AZ beleeft valse start van 'Super January' tegen PEC Zwolle

9 januari 2021, 21:57   Bijgewerkt: 9 januari 2021, 22:18

AZ heeft zichzelf geen goede dienst bewezen door de zware januarimaand met een 1-1 gelijkspel tegen PEC te beginnen. Pelle Clement zette de thuisploeg op voorsprong en een afstandsschot van Fredrik Midtsjø kon de schade nog beperken. Dat betekent voor PEC het achtste en voor AZ het zevende gelijke spel van de competitie. Dat is samen met FC Utrecht (acht) het meest van alle clubs, waardoor de Alkmaarders de aansluiting met de top verliezen, nog voor de echte topwedstrijden zijn gespeeld.

AZ sloot het kalenderjaar 2020 op typerende wijze af door voor de vijfde keer dit seizoen de zege in de laatste minuten van de wedstrijd uit handen te geven, ditmaal tegen FC Utrecht. Het enige gelijke spel waarbij dit niet het geval was, was in de seizoensopener tegen PEC Zwolle, de tegenstander van vanavond. Door deze gelijke spelen begonnen de Alkmaarders 'Super January' als vijfde van de competitie.

De ploeg uit Zwolle moest ook al zeven keer de punten delen, waardoor het op de elfde plek terug te vinden was. Dat was voor de clubleiding reden genoeg om rond de jaarwisseling bekend te maken dat het aan het einde van het seizoen afscheid neemt van trainer John Stegeman. Het dienstverband met de Epenaar mag met recht turbulent genoemd worden. Het begon al met de gevoelig liggende overstap vanuit aartsrivaal Go Ahead Eagles. Ook waren er twee incidenten waarbij Stegeman flink door het stof moest. Toen hij met alcohol op achter het stuur ging zitten en later toen hij de fouten makende Thomas Lam openlijk de les las in een interview. En dan voldeden ook de resultaten nog eens niet aan het ambitieuze Zwolse verwachtingspatroon.

Dit was reden temeer voor de hoofdcoach van PEC om tegen AZ goed voor de dag te komen en zijn blauwwitte periode goed af te sluiten. Wie ook extra gebrand waren op een goed resultaat, waren de broers Tijjani en Eliano Reijnders, die het vanavond tegen elkaar opnamen. Gedurende de feestdagen mocht het familiegevoel misschien op de eerste plek hebben gestaan, maar nu was hier weinig meer van over. Ook voor Dean Huijberts was een zege van groot belang, om op verjaardagen niet geplaagd te worden door zijn oom Max Huijberts, de Directeur Voetbalzaken van AZ.

Ondanks de belangen leek de ploeg van Pascal Jansen in de eerste helft nog niet te zijn ontwaakt uit de winterslaap. De overgang van het warme nestje naar het koude, regenachtige Zwolle bleek een hele lastige. Dat zorgde er ook voor dat PEC binnen de tien minuten nog op een 1-0 voorsprong kwam. Gelegenheidsspits Pelle Clement rekende direct hardhandig af met dit ietwat denigrerende etiket door een echte spitsengoal te maken. Op aangeven van Eliano Reijnders kroop hij voor Pantelis Hatzidiakos en gleed de bal binnen in de verre hoek.

Een schokeffect voor de Alkmaarders had dit niet tot gevolg, want volgevreten van de feestdagen, was het niet vooruit te branden. Balbezit houden rond de middencirkel leek het hoogst haalbare. Ook Teun Koopmeiners captain en spelmaker van AZ, kon zijn stempel niet drukken op de wedstrijd. De middenvelder is de Eredivisiespeler met de meeste balcontacten, maar liefst 92 (!) per wedstrijd. Een klein kopkansje was zijn grootste bijdrage aan een povere eerste helft.

De ploeg uit Overijssel versterkte zich deze week met de transfervrije buitenspeler Virgil Misidjan, maar omdat hij ook vader is geworden, zat hij nog niet bij de selectie. De oud-speler van Willem II heeft een moeilijke periode achter de rug met een zware kruisbandblessure en een taakstraf voor mishandeling. Hij moet zijn nieuwe ploeg, die tot aan vandaag slechts zestien goals maakte, een kwaliteitsimpuls geven. Ondanks het doelpunt van Clement, was het gebrek aan een speler met een individuele actie wel duidelijk.

Na een uur spelen werd er aanvallend gewisseld door AZ. Zakaria Aboukhlal verving Bruno Martins Indi, die terugkeerde in de basis na een jukbeenblessure. Daardoor speelde hij met een masker op. Hoewel hij qua uiterlijk wat weghad van Batman, kon hij niet bepaald een superheldenrol vervullen. De aanvallende prikkel zorgde wel voor de gelijkmaker van Midtsjø. De Noor schoot van grote afstand laag in de korte hoek en profiteerde van het mistasten van doelman Michael Zetterer; 1-1.

Daarna was Koopmeiners nog één keer heel dichtbij de winnende treffer. De vrijentrappenspecialist schoot een vrije bal hard op de lat. Dat betekende dat de ploegen zich tevreden moesten stellen met een puntendeling. Vooral voor AZ zal dat erg lastig zijn. In een maand waarin topwedstrijden elkaar in rap tempo opvolgen staat komende woensdag alweer de volgende wedstrijd op het programma. In Eindhoven neemt het het op tegen PSV. Dat wordt voor de ploeg van Jansen direct al een belangrijk meetmoment. Het wordt voor AZ namelijk aan- of afhaken in de titelstrijd. Ook PEC mag aantreden tegen een topclub, waarin het zal proberen om Feyenoord punten af te snoepen.

Opstellingen en beoordelingen*:

PEC Zwolle: Michael Zetterer 4; Kenneth Paal 6, Sam Kersten 6,5, Bram van Polen 7,5, Sai van Wermeskerken 6,5; Dean Huiberts 6,5 (Jesper Drost -), Rico Strieder 5,5 (Yuta Nakayama 6), Eliano Reijnders 7,5; Mike van Duinen 6, Pelle Clement 6,5 (Clint Leemans -), Mustafa Saymak 6 (Thomas Lam 6).

AZ: Marco Bizot 6; Owen Wijndal 6,5, Bruno Martins Indi 6 (Zakaria Aboukhlal 6), Pantelis Hatzidiakos 6, Yukinari Sugawara 6; Teun Koopmeiners 5, Tijjani Reijnders 5, Fredrik Midtsjø 6; Jesper Karlsson 5 (Ferdy Druijf -), Myron Boadu 5, Calvin Stengs 5.

Man of the Match: Bram van Polen

*spelers moeten tenminste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen