De tops en flops uit de zesde Champions League-speelronde

10 december 2020, 12:00

De zesde en dus laatste speelronde van de groepsfase van de Champions League zit erop. De laatste beslissingen zijn gevallen. Onder meer Ajax en Manchester United zijn veroordeeld tot de Europa League, terwijl Real Madrid en RB Leipzig wel overwinterden. Hoewel niet alle teams nog ergens om speelden, gebeurde er weer genoeg op de velden. Zoals altijd zette FCUpdate.nl de tops en flops van deze speelronde op een rijtje. 

Tops

1. Matthijs de Ligt

Frank de Boer moest het bij het Nederlands elftal tot dusver stellen zonder Matthijs de Ligt, maar de centrale verdediger van Juventus wordt in maart ongetwijfeld weer opgeroepen voor de WK-kwalificatiereeks. De oud-Ajacied werd door Eurosport bestempeld als 'een muur' en terecht: de Nederlander speelde een uitstekende wedstrijd en lag een aantal keer in de weg toen Lionel Messi gevaarlijk wilde uithalen. Na zijn schouderblessure gaat hij weer hard richting zijn oude niveau en dat betekent goed nieuws voor alle Nederlanders, al was Ronald Koeman er ongetwijfeld niet zo blij mee. 

2. Ruud Vormer

Het was mede aan Ruud Vormer te danken dat Club Brugge met tien man nog heel lang dicht bij de knock-outfase van de Champions League was. Een bal op de lat diep in blessuretijd zorgde ervoor dat de Belgische ploeg strandde, in plaats van voor een stunt zorgde op bezoek in Italië. Vormer had in die bijna-stunt met een goal en assist een groot aandeel, wat hem fraaie complimenten van La Gazzetta dello Sport opleverde. 'Door Vormer had Club Brugge ondanks de rode kaart een mannetje meer op het middenveld, hij was overal. (…) Een wedstrijd van een ware aanvoerder.' Helaas voor de Nederlander bleef de ultieme beloning in de vorm van de 2-3 uiteindelijk uit. 

{image[344456][right-half][]}3. Cristiano Ronaldo

'Mister Champions League' liet zich in Camp Nou opnieuw gelden. 35 jaar is Ronaldo inmiddels, maar hij is net zo bezeten en hongerig als pakweg tien jaar geleden. In het titanenduel met Lionel Messi bleek Ronaldo uiteindelijk de beste: met twee treffers vanaf de strafschopstip hielp hij De Oude Dame aan een klinkende 0-3 zege op bezoek bij FC Barcelona. Met de overwinning kroonde Juventus zich tot groepswinnaar: een misschien wel onderschatte factor in de poulefase. Daardoor kan Juve komende maandag tijdens de loting in ieder geval niet worden gekoppeld aan de giganten Bayern München, Real Madrid, Manchester City, Liverpool, Chelsea, Borussia Dortmund en Paris Saint-Germain.

4. FC Midtjylland

Na de winterstop is FC Midtjylland niet meer actief in Europa, toch verdient de Champions League-debutant een compliment. De Denen waren na vier wedstrijden reeds uitgeschakeld, maar slaagden er desalniettemin in om in de laatste groepsduels een punt te pakken tegen zowel Atalanta (1-1) als Liverpool (1-1). Natuurlijk stond er woensdagavond tegen The Reds weinig meer op het spel, maar het blijft een knappe prestatie om de kampioen van Engeland punten afhandig te maken. Met een goed gevoel sluit FC Midtjylland het Europese jaar af, tot volgend seizoen?

5. Lisandro Martínez

Het was onvoldoende wat Ajax liet zien tegen Atalanta. Veel spelers brachten niet wat er van ze werd verwacht, maar Lisandro Martínez wel. Bij afwezigheid van de zieke Daley Blind speelde hij in het centrum naast Perr Schuurs en dat deed hij naar behoren. Vaak stond de Argentijn op de goede plek en met belangrijke intercepties maakte hij gevaarlijke aanvallen van Atalanta onschadelijk. Voetballend bracht Martínez niet wat Blind doorgaans brengt, maar dat mag ook niet van de Argentijn worden verwacht.

Flops

{image[344460][right-half][]}1. De UEFA

De wedstrijd tussen Paris Saint-Germain had onderdeel moeten zijn van de spannende ontknoping in groep H, maar werd in plaats daarvan ontsierd door een incident waarbij vierde official Sebastian Coltescu de assistent-trainer van Basaksehir Pierre Webó racistisch zou hebben bejegend. De spelers zochten de kleedkamer op, waarna onduidelijk was of de wedstrijd nog zou worden uitgespeeld. De UEFA had zelf hard op kunnen treden, maar zou in plaats daarvan de beslissing van de spelers hebben afgewacht. Iedereen wil racisme zo snel mogelijk uit het voetbal zien verdwijnen, maar de UEFA verzuimde dinsdag daarin een belangrijke stap te zetten.

2. FC Barcelona

De start van de wedstrijd tegen Juventus gaf flashbacks naar de 2-8 nederlaag tegen Bayern München in de Champions League. In het eerste half uur konden de Catalanen geen weerstand bieden aan de druk van de bezoekers, die terecht met 0-2 voor kwamen, ondanks dat de penalty enigszins makkelijk gegeven werd. Het kwam manager Ronald Koeman op hevige kritiek te staan, in de Spaanse media wordt zelfs geschreven dat de spelersgroep inmiddels ook aan het twijfelen is geslagen over de speelwijze van de Nederlander. Niet alleen de eerste plaats werd dus vergooid dinsdagavond, maar voor Koeman ook een deel van zijn mondjesmaat opgebouwde krediet. 

{image[344486][left-half][Lautaro Martinez

Lautaro Martinez]}3. Inter

De ploeg die zich op het Europese podium het meest moet schamen. In een poule met Borussia Mönchengladbach en Shakhtar Donetsk leek het een abc'tje dat grootmachten Real Madrid en Inter de volgende ronde zouden van de Champions League zouden bereiken, maar Inter liep woensdagavond met de staart tussen de benen van het veld af. Na een doelpuntloos gelijkspel tegen Shakhtar eindigt Inter als hekkensluiter in groep B. Zelfs het vangnet in de vorm van de veel minder hoog aangeschreven Europa League, waar Inter vorig jaar nog de finale van haalde, was niet voor de Italianen bestemd.  

4. Tandeloos Ajax

Ajax moest winnen van Atalanta om zich te plaatsen voor de laatste zestien van de Champions League, maar creëerde nauwelijks wat. De Amsterdammers speelden zonder durf en misten creativiteit en stootkracht. Zakaria Labyad komt simpelweg tekort voor de Champions League, Antony wist opnieuw niet zijn stempel te drukken, Dusan Tadic was niet bij machte zijn team bij de hand te nemen en Quincy Promes liet zijn dat zijn vormcrisis nog lang niet voorbij is. Het was gewoon allemaal te weinig wat Ajax bracht.

5. Manchester United

Bij Manchester United mag men zich wel even achter de oren krabben. Wie had halverwege de groepsfase gedacht dat de Engelsen zouden worden uitgeschakeld in de Champions League? Met zeges tegen Paris Saint-Germain, RB Leipzig en Istanbul Basaksehir op zak leek het niet meer fout te kunnen gaan voor United. Toch ging het mis. De aftakeling zette zich in Turkije in. Daarna verloor United op Old Trafford van PSG en RB Leipzig gaf The Red Devils dinsdag met een dik verdiende 3-2 zege het beslissende zetje. Het zijn niet geen leuke tijden voor de United-fans.

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen