Het jaar van... RKC Waalwijk: revanche na tweede kans van KNVB

25 december 2020, 07:30   Bijgewerkt: 24 december 2020, 15:41

Het voetbaljaar 2020 zit er bijna op. Het was een ontzettend roerig jaar, zonder nationale prijzen, zonder KNVB Bekerfinale en zonder Johan Cruijff Schaal. Toch gebeurde er genoeg om per club de balans op te maken. In deel I: RKC Waalwijk.

Revanche met hoofdletter R. Dát hebben de Waalwijkers gedaan in de tweede helft van 2020. Ze hebben nu al bijna meer punten bij elkaar gesprokkeld dan heel vorig seizoen, toen het week in week uit wel de complimenten ontving, maar veelal zonder punten bleef. In de huidige voetbaljaargang lukt het Fred Grim en zijn mannen wel om resultaten neer te zetten en dat is terug te zien op de ranglijst - ondanks dat vrijwel alle kenners RKC Waalwijk als eerste opschreven als zekere degradant.

Na de teleurstellende laatste plaats vorig seizoen is er deze zomer een totale renovatie geweest, nadat de club een herkansing had gekregen van de KNVB. Zo werden er elf nieuwe spelers aangetrokken, waaronder oude bekenden Ola John en Vurnon Anita. De routiniers groeiden uit tot een belangrijke waarde in het elftal. Daartegenover stond het vertrek van veertien spelers. Om nog maar een duidelijker beeld te schetsen: de hele voorhoede is ten opzichte van vorig seizoen bijvoorbeeld volledig vernieuwd.

Ondanks alle vernieuwingen werd in eerste instantie de trent van vorig seizoen doorgetrokken door RKC Waalwijk, dat na drie duels nog zonder punten onderaan bungelde. Heel gek was dat niet als je kijkt naar de tegenstanders: Vitesse, Ajax en FC Utrecht. In de negen wedstrijden die volgden, speelden de Waalwijkers onder andere gelijk tegen het tobbende Feyenoord en wonnen ze knap van het dit seizoen verrassend sterke FC Twente.

Juist de ervaren spelers maken vaak het verschil bij RKC Waalwijk, dat onder Grim nog altijd even verzorgd speelt, maar veel meer punten pakt dan vorig seizoen. De betere balans in het team kan zomaar eens verschil worden tussen lijfsbehoud en degradatie komend seizoen. 'Ik heb een tweede kans gekregen. En da's meer dan ik verdien', zou Acda & De Munnik hebben gezongen. Maar RKC heeft hem wel met beide handen aangegrepen. 

Hét hoogtepunt: lijfsbehoud door de KNVB

Eenzaam met ADO Den Haag onderaan bungelen in de Eredivisie, maar toch lijfsbehoud krijgen. Daarvoor mogen De Waalwijkers de KNVB zeker dankbaar zijn. Door dit besluit heeft RKC de mogelijkheid gekregen om voor een revanche te gaan in de Eredivisie en dat is ze gelukt. Tot grote opluchting van alles en iedereen in Waalijk, bijvoorbeeld middenvelder Anas Tahiri. "Ik ben verliefd op de Eredivisie!", stelde hij na het besluit van de KNVB. De liefde wordt door de betere prestaties ook steeds meer wederzijds.

{image[344708][right-half][]}De beste aankoop: Ahmed Touba

Vaak wordt er gebaseerd op het aantal doelpunten of assists wie de beste speler van de selectie is. Maar niet altijd gaat die vlieger voor de beste aankoop op: Ahmed Touba heeft laten zien een uitstekende centrale verdediger te zijn voor RKC. De 22-jarige Belg kwam in de zomer over van Club Brugge en staat bij zijn nieuwe ploeg steevast in de basis. Met Touba achterin krijgt RKC Waalwijk beduidend minder tegentreffer gemiddeld dan het seizoen ervoor. Met zijn doelpunt tegen VVV-Venlo had hij bovendien ook nog een belangrijk aandeel in de 3-2 zege. Dat hij een contract heeft getekend tot en met 2023, biedt bovendien ook nog perspectief op een transfersom.

De tegenvaller: onderaan eindigen

Natuuruurlijk, niemand had verwacht dat RKC Waalwijk na de verrassende promotie meteen hoge ogen zou gooien in de Eredivisie. Toch hoop je als club altijd dat je meer kan brengen dan wat RKC in het seizoen 2019/2020 liet zien. Met zestien punten uit 26 wedstrijden stonden ze pijnlijk op de laatste plaats en had corona geen paar weken later moeten uitbreken, want dan was de ploeg rekenkundig zelfs al gedegradeerd. En wat had de KNVB dan gedaan?! Gelukkig bracht het hoogtepunt van het jaar redding voor de club uit Waalwijk.

{image[344709][left-half][]}De doorbraak van: Luuk Wouters

De 21-jarige linkervleugelverdediger sloot aan het begin van het seizoen voor het eerst aan bij het eerste elftal. Daar heeft hij nu acht Eredivie-duels achter zijn naam staan. Zeker aan het begin van het seizoen miste de verdediger bijna geen minuut. In de wedstrijd tegen Ajax werd hij voortijdig naar de kant gestuurd, maar de rode kaart werd vervolgens terecht geseponeerd, waardoor hij tegen FC Utrecht gewoon weer minuten mocht maken. Een prima back voor RKC! 

Eredivisie-cijfers

Duels: 22

Zeges: 4

Gelijke spelen: 4

Nederlagen: 14

Doelcijfers: 18 voor, 43 tegen

Grootste zege: FC Twente - RKC Waalwijk (27 november 2020)

Grootste nederlaag: AZ - RKC Waalwijk (31 januari 2020)

Topscorer: Finn Stokkers (4 doelpunten)

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen