De tops en flops uit de vierde Champions League-ronde

26 november 2020, 12:09

Speelronde vier van de groepsfase van de Champions League zit erop. Zes ploegen zijn na al zeker van een plek in de knock-outfase van het toernooi, terwijl de strijd van Ajax met Liverpool en Atalanta Bergamo nog even voort duurt. Het was een speelronde vol mooie doelpunten en uitblinkende talenten, maar met ook grote tegenvallers en domme acties. FCUpdate.nl zette de tops en flops van deze speelronde op een rijtje. 

Tops

1. Erling Haaland

2. Braithwaite, Dest

Het zal voor Ronald Koeman goed nieuws geweest zijn dat FC Barcelona zich ook zonder onder meer Lionel Messi, Frenkie de Jong, Ansu Fati, Gerard Piqúe en Sergi Roberto prima staande hield in de Champions League. Zonder de sterkhouders won een fris en nieuw Barcelona gemakkelijk met 0-4 bij Dinamo Kiev en daarmee is overwintering een feit. Oscar Mingueza, Matheus en Konrad De La Fuente mochten tegen Kiev allemaal debuteren en maakten een prima indruk. Er is dus leven na Messi en dat geeft Koeman ongetwijfeld hoop. Niet voor niets had Koeman na de wedstrijd louter positieve teksten in huis. Overigens vielen met name Martin Braithwaite en Sergino Dest, die allebei scoorden, positief op bij Barcelona.

3. Gravenberch

Ajax kende woensdag helemaal geen moeite met Midtjylland en had bij rust eigenlijk al ruim voor moeten staan, maar Zakaria Labyad en Lassina Traoré waren onzorgvuldig voor het doel. Lekker was het dan ook dat de jongste speler op het veld, de achttienjarige Ryan Gravenberch, de ban brak met een schitterende knal onderkant lat vlak na rust. De middenvelder was de beste speler aan de kant van Ajax en is bezig om de top te bestormen. Wat is de boomlange en sterke allrounder goed bezig bij Ajax, waar hij ondanks zijn jonge leeftijd al bijna onmisbaar is geworden. Ga zo door, Ryan!

4. David Neres

5. Bruno Fernandes

De criticaster van Bruno Fernandes beweren dat hij alleen scoort uit strafschoppen, maar dat heeft de Portugese middenvelder op bezoek bij Istanbul Basaksehir geloochenstraft. Eerst maakte hij een verschrikkelijk harde poeier het openingsdoelpunt, vervolgens profiteerde hij van een fout van keeper Mert Günok, die de bal heel knullig uit zijn handen liet vallen. De concurrent van Donny van de Beek had na ruim een half uur zelfs een hattrick op zijn naam kunnen schrijven, maar gunde de door Rashford versierde strafschop aan de Engelse spits. Door zijn twee goals is Fernandes in 35 United-duels betrokken bij bijna evenzoveel treffers: 21 doelpunten, dertien assists. 

Flops

1. Liverpool

Geen enkel schot tussen de palen kreeg Liverpool voor elkaar tegen Atalanta Bergamo, een groot contrast met de uitwedstrijd in Italië die met 0-5 gewonnen werd. Trainer Jürgen Klopp klaagde na afloop steen en been over het schema, maar moet toch ook concluderen dat zijn team simpelweg niet genoeg liet zien. Liverpool viel ook zonder enkele sterkhouders zwaar tegen en ging terecht ten onder. Het is zaak voor Klopp om zijn team volgende week beter voor de dag te laten komen tegen Ajax.

2. Vidal

3. Danny Makkelie en Kevin Blom

Vorig seizoen floot Danny Makkelie de Europa League-finale tussen Sevilla en Internazionale en dat deed de Nederlander voortreffelijk. De leidsman staat er uitstekend op bij de UEFA en mocht deze week Paris Saint-Germain tegen RB Leipzig fluiten. De enige goal in die wedstrijd viel vanaf de penaltystip, nadat Marcel Sabitzer in de ogen van Makkelie een overtreding had gemaakt op Ángel Di María. Er leek echter niets aan de hand. Makkelie gaf toch een penalty en ook Kevin Blom greep als VAR niet in. "Was hij een andere wedstrijd aan het kijken?", vroeg Leipzig-coach Julian Nagelsmann cynisch. "Dat dit op Champions League-niveau gebeurt", sprak hij ook. Nagelsmann had een punt, want Makkelie zat er duidelijk naast. Een mindere beurt voor de Nederlander.

4. Invalbeurt Lisandro Martínez

De laatste tijd komt er steeds meer kritiek op vooral het verdedigende arbeid van Daley Blind, maar zijn meerwaarde werd pas weer eens duidelijk toen de international uitviel. De drie interlands met het Nederlands elftal zijn de verdediger niet in de koude kleren, met een (lichte) hamstringblessure als gevolg. Maar het verschil tussen Blind en Martínez was wel gigantisch woensdagavond: de Argentijn deed aan de bal amper wat goed en leverde meermaals simpel in bij FC Midtjylland. Alsof 'ie aangeslagen was na het overlijden van Maradona speelde hij een half uur bijna apathisch mee - een stuk minder dan normaliter. Voor Ajax is het dan ook te hopen dat Blind er niet voor langere tijd uit ligt. 

5. Veldspel PSG

Danny Makkelie

Danny Makkelie

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen