Versterkt ADO begint 2021 met minimale zege op RKC Waalwijk

9 januari 2021, 18:36

Met aanwinsten Marko Vejinovic en Daryl Janmaat in de basis heeft ADO Den Haag de eerste zege onder Ruud Brood te pakken. Na drie remises en drie nederlagen in 2020, was het in de eerste eredivisiewedstrijd van 2021 direct raak: 0-1 bij RKC Waalwijk. Boy Kemper maakte na een kwartier spelen het enige doelpunt. Door de zege stijgt ADO naar de veilige vijftiende plaats op de ranglijst.

Net als vorig seizoen bivakkeert ADO in de onderste regionen van de Eredivisie. In 2019/2020 stond RKC nog onder de Residentieclub, nu geldt dat voor FC Emmen en pakte RKC al twaalf punten. ADO won in de eerste seizoenshelft pas één keer en speelde vier keer gelijk. Onder de nieuwe coach Ruud Brood wachtte het nog op de eerste driepunter en versterkingen leken deze winter dus nodig. Die kwamen er; Vejinovic en Janmaat werden gehaald en zij mochten tegen RKC direct starten.

Janmaat vormde samen met de herstelde Shaquille Pinas het centrum, terwijl Vejinovic als spelmaker op het middenveld begon. Beide ervaren spelers drukten meteen al hun stempel op het elftal: Janmaat droeg de aanvoerdersband en Vejinovic eiste direct al een aantal vrije trappen en corners op. Toch waren het niet zij die aan de basis van de 0-1 van ADO stonden, maar John Goossens. Ook hij mocht zich weer eens laten gelden en liet zien dat hij het voetballen nog zeker niet verleerd is.

Een gelukje dus voor RKC, dat in de eerste helft de onderliggende partij was. Het versterkte ADO had weinig te vrezen van het team van Fred Grim, dat vooral slordig aan de bal was. Regelmatig verspeelde het zomaar de bal en echt grote kansen creëerde RKC derhalve niet. Alleen in het openingskwartier drongen de Brabanders hun tegenstander wat naar achteren, maar ook in die vijftien minuten bleven grote mogelijkheden uit.

Snel na de pauze moest ADO-doelman Luuk Koopmans voor het eerst echt ingrijpen. Een schot met een venijnige stuit erin van James Efmorfidis bokste hij naar buiten. De poging van de vleugelspeler was een opmaat voor meer aanvallen van RKC. Het mocht de bal hebben van ADO, dat zelf wachtte op foutjes van de Waalwijkers. Met een uur op de klok kwam dat ADO bijna al duur te staan. Een gevaarlijke voorzet van Saïd Bakari stuiterde voor het doel langs, maar Finn Stokkers en Richard van der Venne kregen er net geen voet tegenaan.

In de slotseconden van de negen toegevoegde minuten kreeg RKC nog een kans: bij een ingestudeerde vrije trap keek heel ADO verbaasd op toen invaller Thierry Lutonda vol uit mocht halen. Tot opluchting van heel Den Haag mikte hij naast en kwam het punt voor RKC er dus niet. ADO sleepte de drie punten uit het vuur won zo de eerste do-or-die wedstrijd van deze maand.

Opstellingen en beoordelingen*:

RKC Waalwijk: Kostas Lamprou 4, Saïd Bakari 5, Melle Meulensteen 5, Ahmed Touba 5, Paul Quasten 5 (77. Thierry Lutonda -), Richard van der Venne 5 (84. Vitalie Damascan -), Vurnon Anita 5, Ayman Azhil 4.5 (77. David Min -), James Efmorfidis 5 (60. Sylla Sow 6), Finn Stokkers 5, Lennerd Daneels 5.

ADO Den Haag: Luuk Koopmans 7.5, Milan van Ewijk 7, Daryl Janmaat 7, Shaquille Pinas 7, Boy Kemper 7.5, Samy Bourard 6.5 (67. Pascu ), Marko Vejinovic 6.5, John Goossens 7.5 (90. Dario Del Fabro -), Vicente Besuijen 6.5 (90. Bilal Ould-Chikh -), Michiel Kramer 5.5, Ricardo Kishna 5.5 (52. David Philipp 5).

Man of the match: John Goossens

*Spelers moeten minimaal twintig minuten spelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen