Ajax beleeft makkelijke avond en is al voor rust klaar in Emmen

28 november 2020, 20:43   Bijgewerkt: 28 november 2020, 22:23

Ajax heeft richting het Champions League-duel van dinsdag bij Liverpool geen schade opgelopen in de Eredivisie. Zonder een heel hoog niveau te halen, wonnen de Amsterdammers ruim bij FC Emmen: 0-5. De koploper was voor de pauze al klaar met de Drenten, waardoor de nodige spelers vroegtijdig rust konden krijgen.

De wens van Ten Hag kwam zonder al te veel moeite uit. Ajax dicteerde vanaf minuut één, maar creëerde in de openingsfase geen grote kans. Toch werd het al snel 0-1. Het compacte systeem van FC Emmen gaf Ajax weinig ruimte om een gaatje te vinden in de defensie, maar het lukte Klaassen om die muur te slechten. Een vlotte combinatie met Traoré zette de middenvelder voor FC Emmen-goalie Felix Wiedwald, waarna de bal met wat geluk binnenviel: 0-1. Het was alweer competitietreffer nummer vijf voor Klaassen, in zeven Eredivisie-duels dit seizoen. Een aardig aantal voor een speler die volgens bondscoach Frank de Boer 'op het huis moet passen'.

Nadat de koploper rustig op gang was gekomen in Drenthe, zette het na de 0-1 de turbo aan. Even na de openingstreffer viel namelijk de mooiste goal van de avond. Klaassen gaf een heerlijke assist aan Zakaria Labyad, die de bal in één keer op de pantoffel nam en zijn inzet in de kruising zag vliegen voor de 0-2. Daarmee scoorde Ajax voor de 39e keer dit Eredivisie-seizoen, waarmee het een clubrecord evenaarde. In 1981/1982 scoorde de landskampioen immers ook zo vaak na tien Eredivisie-duels. Voor de thuisploeg, die dit seizoen nog geen één keer wist te winnen in de competitie, was het een kwestie van de schade beperken, maar het moest toezien hoe Ajax het eenzijdige duel al voor de rust besliste. Antony vond Traoré bij de tweede paal, die wel raad wist met die hoge pass: 0-3. De spits is inmiddels elke 37 minuten betrokken bij een Ajax-treffer dit seizoen. Traoré kwam al tot zeven goals en vier assists.

Met het duel van dinsdag in het achterhoofd bleven Traoré en Dusan Tadic in de rust in de kleedkamer achter. Zij werden vervangen door Klaas-Jan Huntelaar en Quincy Promes, die zodoende kon laten zien wat hij in zijn mars heeft. Ook Ryan Gravenberch en Antony mochten op het uur naar de kant, omdat Ajax geen moment in de problemen kwam. Via Neres kregen de bezoekers een goede mogelijkheid, maar het schot van de Braziliaan werd in de lange hoek gekeerd door Wiedwald. Kort na de eerste doelpoging van FC Emmen via Nikolai Laursen, na 67 minuten, werd het wel 0-4. Huntelaar kon vanuit de draai niet afwerken, maar de eveneens ingevallen Ekkelenkamp was wel alert en noteerde zo de eerste treffer van de tweede helft. Dat was voor Ten Hag het sein om Devyne Rensch, het 17-jarige talent, te laten debuteren. Hij verving Mazraoui en beleefde een avond om nooit te vergeten.

Opstellingen en beoordelingen*:

FC Emmen: Felix Wiedwald 5; Glenn Bijl 6, Miguel Araujo 5, Ricardo van Rhijn 4,5, Keziah Veendorp 4,5, Caner Cavlan 5; Michael Chacon 5 (75. Hilal Ben Moussa -), Simon Tibbling 5, Anco Jansen 5 (46. Donis Avdijaj 5); Michael de Leeuw 5, Nikolai Laursen 5 (75. Marko Kolar -).

Ajax: Andre Onana 6; Noussair Mazraoui 7 (72. Rensch -), Perr Schuurs 6,5, Lisandro Martínez 6,5, Sean Klaiber 6,5; Davy Klaassen 8, Zakaria Labyad 7,5, Ryan Gravenberch 6,5 (58. Jurgen Ekkelenkamp 6,5) ; Antony 7 (58. David Neres 6,5), Lassina Traoré 7,5 (46. Klaas-Jan Huntelaar 6) , Dusan Tadic 6,5 (46. Quincy Promes 6,5).

Man of the Match: Davy Klaassen

*: spelers moeten ten minste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen