Van Gaal: "Ontslag bij Ajax was dichterbij dan succes"

2 januari 2021 – Louis van Gaal blikt in het programma Andere Tijden Sport terug op zijn periode als trainer van Ajax. Daarin stelt hij dat een ontslag eerder dichterbij was dan het latere succes, met onder meer het winnen van de Champions League, Wereldbeker én UEFA Cup.

Van Gaal: "Ontslag bij Ajax was dichterbij dan succes"

Van Gaal nam bij Ajax het stokje in 1991 over van Leo Beenhakker. Al snel was er vanuit de spelersgroep kritiek op de werkwijze van de trainer. "Ik heb een heel moeilijk eerste jaar gehad. Ik nam het over van Beenhakker en ik had natuurlijk een andere visie dan Leo. Ik trainde ook anders", zegt Van Gaal nu. Hij denkt daarbij terug aan een duel in de achtste finale van de UEFA Cup, uit bij het Spaanse Osasuna. "Dat we die ronde doorkwamen, was wel heel belangrijk. Dat gevoel heb ik nog steeds. Als wij die wedstrijd zouden hebben verloren, denk ik dat het weleens zo ver had kunnen gaan dat ik ontslagen had kunnen worden."

Waar voormalig voorzitter Michel van Praag zegt dat die discussie niet gevoerd is, sprak penningmeester Arie van Os wel de spelersgroep toe met de mededeling dat Van Gaal gewoon zou aanblijven als trainer. De selectie van Ajax zou immers moeite hebben gehad met de omgangsvormen van Van Gaal. "Ik heb gezegd: het bestuur heeft de indruk dat jullie niet goed willen luisteren naar Van Gaal, dat jullie hem niet zien zitten, maar ik heb nieuws voor jullie: Van Gaal blijft. En als jullie het nodig vinden om het daar niet mee eens te zijn, prima, steek je vinger maar op, dan zal ik zorgen dat jullie naar een andere club kunnen", vertelt Van Os. "Niemand stak zijn vinger op. Toen zei ik: hierbij is het gesprek geëindigd. Jullie staan achter Van Gaal en wij ook. En vanaf toen was het alleen maar hosanna."

Het bleek het startpunt van zes jaren vol prijzen. Later dat jaar won Ajax de UEFA Cup. Volgens Van Gaal had de moeilijke situatie ook te maken met de financiële zorgen van de Amsterdammers. "Ik wist dat Ajax failliet was, want we konden nog geen kerstkaart schrijven. Dat was de reden Dat was de reden dat we in Scandinavië gingen scouten en in Nigeria. Omdat daar goedkope spelers waren." Dat resulteerde in de komst van Jari Litmanen, Finidi George en Nwankwo Kanu. "En dat was ook de reden waarom we heel veel jeugd hebben laten doorstromen, want anders hadden we geen spelers gehad. Het is eigenlijk ongelooflijk dat het zo geculmineerd is in zoveel succes. Maar zo was het toen", aldus van Gaal.

Het tweeluik met Van Gaal is zaterdag om 22.45 uur en zondag om om 22.23 uur te zien op NPO 1.

Ajax

gerelateerd