Loodzware opdracht voor Ajax ondanks ruime zege op Midtjylland

25 november 2020, 22:57   Bijgewerkt: 25 november 2020, 23:38

Ajax heeft in de Champions League gedaan wat het moest doen: winnen van FC Midtjylland (3-1). Overwintering in Europa is daarmee een feit voor de Amsterdammers, maar of dat in de Champions League zal zijn, is nog allerminst zeker. Atalanta won namelijk zeer verrassend bij Liverpool (0-2), waardoor Ajax nog vol aan de bak zal moeten om een plek in de achtste finale veilig te stellen.

Hoewel het onzeker was of Noussair Mazraoui en Davy Klaassen aan de aftrap konden staan, stelde Erik ten Hag de twee spelers gewoon op in de basiself. De Ajax-trainer koos ook weer voor Zakaria Labyad, die volgens Ten Hag rendement met zich meebrengt. Afgelopen weekend toonde de Marokkaan dat met twee goals en een assist tegen Heracles Almelo (5-0), maar de aanvallende middenvelder had Ajax in het Champions League-duel met FC Midtjylland ook op voorsprong moeten schieten. Na een goede actie van de uitblinkende David Neres kreeg Labyad de bal immers op vijf meter van het doel panklaar voor zijn voeten, maar zijn wat te slappe inzet werd uitstekend gekeerd door Midtjylland-goalie Jesper Hansen. Even daarvoor had Lassina Traoré, die er met zijn balvastheid regelmatig voor zorgde dat de Amsterdammers konden doorvoetballen, al de openingstreffer kunnen maken. De spits ontving de bal met wat geluk, werd gehinderd door Dion Cools en schoot wild over.

Waar Ajax het in de eerste helft ongelooflijk liet liggen voor het doel van Hansen, kwam de landskampioen met vuurwerk uit de kleedkamer. Tadic legde de bal op zo'n achttien meter klaar voor Gravenberch, die verwoestend uithaalde voor de 1-0. Gravenberch is daarmee de derde op de ranglijst van jongste Ajacieden die scoorden in de Champions League, na Nigel de Jong en Patrick Kluivert. Met Tadic had Ajax tegen Midtjylland overigens een aanvoerder die zijn ploeg letterlijk bij de hand nam, want de Serviër was drie minuten na de openingstreffer ook de aangever bij de 2-0. Hij stak de opkomende Mazraoui weg, die hard en laag binnenschoot in de korte hoek. Daarmee zat Ajax volledig aan het stuur van de wedstrijd, waarna het gaspedaal niet meer werd losgelaten.

Ajax bleef de aanval zoeken en probeerde de wedstrijd zichtbaar in het slot te gooien.{image[344054][right-half][]}Dat lukte dan ook na 67 minuten. Traoré gebruikte zijn fysiek weer eens uitstekend, maakte geen overtreding en lanceerde op die manier Neres. De Braziliaan snelde er vandoor, waarna zijn vlammende schot onhoudbaar was voor Hansen: 3-0. Waar Blind en Klaassen even voor de beslissing in het duel waren gewisseld voor Martinez en Alvarez, nam Ajax daarna wat gas terug. In zoverre dat Midtjylland nog wel terug kon komen tot 3-1, via een benutte strafschop van Mabil. De aanvaller werd neergelegd en schoot het buitenkansje zelf raak. Ajax kwam daarna niet meer in de problemen en boekte een meer dan verdiende overwinning. Hoewel die vele malen hoger had moeten uitvallen. Met het uitduel van volgende week dinsdag tegen Liverpool zal effectiviteit het sleutelwoord zijn voor de Amsterdammers, helemaal na de verrassende zege van Atalanta op Anfield (0-2). Europese overwintering is een feit, maar overleven in de Champions League zal nog een hels karwei worden voor Ajax.

Opstelling en beoordelingen*:

Ajax: Onana 6,5; Mazraoui 7 (82. Klaiber -), Schuurs 6,5, Blind 6,5 (65. Martinez), Tagliafico 6,5; Klaassen 6,5 (65. Alvarez), Labyad 5 (82. Promes -), Gravenberch 8; Neres 8 (90+3. Ekkelenkamp -), Traoré 5,5, Tadic 6,5.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen