Ten Hag sluit basisplaats voor Haller tegen PSV niet uit

8 januari 2021, 14:08   Bijgewerkt: 8 januari 2021, 14:26

Sébastien Haller maakt zondag tegen PSV mogelijk al zijn debuut voor Ajax. Trainer Erik ten Hag vertelde vrijdag tijdens de persconferentie in aanloop naar de topwedstrijd dat hij goede hoop heeft dat de Frans-Ivoriaanse spits zondag beschikbaar is. Het zou zelfs zomaar kunnen dat de 26-jarige Haller meteen in de basis start.

Ajax maakte vrijdagochtend wereldkundig dat Haller voor een recordsom van 22,5 miljoen euro is overgenomen van West Ham United. Om hem speelgerechtigd te krijgen, moest hij voor vrijdag 12.00 uur worden ingeschreven bij de KNVB. De Amsterdammers hebben hem volgens De Telegraaf op tijd aangemeld. Het meespelen tegen PSV is 'normaal gesproken een formaliteit'. Maar gooit Ten Hag hem ook direct voor de leeuwen?

"Hij heeft net een keer meegetraind", begon Ten Hag zijn antwoord op de vraag of Haller wellicht meteen in de basis start. "We moeten het de komende uren rustig bekijken. We zijn deze week al een tijdje bezig met de voorbereiding richting PSV. Hoe voelt hij zich? Wat hebben we nodig? We zullen een plan maken, dat is ook een plan voor negentig minuten", bleef de trainer vaag over zijn ideeën met Haller voor zondag. "Of hij gaat beginnen of erin komt.. ik denk zeker dat hij zondag op het veld gaat komen", voegde hij later nog toe.

De trainer is dolblij met de komst van Haller. "Het is een echte spits, een box-speler, gevaarlijk in het strafschopgebied. Hij kan goals maken, maar ze ook voorbereiden. Hij is in staat anderen beter te laten functioneren. Een teamspeler die altijd vecht voor de ploeg, het is heel fijn om hem in het team te hebben", aldus Ten Hag, die de spits kent van hun gezamenlijk tijd bij FC Utrecht.

Ook na hun periode in de Domstad hebben de twee contact gehouden. "Dan praat je weleens hoe het bij de clubs is en kom je erachter dat hij er voor openstaat. Uiteraard ben ik hem blijven volgen. Hij heeft een mooie ontwikkeling doorgemaakt in zware competities", doelde hij op de Bundesliga en Premier League. "Mentaal is hij ijzersterk. Klinisch. Onder druk wordt hij alleen maar beter. Ik ben ervan overtuigd dat we een geweldige aankoop hebben gedaan. Een heel goede zet voor de toekomst."

Langer contact

Ten Hag erkende dat er al langer contact was tussen Ajax en Haller. "Er waren meerdere opties met wie we contact hadden. Met hem ook. In de zomer besloten we het niet te doen. Dat was toen ook geen haalbare kaart, ook omdat wij heel talentvolle spitsen hadden. Maar op dit moment zijn drie spitsen niet fit en speelt er ook iets met een contractsituatie, wat doodzonde is", doelde hij op Brian Brobbey, die zijn aflopende verbintenis nog niet heeft verlengd. "Nu was Haller wel haalbaar, dan moet je keuzes maken. Voor de korte en de langer temijn denk ik dat dit een goede optie is."

De trainer is overtuigd van de potentie van Haller. "Hij heeft bewezen op het allerhoogste niveau goals te kunnen maken. Hij debuteert voor Ivoorkust en scoort gelijk. Ook in de Premier League maakte hij toch tien goals in vijftig wedstrijden, in een stijl die moeilijk was en waar hij vaak alleen stond. In de Bundesliga heeft hij heel veel goals gemaakt. Dat geeft alleen zijn potentie aan, maar ook zijn competentie. Die kan hij hier alleen maar verder ontwikkelen. Ik denk dat deze stijl alleen maar beter bij hem best. Hij zal vaak op de helft van de tegenstander spelen, vaker dichter tegen de box aan. Hij heeft goede en creatieve spelers om zich heen. Daar houdt hij van. In dat combinatievoetbal zal hij tot zijn recht komen. Ik denk dat hij een speler is waar wij heel lang op gewacht hebben."

Was Haller ook aangetrokken als Lassina Traoré en Klaas-Jan Huntelaar fit waren en Brobbey had bijgetekend? "Dat denk ik niet, maar dat is allemaal 'als'."

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen