Het jaar van... PEC Zwolle: weinig zeges, weinig hoogtepunten

26 december 2020, 20:19

Het voetbaljaar 2020 zit er bijna op. Het was een ontzettend roerig jaar, zonder nationale prijzen, zonder KNVB Bekerfinale en zonder Johan Cruijff Schaal. Toch gebeurde er genoeg om per club de balans op te maken. In deel IV: PEC Zwolle.

Voor PEC Zwolle kende 2020 weinig sportieve hoogtepunten. De Zwollenaren begonnen het jaar als nummer vijftien van de Eredivisie en eindigden het afgebroken coronaseizoen net boven de degradatiestreep. Wat als het seizoen gewoon was afgemaakt? Was PEC Zwolle nog in de problemen gekomen? Die vraag beantwoorden is onmogelijk. Feit is wel dat er clubs zijn waarvoor de pandemie vervelendere sportieve consequenties had dan voor PEC Zwolle.

Op transfergebied is het in Zwolle weleens drukker geweest dan in de zomer van 2020. Gustavo Hamer was de enige onbetwiste basisspeler die vertrok. Hij werd verkocht aan Coventry City en leverde de Overijsselse club anderhalf miljoen euro op, een bedrag dat zeker in deze tijden meer dan welkom is. Onder meer Zian Flemming (Fortuna Sittard), Vito van Crooij (VVV-Venlo) en Lennart Thy (Sparta Rotterdam) vertrokken eveneens. Daartegenover stond de komst van onder anderen Immanuel Pherai, Slobodan Tedic (beiden gehuurd) en Rico Strieder.

2020 is voor PEC Zwolle ook het jaar geweest waarin door de sportieve ambities door de coronacrisis werden uitgesteld. De Zwollenaren hoopten vanaf 2023 een vaste klant in het linkerrijtje van de Eredivisie te zijn, maar streven er nu naar om vanaf 2025 structureel bij de beste negen van de Nederlandse competitie te eindigen. Dit seizoen zou het team van trainer John Stegeman zomaar in het linkerrijtje kunnen eindigen, al kan de nummer elf van de Eredivisie niet alleen neer boven kijken. De voorsprong op de clubs die in de gevarenzone staan is immers niet enorm.

De voorbije periode is de druk op Stegeman toegenomen. De Zwolse supporters vinden dat hun club ondermaats presteert, maar in de competitie doet PEC Zwolle het naar behoren. Alleen tegen clubs die hoog op de ranglijst staan (Feyenoord, PSV, FC Twente en Ajax) werd een nederlaag geleden. Door de bekeruitschakeling tegen Excelsior is het krediet van Stegeman wat afgebrokkeld, maar gezien de prestaties in de competitie zal de leiding van PEC Zwolle niet snel overgaan tot een ontslag van de trainer.

Hét hoogtepunt: van kunst- naar natuurgras

Het kunstgras verdwijnt uit de Eredivisie. Net als ADO Den Haag en VVV-Venlo speelt ook PEC Zwolle sinds deze zomer weer op echt gras. Op 13 juli werd het eerst natuurgras uitgerold in het onderkomen van de Zwollenaren. Zij namen daarmee na dertien jaar afscheid van de plastic mat. Dat er in 2021 nog meer clubs mogen volgen.

{image[344917][right-half][]}De beste aankoop: Jesper Drost

Kind van de club Jesper Drost keerde deze zomer terug in de Overijsselse hoofdstad. De 27-jarige middenvelder leek op weg naar NAC Breda, totdat zijn oude club zich in de strijd mengde. Hoewel hij niet lang niet altijd de negentig minuten vol maakt, is hij in de eerste seizoenshelft alle Eredivisie-wedstrijden in actie gekomen. De kans is groot dat PEC Zwolle binnenkort zijn aflopende contract verlengt.

De tegenvaller: Slobodan Tedic

Het zit Slobodan Tedic vooralsnog niet mee in Zwolle. De van Manchester City gehuurde wordt al het hele seizoen geplaagd door blessureleed en heeft om die reden zijn belofte nog niet kunnen inlossen. Eerst speelden enkelklachten hem parten, nu is hij uit de roulatie door een klaplong. Na acht wedstrijden voor PEC Zwolle staat de teller voor Tedic op nul doelpunten. In 2021 kan het alleen maar beter gaan voor de Serviër.

{image[344918][left-half][]}De doorbraak van: Eliano Reijnders

In Zwolle heeft men een rotsvast vertrouwen in Eliano Reijnders. Niet voor niets legden de Zwollenaren de twintigjarige middenvelder onlangs vast tot medio 2025. Reijnders debuteerde op 12 september in het eerste elftal en kwam daarna nog eens veertien keer aan de bak. Net als leeftijdgenoot Dean Huiberts, ook vastgelegd tot de zomer van 2025, ontwikkelt Reijnders zich uitstekend.

Eredivisie-cijfers

Duels: 22

Zeges: 5

Gelijke spelen: 11

Nederlagen: 6

Doelcijfers: 28 voor, 35 tegen

Grootste zege: PEC Zwolle - Sparta Rotterdam 4-0 (26 september 2020)

Grootste nederlaag: FC Twente - PEC Zwolle 5-1 (31 oktober 2020), Ajax - PEC Zwolle 4-0 (12 december 2020)

Topscorer: Mike van Duinen (5 doelpunten)

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen