'Eredivisie terug naar 16 clubs wordt opnieuw besproken'

23 november 2020, 11:08   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Ajax en PSV gaan vermoedelijk nogmaals inzetten op het terugdringen van de Ere- en Eerste Divisie. Al langer wordt gepleit voor een competitie van slechts zestien clubs, maar dat komt er gezien de manier van stemmen niet doorheen. De clubs uit Amsterdam en Eindhoven zouden echter bereid zijn om een flinke compensatie te doen als die regels er doorheen komen. De competities worden dan teruggebracht twee keer zestien teams, zo is het plan.

Dat heeft Keens Jansma verteld tijdens Studio Voetbal. Momenteel is het zo dat vijftien van de achttien clubs voor een verkleining van de Eredivisie moeten stemmen en dat blijkt onhaalbaar: alle kleinere clubs laten zich niet wegstemmen. Volgens Jansma zijn er echter openingen: Ajax en PSV willen deels met het Europese geld de ploegen die extra degraderen compenseren. Aan de onderkant zouden dan Jong Ajax, Jong PSV, Jong FC Utrecht en Jong AZ vermoedelijk wel verwijderd moeten worden uit de Eerste Divisie.

Lees ook'Eredivisie en Eerste Divisie willen 'Voetbal League' los van KNVB'

Vandaag (maandag) staat er opnieuw een vergadering op het programma, waarin gesproken wordt over de nieuw in te voeren Voetbal League, waarin de Eredivisie CV en Eerste Divisie CV samenkomen. Die organisatie zou zulke beslissingen er doorheen moeten kunnen drukken. In de Eredivisie wordt dan verder gespeeld met slechts zestien teams en ook in de Eerste Divisie blijven minder clubs over. "Die overtuiging moet er zijn bij clubs, daar wordt aan gewerkt", aldus Jansma.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen