Begrip en kritiek in kwestie-Slot: "Kom op, wees transparant"

8 december 2020, 07:36

Het ontslag van Arne Slot bij AZ houdt de gemoederen bezig. De 42-jarige trainer werd afgelopen weekend op straat gezet nadat bekend was geworden dat hij achter de rug om van de Alkmaarse directie onderhandelde met Feyenoord. Foppe de Haan en Henk ten Cate spreken zich in de dinsdageditie van De Telegraaf uit over de kwestie-Slot.

De Haan vindt dat Slot het hartstikkene goed deed bij AZ en de hand in eigen boezem moet steken. "Arne had open en eerlijk moeten communiceren", stelt hij. "Als Slot tegen AZ had gezegd dat er belangstelling was van Feyenoord, had AZ óók kunnen zeggen dat het over was als hij met een andere topclub zou praten. Dan had Slot voor zichzelf de keuze kunnen maken dat wel of niet te doen. Maar kom op, wees transparant."

Slot werd zaterdag op staande voet ontslagen. De directie van AZ gaf aan een coach voor de groep te willen hebben staan die zich enkel en alleen op de Alkmaarse club focust. "AZ wil Slot niet naar een concurrent laten gaan. Maar is Feyenoord een concurrent?", vraagt De Haan, erelid van de Coaches Betaald Voetbal (CBV), zich af. "Ik denk dat AZ beter is. Als er ruimte komt, is het logisch dat jonge, succesvolle trainers in beeld komen."

Ten Cate betreurt de manier waarop Slot bij AZ is vertrokken. "Ik vind dit heel vervelend voor Arne. Hij wordt wel even op een bepaalde manier neergezet, maar op mij is hij altijd overgekomen als een integere jongen. Ik snap zijn keuze ook wel. Feyenoord is een van de drie topclubs in Nederland. AZ wil dat ook heel graag zijn, maar blijft toch een subtopclub. Ook al hebben ze een beter elftal en spelen ze beter voetbal, toch blijft Feyenoord de grotere club."

Dat Slot in het geheim sprak met Feyenoord, vindt Ten Cate niet verrassend. "Iedereen weet dat die contacten er met trainers en spelers zijn. Dat verloopt vaak via managers of tussenpersonen. Of het correct is, kun je je afvragen. Maar het komt wel regelmatig voor in de voetballerij, die vaak toch iets afwijkt van de normale wereld", aldus de trainer, die ook begrip toont voor AZ. "Als je hecht samenwerkt in een team en je komt er op een vervelende manier achter dat iemand iets achterhoudt, dan is dat niet goed voor de samenwerking. Maar of deze beslissing verstandig is geweest, weet ik niet. Ik heb het gevoel dat de emotie een grote rol speelt en voorrang heeft gekregen op de ratio."

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen