Vitesse maakt einde aan ongeslagen reeks van Feyenoord

20 december 2020, 14:08   Bijgewerkt: 20 december 2020, 15:22

Feyenoord heeft voor het eerst onder leiding van Dick Advocaat een Eredivisie-duel verloren. De Rotterdammers, die in oktober 2019 voor het laatst in competitieverband een nederlaag leden, gingen in Arnhem ten onder tegen Vitesse: 1-0. Oussama Darfalou kroonde zich met een doelpunt voor rust tot matchwinner. Na rust ging Feyenoord op jacht naar de gelijkmaker, maar kreeg het geen loon naar werken.

Trainer Dick Advocaat kon in Arnhem geen beroep doen op Steven Berghuis, die kennelijk toch nog te veel last van zijn lies had. Ondanks dat gemis was er aan ervaring geen gebrek bij de Rotterdammers, die met de oudste ploeg (ruim 28 jaar) aantraden sinds maart 2019. Die ploeg zal Vitesse de eerste kans krijgen. Na ruim tien minuten voorkwam Tyrell Malacia ternauwernood dat de goed spelende Eli Dasa gevaarlijk kon worden.

Het spel mocht daarna met recht onderhoudend genoemd worden. Beide ploegen hielden elkaar in evenwicht en kregen wel wat mogelijkheden, maar de doelmannen hoefden zich niet buitensporig in te spannen. Tien minuten voor rust kreeg Bryan Linssen de grootste kans voor Feyenoord. Uit een voorzet ging het schot van de oud-Vitessenaar via Danilho Doekhi over het doel.

Daarna was het woord aan Darfalou. Allereerst verscheen hij vrij voor Nick Marsman, maar zag hij de doelman als winnaar uit de strijd komen. Even later was het wél raak. Na een prachtige, splijtende pass van Riechedly Bazoer zorgde Loïs Openda er via een lage voorzet aan de rechterkant voor dat Bazoer de bal in het lege doel kon schuiven: 1-0. Dat was ook de ruststand.

Zorgen hoefde Feyenoord zich met die tussenstand niet direct te maken. De laatste tien keer boog het immers een 1-0 achterstand om tot een gelijkspel of zelfs overwinning. In het eerste kwartier na rust was de grootste mogelijkheid ook voor de Kuipclub. Linssen kreeg van dichtbij een kopkans, maar Remko Pasveer redde daar prima op. Nicolai Jørgensen kreeg daarop de bal voor zijn voeten, maar van dichtbij vond óók hij Pasveer op zijn pad. Aan de andere kant was Matus Bero even later dicht bij de 2-0, maar Jens Toornstra blokte zijn schot prima.

Feyenoord liet zich gaandeweg de tweede helft meer en meer gelden. Tot grote kansen leidde dat niet direct, maar Uros Spajic was ruim tien minuten voor tijd dicht bij de gelijkmaker met een hard schot dat via de bovenkant van de lat over het doel ging. De gasten kregen ook daarna mogelijkheden op de verdiende gelijkmaker. Zo hadden Luciano Narsingh en Eric Botteghin wat pech en kwamen ook Luis Sinisterra en Spajic niet tot scoren. In blessuretijd was Sinisterra nog het dichtst bij de gelijkmaker, maar zijn inzet belandde via Pasveer op de lat.

Opstellingen en beoordelingen*

Vitesse: Remko Pasveer 7,5; Eli Dasa 7, Danilho Doekhi 6,5, Riechedly Bazoer 7, Jacob Rasmussen 6,5; Maximilian Wittek 6, Matus Bero 6 (79. Idrissa Touré -), Oussama Tannane 7; Sondre Tronstad 6,5, Oussama Darfalou 7 (89. Thomas Buitink -), Loïs Openda 7 (68. Daan Huisman 6)

Feyenoord: Nick Marsman 6,5; Bart Nieuwkoop 6 (70. Luciano Narsingh -), Eric Botteghin 7, Uros Spajic 6,5, Marcos Senesi 5, Tyrell Malacia 5; Jens Toornstra 5,5, Leroy Fer 6 (61. Luis Sinisterra 6), Mark Diemers 6; Nicolai Jörgensen 5,5, Bryan Linssen 6 (87. Naoufal Bannis -)

Man of the match: Remko Pasveer

*Een speler moet minimaal 20 minuten hebben gespeeld om in aanmerking te komen voor een beoordeling.