Het jaar van... Sparta Rotterdam: Henk & Henk leveren goed werk

28 december 2020, 16:00

Het voetbaljaar 2020 zit er bijna op. Het was een ontzettend roerig jaar, zonder nationale prijzen, zonder KNVB Bekerfinale, zonder Johan Cruijff Schaal. Toch gebeurde er genoeg om de balans per club over te maken. In deel VIII: Sparta Rotterdam

Met een plaats bijna in het linkerrijtje leverde het afgebroken seizoen voor Sparta Rotterdam de beste positie in de Eredivisie in ruim twintig jaar op. Het was misschien wel iets boven haar stand en in de zomer vertrokken er heel veel spelers, waardoor de club na vijf wedstrijden opeens onderaan de Eredivisie bungelde. Maar van paniekvoetbal wilden de beleidsbepalers op Het Kasteel en trainer Henk Fraser niets weten.

De verwachtingen voor het seizoen lagen misschien net wat te hoog, gezien alle vertrekkers – ondanks dat Abdou Harroui wel behouden bleef. Bovendien had de club al tegen Ajax, Vitesse, AZ én Feyenoord gespeeld in de eerste vijf speelrondes. Langzaam, maar zeker ging het beter met de Kasteelheren en dat is ook een compliment voor Fraser. Opnieuw heeft hij laten zien een prima team te kunnen formeren en zich niet te laden leiden door enkele mindere wedstrijden.

Met frisse aankopen, opnieuw wat jeugdspelers en genoeg potentieel om te verkopen op de transfermarkt, is de goede lijn van het vorige seizoen doorgetrokken. Met de negende plaats is er bovendien serieus uitzicht op een nog betere ranking dan vorig seizoen al het geval was, al weet Fraser dat er begin kalenderjaar opnieuw een heel fors programma wacht. De coach draait zijn hand daar niet voor om en zal het hoofd niet laten hangen als de prestaties minder zijn tegen de topploegen.

Voor Sparta Rotterdam is het een voorrecht om een coach als Fraser en technisch directeur Van Stee te hebben. Henk & Henk hebben hun zaakjes uitstekend op orde en als alles de juiste kant op valt, zit een evenaring van het al zo goede vorige seizoen er zomaar in. Als alles net de verkeerde kant op valt, dan kan de ploeg ook onderin nog in degradatienood komen, maar als het dan zo rustig blijft als tot dusver aan de hand was, hoeft het daarvoor voorlopig niet te vrezen in 2021.

Hoogtepunt: 6-0 zege op ADO

Sparta Rotterdam raakte deze zomer Alexander Rankovic kwijt aan ADO Den Haag. De rechterhand van Henk Fraser was enorm geliefd in de spelersgroep van de Rotterdammers en ze gunden hem de stap dan ook zéér. Maar toen de coach al na enkele maanden op straat werd gezet, omdat de clubleiding hem niet steunde, was er vooral heel veel boosheid. Rankovic weg bij Sparta én weg bij ADO Den Haag. Dat ADO in een bekerduel daar vlak voor won na strafschoppen én Aaron Meijers en Tom Beugelsdijk niet op geheel fraaie wijzen waren vertrokken uit de Hofstad, zorgde alleen maar voor meer motivatie. Het leverde een ongekende 6-0 zege op ADO Den Haag op. Voor Rankovic, voor Beugelsdijk, voor Meijers, voor de bekerwedstrijd, voor Sparta. Want de Rotterdammers hadden het tot dat moment uiterst moeilijk gehad in de Eredivisie. 

{image[344843][right-half][]}De beste aankoop: Lennart Thy

In Venlo liepen ze met hem weg, bij PEC Zwolle lieten ze hem transfervrij gaan. Op Het Kasteel kon het alle kanten op toen ze deze Duitser gratis overnamen van PEC Zwolle. Gezien de spitsproblematiek in Overijssel zouden ze de veelscorende aanvaller misschien achteraf toch liever gehouden hebben. Want met acht goals uit veertien duels overtreft hij zelfs zijn doelgemiddelde van uit zijn tijd in Venlo. 

De tegenvaller: Benjamin van Leer 

Benjamin van Leer (28) was bij Ajax in de vergetelheid geraakt. De vriend van Lieke Martens had geen aansluiting en mocht niet spelen bij het beloftenteam, waardoor Sparta Rotterdam hem nieuw perspectief kon bieden. Op Het Kasteel bleek waarom de voormalig keeper van NAC Breda en Roda JC achteraan de pikorde was beland: de sluitpost was niet meer zo betrouwbaar als hij in zijn goede jaren wel was. Trainer Henk Fraser werd zelfs genoodzaakt om voor Maduka Okoye te kiezen in het doel bij Sparta Rotterdam. Komt het nog goed met de loopbaan van Van Leer?

{image[344844][left-half][]}De doorgebroken speler: Sven Mijnans

Na invalbeurten tegen Vitesse en PEC Zwolle drukte Sven Mijnans (20) opeens zijn stempel tegen AZ. Met een doelpunt en assist gaf hij zijn visitekaartje meer dan af en dat was best verrassend, omdat tot dusver bijna nog niemand had gehoord van het talent, dat veel grote namen op de bank houdt. De jeugdopleiding van De Kasteelheren staat enorm hoog aangeschreven en produceert de laatste jaren veel talent: Mijnans lijkt met uitstekende statistieken en een basisplaats de volgende in dat rijtje te worden.  

Eredivisie-cijfers

Duels: 22

Zeges: 8

Gelijke spelen: 4

Nederlagen: 10

Doelcijfers: 36 voor, 38 tegen

Grootste zege: Sparta Rotterdam - ADO Den Haag 6-0 (22 november 2020)

Grootste nederlaag: FC Utrecht - Sparta 5-1 (8 maart 2020) & PEC Zwolle - PEC Zwolle 4-0 (26 september 2020)

Topscorer: Lennart Thy (8 doelpunten)

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen