der Venne dacht te scoren met het hoofd, maar keeper Erwin Mulder redde knap in de verre hoek. De wedstrijd lag daarna open, waar Heerenveen de ruimtes achter de verdediging zocht en RKC snel druk probeerde te zetten. Er ontstonden voor beide teams kansen, maar ze wisten het niet om te zetten tot een doelpunt.

De Waalwijkers gaven met een man meer vol gas en kregen vooral via Van der Venne de kansen, maar hij had het geluk niet aan zijn zijde. Naar het einde van de wedstrijd werd RKC steeds minder zorgvuldig, waardoor Heerenveen er af en toe nog uit wist te komen. De beslissing bleef echter uit en RKC mocht blijven hopen.