Het jaar van... ADO Den Haag: opnieuw onrust troef in de Hofstad

25 december 2020, 19:00   Bijgewerkt: 24 december 2020, 15:42

Het voetbaljaar 2020 zit er bijna op. Het was een ontzettend roerig jaar, zonder nationale prijzen, zonder KNVB Bekerfinale en zonder Johan Cruijff Schaal. Toch gebeurde er genoeg om per club de balans op te maken. In deel II: ADO Den Haag.

Heel veel onrustiger dan 2020 zal het de komende jaren niet meer worden voor ADO Den Haag. Hoewel de club nog steeds niet in rustiger vaarwater is geraakt, kun je je een gekker jaar dan 2020 niet voorstellen in de Hofstad. De club versleet daarin veel trainers, te beginnen met de Engelsman Alan Pardew. Hij moest in het begin van het jaar zorgen voor een frisse wind. Hij nam een vracht aan spelers mee vanuit Engeland, maar dat werd ondanks een goede start, geen doorslaand succes.

Integendeel zelfs. Pardews aandeel bleef beperkt tot acht wedstrijden (zes punten) en ADO eindigde op de zeventiende plaats. Normaliter betekent dat degradatie, maar het was niet Pardew die voor perspectief in Den Haag zorgde, maar KNVB-directeur Eric Gudde. Hij hield de club net als RKC Waalwijk het hand boven het hoofd en gaf ADO een nieuwe kans, die met Martin Jol als technisch eindverantwoordelijke volgens een weer totaal andere visie ingevuld werd. 

Jol wilde het Haagse gezicht terugbrengen, geen vreemdenlingenlegioen meer op het veld hebben staan en een jonge, frisse trainer: Aleksander Rankovic. Ook met hem op de bank werden de prestaties niet beter en na vier punten uit acht duels, ontevreden assistenten (Michele Santoni en Rick Hoogendorp) en veel chaos in de club, kon ook de Serviër vertrekken. Na een Engelsman en een Serviër kwam Jol toch uit bij een ervaren Nederlandse coach, zoals die met Alfrons Groenendijk juist was vertrokken eind 2019: Ruud Brood. Een koerswissel die past bij een club opnieuw in nood, maar met de nieuwe coach zit ADO vooralsnog gebakken. 

Hoewel zijn debuut misschien wel het dieptepunt van het rampjaar 2020 was, heeft hij zijn eltal - uiteindelijk toch gewoon een vreemdelingenlegioen overigens na het oneervolle vertrek van onder andere clubiconen Tom Beugelsdijk en Aaron Meijers - beter op de rit gekregen. Wat in ieder geval nog wel altijd onveranderd is, is dat ADO Den Haag ondanks het roerige seizoen nog altijd volop in de degradatiezorgen is. En alle middelen om een afdeling te voorkomen, zijn toch wel bijna ingezet...

Hét hoogtepunt: besluit KNVB

Met angstzweet ging ADO Den Haag de vergadering van de KNVB in, waarin besloten werd of er ploegen zouden degraderen of promoveren. Sterker nog: de club had al aangekondigd een advocaat in de hand te nemen als het  besluit van de KNVB nadelig zou uitpakken. In de rechtbank kwam de zaak alsnog, maar daarna kon ADO als niet direct betrokken partij ook nog eens opgelucht ademhalen: het besluit was rechtsgeldig en bleef staan. Het hoogtepunt in een donker jaar: de club bleef opnieuw behouden voor het hoogste niveau van Nederland. 

{image[344711][right-half][]}De beste aankoop: Kees de Boer

Een jonge speler met nog een hele toekomst voor zich. Kees de Boer (20) kwam in de aanloop van het nieuwe seizoen transfervrij over van Swansea City. Inmiddels heeft hij merendeel van de wedstrijden gespeeld en start hij vaak in de basis. Door de twee assists die hij achter zijn naam zette in de wedstrijden tegen Feyenoord en FC Utrecht, is de oud-jeugdspeler van Ajax tot dusver de beste aangever van zijn ploeg. Een jonge, Nederlandse speler met potentie en potentiële verkoopwaarde: een prima aanwinst voor ADO. 

De tegenvaller van het jaar: pakslaag van Sparta

Het was geen rooskleurig debuut van de nieuwe hoofdtrainer Ruud Brood. De oefenmeester werd aangesteld als opvolger van de ontslagen Alexander Rankovic, die een goed verleden heeft op Het Kasteel. Daar wilden ze voor hun voormalige assistent-trainer wél door het vuur gaan en haalden keihard uit tegen ADO Den Haag. Dat er met Beugelsdijk en Meijers twee spelers onder contract stonden die ADO had laten gaan, deed extra pijn in de Hofstad. Een 6-0 pak op de broek was misschien wel de ergste vernedering van 2020. 

{image[339473][left-half][]}De doorbraak van: Milan van Ewijk

In 2019 had de jonge rechtsachter ook al aardig wat minuten achter zijn naam staan. Toch werd hij aan het begin van 2020 verhuurd aan SC Cambuur, omdat hij voor trainer Alan Pardew niet nodig was. Maar nadat de Engelsman vertrokken was, bleek de doorbraak van Van Ewijk geen incident en speelde hij zich opnieuw tot vaste waarde bij ADO Den Haag, bij wie hij onder beide coaches nog geen minuut miste. Met een doelpunt en een assist staat hij zelfs hoog in het MVP-lijstje van zijn team.

Eredivisie-cijfers

Duels: 22

Zeges: 2

Gelijke spelen: 7

Nederlagen: 13

Doelcijfers: 19 voor, 43 tegen

Grootste zege: ADO Den Haag - RKC Waalwijk 2-0 (19 januari 2020)

Grootste nederlaag: Sparta Rotterdam - ADO Den Haag 6-0 (22 november 2020) 

Topscorer: Shaquille Pinas (4 doelpunten)

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen