Competities topamateurs worden niet meer uitgespeeld

3 december 2020 – De topcompetities in het Nederlandse amateurvoetbal worden niet meer uitgespeeld. Als gevolg van de coronapandemie heeft de KNVB besloten de Tweede en Derde Divisie en de Hoofdklasse op te splitsen.

Competities topamateurs worden niet meer uitgespeeld

De Tweede Divisie en Derde Divisies worden opgedeeld in twee poules van negen teams en de Hoofdklassen in twee poules van acht teams. Op basis van geografische indeling wordt de poule-indeling bepaald. Teams zullen een thuis- en uitwedstrijd tegen elkaar spelen en de aangepaste competitie-opzet wordt gevolgd door een 'beperkte' nacompetitie.

"We vinden het enorm vervelend voor alle clubs die eerder dit seizoen goed hebben gepresteerd. Gezien het drukke speelschema in deze topcompetities is het uitspelen niet of nauwelijks meer realistisch", stelt directeur amateurvoetbal van de KNVB Jan Dirk van der Zee.

Scenario's
De voorbije weken deed de KNVB een inventarisatie naar de animo voor drie scenario's. Zeventig procent van de verenigingen had de voorkeur voor het stopzetten van de lopende competities en daarbij werd scenario 3 (spelen in halve poules, hele competities met beperkte nacompetitie) het vaakst als eerste voorkeursscenario aangewezen.

"Dankzij deze inventarisatie en het veelvuldige overleg met hun belangenbehartigers hebben we een breed gedragen beslissing kunnen nemen. Deze koerswijziging vraagt flexibiliteit van iedereen, maar we hebben in ieder geval het vooruitzicht dat, zodra er weer gevoetbald kan worden, er hele competities gespeeld kunnen worden", aldus Van der Zee.

Nadere details, over onder meer speeldagenkalender, de promotie-/degradatieregeling, zullen uiterlijk 1 januari worden bekendgemaakt. Een besluit over de overige klassen van het amateurvoetbal wordt pas genomen als de nieuwe kabinetsmaatregelen bekend zijn.

Eredivisie

gerelateerd