De Nederlanders die in het buitenland het beste speelden

27 december 2020, 16:00   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

De voetbaljaargang 2020 zit er in de meeste landen op. Door de corona-uitbraak was het een raar seizoen, maar wel een waar op voetbalgebied genoeg te genieten viel. Zo ook van 'onze' voetballers in de grote competities. FCUpdate zette op de tien best presterende Nederlanders in het buitenland van 2020 op een rijtje.

10. Nathan Aké

Nathan Aké brak niet door bij Chelsea, werd verkocht aan Bouremouth en groeide daar uit tot waardevolle kracht. Zo waardevol zelfs, dat Manchester City afgelopen zomer werk maakte van de komst van de verdediger. De club trok hem aan voor 45 miljoen euro, waarmee Aké op Virgil van Dijk, Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt na de drie na duurste Nederlandse voetballer ooit werd. Bij The Citizens is hij weliswaar nog geen vaste waarde, maar met zijn 25 jaar heeft Aké nog veel jaren voor zich. 

9. Hans Hateboer

De keuze viel op Hateboer, maar deze plek is ook een beetje gereserveerd voor ploeggenoot Marten de Roon. Het tweetal speelde een prominente rol in het succesvolle vorige seizoen van Atalanta, dat de kwartfinale van de Champions League haalde en daarin op het ultieme nippertje werd uitgeschakeld door PSG. Hateboer zelf was als rechterflankspeler een belangrijke schakel in het elftal, dat zich opnieuw plaatste voor de achtste finales van de Champions League. Nu dat niveau in Oranje nog aantikken...

{image[342093][right-half][]}8. Luuk de Jong

Het sterke Internazionale werd gezien als de absolute favoriet in de finale van de Europa League in augustus 2020, maar toen was daar Luuk de Jong. Met twee kopgoals hielp hij zijn ploeg aan een 3-2 overwinning, waardoor Sevilla dankzij de Nederlander de zesde Europa League-titel in de clubhistorie binnensleepte. Oranje-concurrent Wout Weghorst laat zich met VfL Wolfsburg in de tweede seizoenshelft ook alleraardigst gelden, maar met de goals in de finale was De Jong toch wel heel cruciaal voor Sevilla. 

7. Memphis Depay

De sterkhouder van Oranje, maar ook als aanvoerder van Olympique Lyon is Memphis Depay erg belangrijk. De Franse club stuntte door de halve finale van de Champions League te halen, waarbij onder meer de panenka van Memphis tegen Juventus is blijven hangen. De vraag is of hij nog lang doelpunten zal maken voor Lyon, of dat hij binnenkort herenigd wordt met Ronald Koeman. FC Barcelona zit namelijk al lang aan achter de diensten van de Nederlander. 

6. Sven Botman

Wie zeker niet onbenoemd mag blijven in dit lijstje is Sven Botman. In Ajax 1 speelde de verdediger nog geen minuut, maar toch leverde zijn huurperiode bij Heerenveen hem een miljoenentransfer naar Lille op. In Frankrijk ontwikkelde Botman zich tot sterkhouder van de club, die vooralsnog bezig is aan een stunt door serieus mee te dingen om de titel. Botman speelde onder andere Zlatan Ibrahimovic uit de wedstrijd in de Europa League en er is een miljoenen prijskaartje om zijn nekgehangen. Enorme binnenkomer in dit jaarlijkse lijstje! 

{image[339254][left-half][]}5. Virgil van Dijk

Het was een jaar met twee gezichten voor Virgil van Dijk. De verdediger liep een zware knieblessure op en kwam de laatste drie maanden niet meer in actie. Toch is zijn plek in deze lijst meer dan verdiend: Big Virg was een van de sterkhouders in het Liverpool-elftal dat in de zomer de eerste titel sinds 1990 veroverde. De enorme overmacht waarmee het dat deed, zal nog lang blijven hangen. 

4. Frenkie de Jong

Prijzen pakte Frenkie de Jong nog niet met FC Barcelona, maar met zijn persoonlijke ontwikkeling gaat het uitstekend. Ook dit seizoen houdt hij zich in een wankelende ploeg knap staande en krijgt de laatste tijd steeds meer lovende kritieken van de Spaanse media. Naast spelverdeler kroont hij zich steeds vaker tot doelpuntenmaker of assist-gever: reden genoeg dus voor een plek in deze top tien en tevredenheid bij Koeman.

3. Matthijs de Ligt

Andrea Pirlo, Maurizio Sarri, Cesc Fàbregas, Giorgio Chiellini... Allemaal waren ze dit seizoen lovend over Matthijs de Ligt. De nog altijd pas 21-jarige oud-Ajacied is hard bezig zijn potentie waar te maken en won vorig seizoen bovendien de Serie A met Juventus. "De Ligt kan de beste verdediger ter wereld worden", loofde ploeggenoot Chiellini zijn concurrent bij de Oude Dame. Volgens Pirlo was De Ligt een aanstaande aanvoerder van Juventus. Komende zomer gaan we veel plezier aan hem bleven. 

{image[339680][right-half][]}2. Stefan de Vrij

In Oranje is hij meestal geen eerste keuze, maar in de Serie A werd Stefan de Vrij begin augustus op basis van zijn statistieken verkozen tot beste verdediger van het seizoen. Nogal een prestatie in het land dat bij uitstek bekend staat om het defensieve voetbal. Prijzen heeft hij met Internazionale niet gewonnen en vooralsnog heeft het er geen schijn van dat dat in 2021 verandert. Misschien eens tijd om nog verder te kijken voor De Vrij? 

1. Georginio Wijnaldum

Georginio Wijnaldum bleek ook in 2020 een van de meest betrouwbare spelers van Liverpool. Als vaste kracht schreef hij met zijn ploeg geschiedenis door de eerste landstitel in dertig jaar tijd te pakken. Niet vreemd dus, dat het FC Barcelona van Ronald Koeman interesse heeft, al hoopt men in Liverpool dat Gini voorlopig op Anfield te bewonderen zal blijven. Met een aflopend contract in het vooruitzicht wordt die kans steeds minder groot. 

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen