Het jaar van... FC Emmen: dit keer wel in degradatienood

28 december 2020, 08:46

Het voetbaljaar 2020 zit er bijna op. Het was een ontzettend roerig jaar, zonder nationale prijzen, zonder KNVB Bekerfinale en zonder Johan Cruijff Schaal. Toch gebeurde er genoeg om per club de balans op te maken. In deel VII: FC Emmen.

Het voetbaljaar 2020 begon uitstekend voor FC Emmen. De club was goed op weg om zich ook in het tweede Eredivisieseizoen uit de clubhistorie geen zorgen te hoeven maken om degradatie. Vier van de acht wedstrijden na de winterstop werden zelfs gewonnen - met een imposante thuisreeks. Op het moment dat corona een vroegtijdig einde maakte aan de competitie, stond de ploeg dan ook op een keurige twaalfde plek.

Zo goed als de ploeg toen presteerde, zo slecht staat het er nu voor. Dat terwijl de ploeg afgelopen zomer juist door wilde pakken met de komst van spelers als Caner Cavlan, Simon Tibbling en Ricardo van Rhijn. Het pakte nog niet uit als gewenst: in het huidige Eredivisieseizoen staat FC Emmen stijf onderaan en is het de enige club die nog geen wedstrijd won. De bekerstunt tegen FC Groningen (2-1) geldt vooralsnog als het enige hoogtepunt van het huidige seizoen.

"Laat iedereen maar denken dat we de gedoodverfde degradatiekandidaat zijn. Wij moeten erin blijven geloven, zowel intern als extern, dus ook de supporters. Dan gaan wij hier uitkomen." Dat waren de woorden van trainer Dick Lukkien, wiens bijtekenen deze zomer ook zeker als een van de lichtpuntjes van dit jaar mag gelden. Aan de coach die met Emmen promoveerde en twee keer handhaafde in de Eredivisie om de club er in het nieuwe jaar bovenop te helpen.

En dan was er nog de EasyToys-soap. FC Emmen hoopte op een lucratieve samenwerking met het seksspeeltjesbedrijf, maar de KNVB ging in de weg liggen. Verwezen werd naar het reglement dat bepaalde dat een sponsor niet in strijd mag zijn 'met de goede smaak of het fatsoen'. Nadat zowel de club als het bedrijf in hoger beroep gingen, kwam er na een lange soap toch toestemming voor de samenwerking. EasyToys zelf sprak van een 'happy end'.

Hét hoogtepunt: bekerwinst tegen FC Groningen

In een seizoen waarin FC Emmen in de Eredivisie tot dusver niks klaarspeelde, hadden maar weinigen een bekerstunt kunnen zien aankomen. Het goed draaiende FC Groningen was op papier de absolute favoriet en kwam dan ook op voorsprong. Emmen toonde echter veerkracht, wat resulteerde in goals van Glenn Bijl en Anco Jansen. "Dit is voor ons een bevestiging dat het nog niet gedaan is met ons", zei aanvoerder Jansen na afloop. Nu is het hopen dat de ploeg die uitspraak in het nieuwe jaar waar kan maken.

{image[344963][left-half][]}De beste aankoop: Caner Cavlan

In de zomer van 2020 koos Caner Cavlan voor een terugkeer naar FC Emmen, waar hij in 2018/19 ook al een seizoen speelde. De Drentenaren wisten dus wat ze binnen haalden: een aanvallend dreigende linkervleugelverdediger met de nodige ervaring. Dat liet hij, ondanks de matige prestaties van zijn club, in de eerste seizoenshelft opnieuw zien. Bovendien was Cavlan een van de spelers waar Dick Lukkien altijd op kon rekenen. Op negen minuten na speelde hij alles voor FC Emmen.

De tegenvaller: nul overwinningen

Wat de grootste tegenvaller van het afgelopen kalenderjaar is, moge duidelijk zijn. Van de relatief kleine club die zich knap staande hield in de Eredivisie, is dit seizoen weinig over. Als enige van de achttien ploegen wacht Emmen na veertien wedstrijden nog altijd op de eerste competitieoverwinning. De Drenten bleken een lastige tegenstander voor onder meer Feyenoord, AZ en FC Utrecht, maar bleven steeds weer met lege handen staan. Ook concurrenten Fortuna Sittard, ADO en PEC Zwolle kreeg het niet over de knie. Als Emmen voor de derde keer op rij wil handhaven, moeten de eerste driepunters na de winterstop snel moeten worden bijgeschreven.

{image[344962][right-half][]}De doorbraak van: Lucas Bernadou

Het is erg voorbarig, maar als we uit de oudste selectie van de Eredivisie een speler moeten aanwijzen die in 2020 doorbrak, dan komt Lucas Bernadou daar het meest voor in aanmerking. Op negentienjarige leeftijd waagde de Fransman, die zijn wedstrijden tot dan toe in de jeugdafdeling van Paris Saint-Germain speelde, het op een avontuur in Drenthe. Trainer Lukkien bestempelde hem direct als een 'groeibriljantje', maar het zou even duren voor hij ook zijn eerste wedstrijden in de Eredivisie mocht spelen. Die heeft hij er inmiddels op zitten en op de valreep tekende hij in 2020 ook voor zijn volgende mijlpaal: met een heerlijke afstandspegel maakte hij zijn eerste treffer namens FC Emmen.

Eredivisie-cijfers

Duels: 21

Zeges: 3

Gelijke spelen: 7

Nederlagen: 11

Doelcijfers: 26 voor, 44 tegen

Grootste zege: FC Emmen – VVV-Venlo 3-0 (7 maart)

Grootste nederlaag: FC Emmen – Ajax 0-5 (28 november)

Topscorer: Michael de Leeuw (8 doelpunten)

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen