Advocaat over afscheid: "De jaren gaan tellen"

31 december 2020, 09:35

Dick Advocaat (73) zet na dit seizoen een punt achter zijn carrière als clubtrainer. Komende zomer wordt hij bij Feyenoord opgevolgd door Arne Slot. Advocaat zei al vaker dat hij wilde stoppen, maar nu is het écht definitief. Volgens de Hagenees had hij zijn besluit al genomen voordat Arnesen vroeg naar zijn plannen voor komend seizoen. "Ik stop, het is goed zo."

Onder de leiding van Advocaat pakte Feyenoord de meeste punten van alle clubs in de Eredivisie. Eind december kwam er een eind aan een ongeslagen reeks van 26 (!) wedstrijden na een 1-0 nederlaag bij Vitesse. Aan het begin van deze maand maakte Advocaat al bekend na dit seizoen te stoppen, waarna de Rotterdammers twee weken later de langverwachte aanstelling van Arne Slot bekendmaakten. "Eens komt de tijd dat je moet stoppen. 'Jij stopt toch, Dick?', vroeg Arnesen. Ik had mijn besluit al genomen. En toen Arnesen dat nog eens vroeg, heb ik ja gezegd", vertelt Advocaat aan het Algemeen Dagblad. "Ik weet dat ik het al vaker heb gezegd, maar dit keer mag je mij eraan houden. Ik stop, Feyenoord is mijn laatste club. De club heeft Arne Slot al vastgelegd voor volgend seizoen, het is goed zo."

Waar Feyenoord onder Advocaat een sterke reeks neerzette, kreeg het regelmatig kritiek. Zo zou de trainer niet altijd kansen geven aan de jeugd, maar weet de media volgens Advocaat niet altijd wat er allemaal op de achtergrond speelt. "Ik erger me weleens, mensen vormen vaak een mening terwijl ze niet weten hoe de situatie is. Dan ben ik nog net als vroeger hoor, dan kan ik erbovenop springen. Al laat ik me niet echt meer op de kast jagen. Maar als het niet klopt, dan reageer ik. Als een verslaggever ergens roept dat ik geen trainer ben die met jeugd werkt, zeg ik een paar persconferenties op rij dat ik negen spelers onder de 23 jaar in mijn wedstrijdselectie heb. Dat bedoel ik met meningen ventileren, maar eigenlijk niet weten hoe het zit. Of het eigenlijk gewoon niet willen weten."

Hoewel Advocaat dus stopt als clubtrainer, staat hij nog wel open voor een job als bondscoach. "In Nederland moet je altijd maar zeggen wat je nog wilt doen en wat je niet meer wilt doen. We zien wel. Ik kom straks mijn dagen echt wel door. Al zal voetbal altijd in mijn leven blijven. Ik ga na de zomer hier en daar nog een wedstrijdje kijken en op televisie zal ik mijn commentaar geven op wedstrijden. Af en toe een praatprogramma. Ook leuk", aldus Advocaat. "Voetbal heeft mijn leven bepaald. Niet zeven dagen in de week, maar acht of zelfs negen. Ik ben altijd zo geweest. Ik ben serieus, misschien zelfs een beetje saai ook. Maar dat spelletje laat me nooit los."

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen