FC Groningen klimt na derde zege op rij naar knappe vijfde plaats

12 december 2020, 18:30   Bijgewerkt: 12 december 2020, 20:34

FC Groningen heeft voor de derde week op rij gewonnen in de eerste helft. Groots was het geen seconde in eigen huis tegen RKC Waalwijk, maar in de tweede helft werd de thuisploeg door goal van Ahmed El Messaoudi in het zadel geholpen. Daarna ging RKC op zoek naar de terechte gelijkmaker, maar strafte Daniël van Kaam een pijnlijk foutje bij de gasten af. Daardoor klimmen de Noorderlingen in elk geval voor even naar de knappe vijfde plaats.

FC Groningen kende tot dusver een goed seizoen. Nadat de ploeg vorige week met 2-1 AZ versloeg, stonden de mannen van Danny Buijs al op een fraaie zesde plaats. Die goede lijn wilde de Trots van het Noorden vandaag natuurlijk graag doortrekken, maar moest dat wel doen zonder Damil Dankerlui, die wegens ziekte afhaakte en vervangen werd door gelegenheidsback Joël van Kaam. De Groningers namen het op tegen het RKC van Fred Grim. Tot een paar weken terug stond de ploeg in de degradatiezone, maar na zeven punten uit de laatste drie wedstrijden hadden de Waalwijkers inmiddels aangehaakt aan de onderkant van de middenmoot.

Na de matige eerste helft besloot Danny Buijs in te rijpen en tweemaal te wisselen. Met deze hernieuwde basiself was het FC Groningen dat sterk begon aan de tweede helft. Toch kwam de 1-0 voor de thuisploeg, gemaakt door wie anders dan de in bloedvorm verkerende El Messaoudi, enigszins uit het niets vallen. Uit een corner viel de bal voor de voeten van de Marokkaan en na een combinatie met Jørgen Strand Larsen schoot de middenvelder onberispelijk raak. Daarna zakte FC Groningen iets in en liet het RKC het spel weer maken, maar met een na rust onzichtbare John was de dreiging van de bezoekers beduidend minder.

Het was dan ook geen wonder dat de 28-jarige buitenspeler in de 70ste minuut werd vervangen door de uitblinker van vorige week aan RKC-zijde, Lennerd Daneels. Hij kon echter niet voorkomen dat zijn collega, Saïd Bakari, enorm in de fout ging en de bal te kort terugspeelde op RKC-keeper Kostas Lamprou. De Griekse keeper was nog op tijd bij de bal, maar kon niet anders dan de bal tegen de inlopende Daniël van Kaam aanschieten, die zo zijn eerste doelpunt in de Eredivisie maakte. Daarna leek de hoop bij RKC op een goed resultaat verdwenen en was het FC Groningen dat nog dicht bij een derde doelpunt kwam. Deze viel niet meer, toch was het ondanks een saaie middag een fijne pot voor Buijs, die met zijn elftal naar de vijfde plaats stijgt.

Opstellingen en beoordelingen:

FC Groningen: Sergio Padt 6; Gabriel Gudmundsson 5 (88. Thomas Poll -), Bart van Hintum 6, Ko Itakura 6, Joël van Kaam 3,5 (46. Miguel Leal 6); Daniël van Kaam 5,5, Azor Matusiwa 6, Ahmed El Messaoudi 6,5; Patrick Joosten 5,5 (74. Wessel Dammers -), Jørgen Strand Larsen 5 (74. Thijs Dallinga -), Remco Balk 4,5 (46. Ramon Pascal Lundqvist 5) .

RKC Waalwijk: Kostas Lamprou 5,5; Paul Quasten 5,5 (80. Thierry Lutonda -), Ahmed Touba 6, Melle Meulensteen 6, Saïd Bakari 5; Anas Tahiri 4,5, Vurnon Anita 5, Richard van der Venne 5,5 (80. Vitalie Damascan -); Ola John 6 (70. Lennard Daneels 5,5) , Finn Stokkers 5,5, Cyriel Ngonge 5,5.

Man of the match: Ahmed El Messaoudi

*: Speler moet minimaal 20 minuten hebben gespeeld om in aanmerking te komen voor een beoordeling.